Afganské vládne sily cez víkend zabili 51 bojovníkov Talibanu

Afganské vládne sily cez víkend pri viacerých pozemných a leteckých operáciách zabili 51 bojovníkov radikálneho hnutia Taliban. Oznámilo to dnes afganské ministerstvo obrany. Správa podľa agentúry Reuters svedčia o opätovnom zvýšení napätia a o mŕtvom bode, na ktorom uviazli mierové rozhovory.

26.01.2020 17:02
debata

Ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že vládne sily vykonali 13 pozemných ofenzív a 12 leteckých úderov v deviatich provinciách. Zabitých pri nich bolo 51 „teroristov“, ďalších 13 utrpelo zranenia a šesť sa podarilo zajať.

Miestni predstavitelia z provincie Balch, ležiacej na severe Afganistanu, ale podľa agentúry AP oznámili, že pri náletoch prišli o život minimálne tri ženy a tiež štyri deti. To vyvolalo veľké rozhorčenie, ktoré dali ľudia najavo pri proteste pred sídlom guvernéra vo správnom stredisku Balch, podľa ktorého je provincia pomenovaná.

Vo svojich bojových operáciách pokračoval na druhej strane i Taliban. Po sporadických ofenzívach počas týždňa uskutočnili bojovníci hnutia tento víkend dva ďalšie útoky proti bezpečnostným si­lám.

V sobotu neskoro večer povstalci prepadli kontrolné stanovište v provincii Kunduz, kde podľa hovorcu Talibanu Zabiulláha Mudžahída zabili desať vojakov, troch ďalších zranili a zmocnili sa väčšieho množstva zbraní. Pri druhej akcii, ktorú vykonali v provincii Balch, zaútočili na armádnu hliadku, ktorej osem členov údajne zabili.

Ozbrojené strety sa v krajine opäť vystupňovali počas dvojdňového prerušenia rozhovorov medzi vyjednávači Spojených štátov a Talibanu. Prestávku majú venovať konzultáciám ohľadom toho, ako prekonať prekážky, ktoré brzdia rokovania, oznámil agentúre Reuters informovaný zdroj.

Rokovania sa začali minulý rok v katarskej Dauhe. Prinajmenšom dvakrát bola ale prerušená po útokoch Talibanu na americký personál v Afganistane.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban