Svet je 100 sekúnd od absolútnej skazy

Symbolické hodiny posledného súdu (Doomsday Clock) sa o 20 sekúnd priblížili k polnoci. To je riziko absolútnej skazy.

24.01.2020 00:00
debata (20)

Správcovia symbolických hodín – skupina vedcov a ďalších osobností – vo štvrtok oznámila posunutie ručičky o ďalších 20 sekúnd dopredu, do polnoci tak na hodinách zostáva už len 100 sekúnd.

Zhoršenú prognózu zdôvodnili jadrovým zbrojením, neschopnosťou čeliť klimatickým zmenám a šírením digitálnych dezinformácií, uviedol spravodajský web BBC.

Už minuloročný posun na dve minúty do polnoci, ktorá symbolizuje koniec sveta, znamenal najpesimistickejší výhľad od roku 1953. Vtedy vyvolávali obavy prvé testy vodíkových bômb a vyhrotená fáza studenej vojny medzi Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom.

Pred rokom sa zase odstup od polnoci znižoval pre severokórejské jadrové testy a „neschopnosť (amerického) prezidenta (Donalda) Trumpa a ďalších svetových vodcov postaviť sa trvajúcej hrozbe jadrovej vojny a klimatických zmien“.

Pomyselný odpočet k apokalypse, ktorý vznikol v roku 1947, je projektom odborného časopisu Bulletin amerických jadrových vedcov (BAS). O každoročnú aktualizáciu polohy minútovej ručičky rozhodujú v posledných rokoch okrem odborníkov na fyziku tiež ekológovia a viac ako desiatka nositeľov Nobelových cien.

Predsedníčka BAS Rachel Bronsonová vo štvrtok na tlačovej konferencii vo Washingtone povedala, že závažnosť globálnych hrozieb narastá. Svet podľa nej ohrozujú silní lídri, ktorí „očierňujú a odhadzujú najefektívnejšie metódy pre zvládanie komplikovaných výziev“.

„Musíme konať a pracovať spoločne,“ dodal bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý sa na rozhodovaní o novom stave hodín posledného súdu takisto zúčastnil. Podľa ďalšieho z členov panelu, astrofyzika Roberta Rosnera, znamená aktuálna 100-sekundová lehota „veľmi zlé správy“. „To, čo sme hovorili vlani, je dnes znepokojivou realitou, lebo veci nespejú k lepšiemu,“ cituje vedcov BBC.

Pôvodným impulzom k založeniu hodín posledného súdu bolo znepokojenie odborníkov po použití prvých atómových bômb. Vo štvrtok okrem jadrového zbrojenia osobnosti varovali aj pred dezinformačnými kampaňami využívanými vládami s cieľom zasievať nedôveru voči inštitúciám či iným krajinám.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #svet #apokalypsa #jadrová vojna #klimatická kríza #hodiny posledného súdu