Bulharsko obvinilo troch Rusov v kauze podobnej prípadu Skripaľ

Z pokusu o otrávenie troch Bulharov pred piatim rokmi obvinila bulharská justícia troch ruských občanov, na ktorých tiež vydala medzinárodný zatykač. Informovali o tom bulharské médiá s odvolaním sa na vyjadrenie prokuratúry, podľa nej môže mať prípad spojitosť s útokom na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii v roku 2018.

23.01.2020 19:51
debata (15)

Obeťami útoku spáchaného v Sofii medzi 28. aprílom 4. májom 2015 sú majiteľ zbrojovky Dunarit Emilijan Gebrev, jeho brat Christo a tretia osoba, pri ktorej sú uvedené iba iniciály V.T. Prokuratúra uviedla, že sa ich páchatelia pokúsili zavraždiť „spôsobom a prostriedkami nebezpečnými pre životy mnoho ľudí“. Išlo o otravu „neidentifikovanou organofosforovou látkou“. Všetci traja napadnutí mali vážne zdravotné problémy, ale prežili.

Vyšetrovanie kauzy úrady obnovili v roku 2018. Stalo sa tak potom čo Gebrev povedal prokuratúre že má dôvod sa domnievať, že látka, ktorá bola použitá proti nemu, je podobná nervovo paralytickej látke novičok, ktorej bol v anglickom Salisbury vystavený Skripaľ a jeho dcéra Julija.

Vlani vo februári bulharské orgány činné v trestnom konaní uviedli, že vyšetrujú možnú spojitosť oboch prípadov. Prokuratúra vtedy uviedla, že Bulharsko v roku 2015 trikrát navštívil Rus menom Sergej Fedotov a bol tam i v apríli v dobe, keď bol otrávený Emilijan Gebrev.

Agentúra Reuters pripomenula, že ruský portál Fontanka v ozrivú v prípade Skripaľa. Investigatívny web Bellingcat napísal, že Fedotov je krycie meno dôstojníka GRU Denisa Sergejeva.

Vlani v decembri Sotir Cacarov, vtedy ešte bulharský generálny prokurátor, povedal, že vidí úzke spojenie medzi ľuďmi zapletenými do zločinov v Bulharsku a Británii, pretože podozrivý v prípade Skripaľa bol v Sofii v čase, kedy bol otrávený Gebrev.

Bulharskí prokurátori povedali, že pri vyšetrovaní prípadu „Gebrev“ spolupracujú s Britániou a s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI).

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #otrava #Bulharsko