Northrop Grumman vyvinie pre USA obranu proti ruským hyperzvukovým raketám

Základy systému obrany proti raketám s hyperzvukovou rýchlosťou, ktorých zavedenie do výzbroje koncom minulého roka oznámilo Rusko, má pre ministerstvo obrany USA pripraviť americká spoločnosť Northrop Grumman. O uzavretí príslušného kontraktu informoval Pentagon.

25.01.2020 12:04
Rusko Avangard výzbroj raketa Foto:
Odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety na nedatovanej snímke, ktorú poskytlo ruské ministerstvo obrany.
debata (183)

Zmluva, ktorú s firmou uzavrela Agentúra pre výskum pokročilých obranných projektov (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA), sa týka základnej etapy programu Glide Breaker.

Northrop Grumman dostane 13 miliónov dolárov na výskum, vývoj a demonštráciu techniky zásadne dôležitej pre pokročilý obranný systém „schopný zvládať manévrovanie hyperzvukových hrozieb v horných vrstvách atmosféry“, uvádza sa v stručnej informácii zverejnenej na webe Pentagonu.

Práce na spomínaných základoch systému obrany by Northrop Grumman mala podľa podmienok kontraktu dokončiť do januára budúceho roka. Agentúra pre výskum pokročilých obranných projektov začala na obrane proti hyperzvukovým zbraniam pracovať v rámci programu Glide Breaker už v roku 2018. Podľa ruskej agentúry TASS DARPA doposiaľ uzatvárala kontrakty len na vývoj hyperzvukových útočných zbraní.

Moskva na konci decembra minulého roku oznámila, že do výzbroje ruskej armády zaradila nové rakety Avantgard, ktorých okrídlená bojová časť dosahuje hyperzvukovú rýchlosť. Raketa má podľa ruských expertov medzikontinentálny dosah a môže letieť v atmosfére dvadsaťsedemnásobne rýchlejšie ako zvuk – rýchlosťou viac ako 33 000 kilometrov za hodinu.

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #protiraketová obrana #Northrop Grumman