Po rokoch sa na verejnosti objavila teta lídra KĽDR pokladaná za mŕtvu

Na verejnosti sa v sobotu prvýkrát po približne šiestich rokoch objavila Kim Kjong-hi, kedysi vplyvná teta severokórejského lídra Kim Čong-una. Rozptýlili sa tým pochybnosti o jej osude po tom, čo dal Kim v roku 2013 popraviť jej manžela generála Čang Song-tcheka. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

26.01.2020 14:45
debata (6)

Meno Kim Kjong-hi sa nachádzalo na zozname prominentných hostí, ktorí sa v divadle v severokórejskej metropole Pchjongjang zúčastnili na predstavení pri príležitosti Nového lunárneho roka. Kim Kjong-hi sedela v Samdžijonskom divadle v prvom rade vedľa severokórejského vodcu a jeho manželky Ri Sol-džu.

Kim Kjong-hi (73) je jedinou sestrou zosnulého severokórejského diktátora Kim Čong-ila a kedysi zastávala viacero významných politických funkcií. Podľa niektorých správ zohrávala zásadnú úlohu pri príprave mladého Kim Čong-una na vodcovské povinnosti po tom, čo jeho otec prekonal v roku 2008 mozgovú príhodu. Do čela KĽDR sa Kim Čong-un postavil po Kim Čong-ilovej smrti v roku 2011.

O osude Kim Kjong-hi sa viedli dohady po tom, čo dal Kim Čong-un v decembri 2013 popraviť jej manžela a niekdajšieho druhého muža režimu Čang Song-tcheka, ktorého odsúdili za údajnú vlastizradu.

Niektoré skupiny monitorujúce politické dianie v KĽDR uvažovali, či sa Kim Kjong-hi nestala rovnako ako jej manžel obeťou čistiek, alebo či nepodľahla nejakej chorobe. Podľa niektorých expertov má Kim Kjong-hi problémy so srdcom a pečeňou, ako aj vysoký krvný tlak.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Kim Kjong-hi