Turecko zasiahlo silné zemetrasenie, zomrelo najmenej 29 ľudí

Na najmenej 29 mŕtvych a vyše 1400 zranených vzrástol v sobotu počet obetí zemetrasenia, ktoré postihlo v piatok východ Turecka. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké úrady.

24.01.2020 22:15 , aktualizované: 25.01.2020 21:02
Turecko, zemetrasenie Foto:
Záchranári pri troskách budovy v tureckom mestečku Sivrice po silnom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo obete.
debata (2)

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 nastalo v piatok o 20.55 h miestneho času (18.55 h SEČ) a jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Sivrice v provincii Elazig ležiacej zhruba 500 kilometrov východne od Ankary. Otrasy pocítilo najmenej 20 miliónov ľudí nielen v samotnom v Turecku, ale aj v Izraeli, Iraku a Sýrii. Po zemetrasení nasledovalo viac ako 460 dotrasov rôznej intenzity.

Podľa tureckého úradu pre mimoriadne situácie sa podarilo z trosiek zrútených budov v provincii Elazig vyslobodiť 43 živých osôb. Odhaduje sa, že v sutinách môžu byť uviaznuté ešte zhruba dve desiatky ľudí. Po takmer 24 hodinách od zemetrasenia sa podarilo vyslobodiť ženu s dvojročným dieťaťom.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v sobotu zúčastnil na pohrebe dvoch obetí v Elazigu. Prisľúbil pritom, že úrady urobia všetko, čo bude v ich silách, aby pomohli ľuďom postihnutým zemetrasením.

V zasiahnutej oblasti operuje viac ako 3500 členov pátracích a záchranných tímov. Obyvateľom, ktorí prišli o strechu nad hlavou, rozdali desaťtisíce provizórnych lôžok, diek a stanov, keďže teploty v oblasti klesajú až na mínus osem stupňov Celzia.

Spomedzi 29 mŕtvych zahynulo 25 osôb v provincii Elazig a zvyšní štyria ľudia v susednej provincii Malatya. V nemocniciach hospitalizovali 128 zranených, z ktorých 34 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Nikto z nich však nie je v kritickom stave.

V oboch postihnutých tureckých provinciách sa celkovo zrútilo 72 budov, ďalších 514 bolo veľmi a 409 ľahko poškodených. Otrasy poškodili aj viacero miestnych väzníc, takže stovky trestancov museli previezť do väzení v okolitých regiónoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Turecko