Čaputová: Holokaust nie je židovská tragédia, je to tragédia nás všetkých

Holokaust nie je židovská tragédia, je to tragédia nás všetkých. Povedala to vo štvrtok pri návšteve Jeruzalema prezidentka SR Zuzana Čaputová, kde si v múzeu holokaustu Jad va-šem pripomenula 75 rokov od oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

23.01.2020 20:47
zuzana čaputová prezidentka Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
debata (227)

Rasovo motivované násilie podľa nej začína vždy slovom. „O to viac potrebujeme byť obozretní a citliví voči prejavom nenávisti a diskriminácie. Lebo už nás história naučila, ako málo stačí na to, aby sa zo slov nenávisti stalo masové vraždenie,“ uviedla hlava štátu. Povedala tiež, že vzájomný rešpekt a ochrana dôstojnosti každého jednotlivca by mali byť hodnotami, ktoré ľudí spájajú. Zvlášť v tomto období, keď je spoločnosť poznačená rozdelením a vzájomnou nedôverou.

Čaputová poznamenala, že vina sa dá odpustiť aj oľutovať, avšak zodpovednosť sa nedá. „Tá je konštantná. Zodpovednosť za milióny nevinných obetí. Zodpovednosť za životy preživších rodinných príslušníkov, ktorí s touto neskutočnou traumou museli žiť ďalej,“ povedala prezidentka. Pripomenula tiež, že je morálnou povinnosťou ľudí nezabúdať a pripomínať túto tragédiu všetkým, osobitne však mladej generácii. Na slávnostnej recepcii a ceremoniáli pozvala Čaputová na návštevu Slovenska britského princa Charlesa aj francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Na piatom Svetovom fóre o holokauste sa zúčastňujú delegácie zo 49 štátov sveta, pričom 41 z nich vedie hlava štátu. Medzi najprominentnejších hostí patria americký viceprezident Mike Pence, ruský prezident Vladimir Putin, britský princ Charles a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

V piatok (24. 1.) sa prezidentka stretne s izraelským prezidentom a v Jeruzaleme navštívi posvätné miesta.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #holokaust #Zuzana Čaputová