Francúzsko potvrdilo prvé prípady nákazy "čínskym vírusom" v Európe

Vo Francúzsku potvrdili v piatok večer dva prípady nákazy novým koronavírusom, ktorým sa v Číne infikovali už stovky ľudí a rozšíril sa aj do iných krajín. Ide o prvé potvrdené prípady v Európe, informovali agentúry AP a AFP

24.01.2020 17:23 , aktualizované: 21:15
debata (16)

Nakazenými sú pacient v nemocnici v meste Bordeaux na juhozápade Francúzska, druhý prípad zaznamenali v Paríži, oznámila francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová. Podľa jej slov obaja infikovaní cestovali do Číny.

Ministerka podľa vlastných slov očakáva ďalšie takéto infekcie. „Máme dva prípady. Pravdepodobne budeme mať ďalšie,“ povedala novinárom. Buzynová sa domnieva, že Francúzsko je prvou európskou krajinou, kde potvrdili tieto prípady, pretože vyvinulo test umožňujúci rýchle diagnostikovanie tohto ochorenia.

Prvý nakazený, 48-ročný muž hospitalizovaný v Bordeaux, prechádzal cez čínske mesto Wu-chan, epicentrum šírenia tohto vírusu, pred tým, ako v stredu pricestoval do Francúzska.

Druhú infikovanú osobu prijali do nemocnice v Paríži, taktiež po ceste do Číny. Ministerka však dodala, že o tomto prípade nemá bližšie informácie, pretože nákazu potvrdili krátko pred jej tlačovou konferenciou.

Čína chce v meste Wu-chan do desiatich dní postaviť novú nemocnicu.

Peking sa týmto krokom snaží efektívnejšie reagovať na šírenie nového koronavírusu v jeho epicentre, ktoré sa nachádza práve v tomto stredočínskom meste. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Čínska štátna televízna stanica CCTV zverejnila zábery desiatok bagrov a nákladných vozidiel na stavenisku, ktoré by sa do 3. februára malo zmeniť na nemocnicu s rozlohou 25.000 štvorcových metrov a s kapacitou tisíc lôžok.

Cieľom novej nemocnice je podľa čínskej tlačovej agentúry Sin-chua „reagovať na nedostatok zdravotníckych zdrojov a zlepšiť starostlivosť o pacientov“.

„Mobilizovali sme všetkých robotníkov, ktorí zostali vo Wu-chane, aby pracovali v zmenách umožňujúcich nepretržitú výstavbu,“ vyhlásil v tejto súvislosti Čang Čchung-si zo spoločnosti Wu-chan Construction.

Ako pripomína AFP, v roku 2003 vybudovala Čína novú nemocnicu na predmestí Pekingu za menej ako týždeň. Peking vtedy takýmto spôsobom reagoval na rastúci počet pacientov nakazených ochorením SARS, ktorému v rokoch 2002 a 2003 podľahlo takmer 650 ľudí po celej pevninskej Číne a v Hongkongu.

USA potvrdili druhý prípad nákazy čínskym vírusom

Šesťdesiatročnú ženu v Chicagu potvrdili v piatok ako druhú pacientku na území USA nakazenú smrtiacim novým vírusom, ktorým sa v Číne infikovali už stovky ľudí a rozšíril sa aj do iných krajín. V USA preverujú 50 ďalších podozrivých prípadov tejto nákazy, ktorá spôsobuje zápal pľúc.Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a AP.

„S potešením oznamujem, že žena sa má klinicky dobre a je v stabilizovanom stave,“ uviedla Allison Arwadyová, komisárka Úradu pre verejné zdravie v Chicagu.

Žena sa vrátila z Číny 13. januára bez toho, aby sa u nej prejavovali príznaky tohto ochorenia, ale o niekoľko dní zatelefonovala svojmu lekárovi a nahlásila mu, že sa cíti chorá.

Lekári z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) oznámili, že žena je hospitalizovaná, aby sa predišlo šíreniu vírusu – ale má sa dobre a ľudí, s ktorými prišla do kontaktu, monitorujú.

Dr. Nancy Messonierová z CDC vyhlásila, že riziko nakazenia je pre americkú verejnosť stále nízke, ale v najbližších dňoch budú pravdepodobne diagnostikované ďalšie prípady. Lekárka doplnila informáciu, že vírus má zrejme dvojtýždňovú inkubačnú lehotu.

Žena zamaskovala príznaky horúčky a priletela do Francúzska

Čínske veľvyslanectvo Paríži vypátralo ženu, ktorá tabletkami potlačila príznaky horúčky a letecky sa dopravila z čínskeho mesta Wu-chan do Francúzska, informovala v piatok stanica BBC. Wu-chan je epicentrom nového smrteľného koronavírusu.

Žena Wu-chan opustila ešte predtým, ako Čína zastavila lety a železničné spoje smerujúce z tohto mesta. Na letisku však už boli umiestnené infračervené teplomery.

Žena sa na sociálnych sieťach uviedla, že sa jej horúčku podarilo potlačiť pomocou tabletiek. Neskôr uverejnila fotografiu, ktorá ju údajne zachytáva počas večere v michelinskej reštaurácii vo francúzskom meste Lyon.

„Konečne si môžem dať dobré jedlo,“ napísala žena na sociálnej sieti WeChat. Dodala, že pred odletom mala horúčku a kašeľ. Podľa svojich vyjadrení bola na smrť vystrašená a užívala lieky znižujúce horúčku.

Čínske veľvyslanectvo oznámilo, že so ženou nadviazalo spojenie v stredu a požiadalo ju, aby sa obrátila na zdravotnícke služby. Vo štvrtok ministerstvo uviedlo, že žena už viac netrpí horúčkou a ani príznakmi kašľa.

Testy na koronavírus dopadli v Británii u všetkých 14 ľudí negatívne

Testy na nový koronavírus dopadli u všetkých 14 ľudí v Spojenom kráľovstve negatívne, oznámil v piatok hlavný britský hygienik Chris Whitty. Citovala ho spravodajská stanica Sky News.

Oznámenie prišlo po tom, čo mala zasadnutie vládna krízová komisia, ktorá diskutovala o epidémii koronavírusu pochádzajúceho zo stredočínskeho mesta Wu-chan. V Číne sa ním nakazili stovky ľudí a rozšíril sa aj do ďalších krajín.

Profesor Whitty dodal, že ohrozenie verejnosti je „nízke“ a v krajine nie sú ešte žiadne potvrdené prípady. Avšak varoval, že „môžu prísť… v určitej etape“.

Na mimoriadne zasadnutie boli povolaní britskí ministri dopravy, vnútra, zahraničných vecí, školstva, zdravotníctva, ako aj predstavitelia pre Škótsko, Wales a Severné Írsko. Premiér Boris Johnson sa však na zasadnutí nezúčastnil.

Hovorca britskej vlády v piatok už skôr vyhlásil, že Británia je „dobre pripravená“ na zvládnutie novej hrozby.

Zatiaľ vírusovému ochoreniu podľahlo 26 ľudí v Číne a úrady museli uzavrieť 33 miliónov obyvateľov v stredočínskej provincii Chu-pej, kde sa nachádza aj spomínané mesto Wu-chan. Je tam pozastavená verejná doprava, zatvorené sú verejné priestranstvá, chrámy či kiná, pripomenul portál stanice Sky News.

Minister zdravotníctva Spojeného kráľovstva Matt Hancock vo štvrtok upozornil, že „je zvýšená pravdepodobnosť, že v ostrovnej krajine budú prípady pribúdať“. Zároveň tiež vyhlásil: „Sme dobre pripravení a dobre vybavení na ich zvládnutie.“

Nový koronavírus dostal označenie 2019-nCoV. Väčšina osôb nakazených týmto ochorením má príznaky podobné chrípke vrátane horúčok, kašľa, dýchavičnosti, podráždeného hrdla a nádchy.

Vírus sa pôvodne pravdepodobne vyskytoval u netopierov, avšak vedci predpokladajú, že pri prechode na človeka mohol svoju úlohu zohrať prechodný hostiteľ, za ktorého jedna štúdia označila hady.

Doteraz si vyžiadal najmenej 26 obetí na životoch a 830 ľudí sa ním nakazilo.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Európa #vírus