Počet obetí koronavírusu stúpol na 80. V Rakúsku hlásia dve nové podozrenia

Na 80 mŕtvych sa v pondelok zvýšil v Číne počet obetí nového koronavírusu. V najviac postihnutej provincii Chu-pej potvrdili 24 ďalších úmrtí a 371 nových prípadov nákazy.

27.01.2020 06:00 , aktualizované: 16:58
koronavírus / epidémia / Foto: ,
debata (83)

Aktualizované údaje z provincie Chu-pej, kde leží epicentrum šírenia vírusu – mesto Wu-chan -, zvyšujú celkový počet potvrdených infekcií v Číne na celkovo viac ako 2300.

S odvolaním sa na najnovšie údaje miestnych úradov zverejnených v pondelok o tom informuje agentúra AFP.

V Rusku vyvíjajú dve vakcíny

Ruské Štátne výskumné stredisko virológie a biotechnológií Vektor vyvíja proti novému koronavírusu dve vakcíny, ktoré by mali začať byť testované v júni. S odvolaním sa na správu zverejnenú v časopise sibírskeho oddelenia Ruskej akadémie vied (RAN) Nauka v Sibiri o tom v pondelok informovala agentúra Interfax.

„Vyvíjame dve vakcíny, prototypy ktorých by mali začať byť testované už v júni,“ uviedol podľa časopisu riaditeľ centra Vektor Rinat Maksiutin s tým, že stredisko už vytvorilo dve zariadenia určené na diagnostiku nového koronavírusu.

Ako uviedol Interfax, do polnoci z nedele na pondelok zaznamenali v Číne už 2794 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo predstavovalo nárast o 769 prípadov za predošlých 24 hodín. Podozrenie na nákazu je pritom u ďalších približne 3800 osôb.

Mimo pevninskej Číny bolo osem prípadov zaznamenaných v Hongkongu a päť v Macau. Na Taiwane sa podľa dostupných informácií nakazili štyria ľudia. Ďalších sedem prípadov zaznamenali v Thajsku, štyri v Austrálii, pričom bol v pondelok potvrdený piaty prípad, štyri v Singapure a Japonsku, po tri v Južnej Kórei, Spojených štátoch, Malajzii a vo Francúzsku, dva vo Vietname a jeden v Nepále, spresnil Interfax. V prípade Japonska hovoria však najnovšie správy už o štyroch nakazených.

Trump ponúka pomoc

Americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty ponúkajú Číne pomoc v boji proti šíreniu vírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

„V súvislosti s vírusom vedieme s Čínou intenzívnu komunikáciu,“ napísal Trump na Twitteri.

Trump uviedol, že v USA sa síce objavilo „veľmi málo prípadov“ ľudí nakazených novým koronavírusom, avšak uistil, že americké úrady situáciu pozorne monitorujú. „Číne a prezidentovi Si Ťin-pchingovi sme ponúkli akúkoľvek pomoc, ktorá je potrebná. Naši experti sú výnimoční,“ napísal Trump.

Rakúsko má ďalšie dve podozrenia

Dva nové prípady podozrenia na nákazu sa objavili aj v Rakúsku. Dvaja rakúski občania – jeden muž a jedna žena – prišli nezávisle od seba do dvoch viedenských nemocníc s príznakmi typickými pre tento vírus, akými sú kašeľ a horúčka. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na združenie viedenských nemocníc (KAV).

Príznaky vírusu sa u oboch Rakúšanov objavili po tom, ako sa vrátili z Číny. To, či boli aj v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy, nebolo bezprostredne známe. Hospitalizovaní sú na izolačke v Nemocnici Františka Jozefa vo Viedni.

Ako uviedla KAV, obaja pacienti sú vo všeobecnosti v dobrom zdravotnom stave a nie sú ťažko chorí.

V nedeľu bolo v Rakúsku vyvrátené podozrenie na nákazu v súvislosti s čínskou letuškou, ktorú v sobotu večer hospitalizovali s príznakmi chrípkového ochorenia. Druhý podozrivý prípad bol vyvrátený po výsledkoch testov v pondelok. Išlo o Rakúšanku, ktorá bola v Číne na dovolenke a v nedeľu ju hospitalizovali pre podozrenia z tohto vírusu.

Šéf WHO odcestoval do Číny

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus odcestoval v nedeľu do Číny, aby tam osobne prerokoval vývoj situácie po tom, ako sa v krajine rozšíril nový typ koronavírusu a zabil 56 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

„Moji kolegovia z WHO a ja by sme radi porozumeli najnovšiemu vývoju a posilnili naše partnerstvo s Čínou pri poskytovaní ďalšej ochrany proti šíreniu choroby,“ napísal na Twitteri šéf tejto medzinárodnej organizácie so sídlom v švajčiarskej Ženeve.

Nemecko zvažuje evakuáciu

Nemecká vláda zvažuje evakuáciu svojich občanov z Wu-chanu. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa o tom informovala agentúra AFP.

„Zvažujeme možnosť evakuácie všetkých nemeckých občanov, ktorí o to budú mať záujem,“ uviedol Maas na tlačovej konferencii s tým, že Peking vyslal do Wu-chanu tím špecialistov, aby poskytli podporu Nemcom, ktorí sa tam momentálne nachádzajú. Tých je podľa slov šéfa nemeckej diplomacie „dvojciferný počet“.

Berlín zároveň svojich občanov vyzval, aby sa v súvislosti so smrtiacim vírusom vystríhali „zbytočných ciest“ do Číny.

„Cestovatelia by mali zvážiť odloženie, prípadne zrušenie akýchkoľvek zbytočných ciest do Číny,“ zdôraznil Maas.

Japonsko evakuuje svojich občanov z čínskeho Wu-chanu

Japonsko plánuje evakuovať stovky svojich občanov zo stredočínskeho mesta Wu-chan, kde sa začala epidémia nového koronavírusu. V pondelok o tom informoval zákonodarca a generálny tajomník japonskej vládnej Liberálnodemo­kratickej strany (LDP) Tošihiro Nikai, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Tokio plánuje poslať charterový let do spomínaného hlavného mesta čínskej provincie Chu-pej v utorok a evakuuje odtiaľ japonských občanov, ktorí si želajú vrátiť sa domov.

Vláda potvrdila, že v provincii žije približne 560 japonských štátnych príslušníkov, spresnil minister zahraničných vecí Tošimicu Motegi.

V nedeľu zistili v Japonsku štvrtý prípad nákazy smrtiacim vírusom, ktorý sa šíri z Číny. Návštevníkovi pochádzajúcemu z Wu-chanu, mužovi po štyridsiatke, diagnostikovali v strednom Japonsku zápal pľúc spôsobený novým koronavírusom, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Muž pricestoval do Japonska minulý týždeň a v piatok 24. januára išiel do nemocnice v prefektúre Aiči, lebo sa uňho objavila horúčka. Diagnózu mu potvrdili v nedeľu, dodala agentúra Kjódó.

Tokio potvrdilo druhý a tretí prípad v piatok a v sobotu, keď dvom návštevníkom z Wu-chanu – mužovi so ženou – diagnostikovali toto vírusové ochorenie.

Prvý prípad zistili v polovici januára, keď mal čínsky občan žijúci v okolí Tokia pozitívne testy na vírus. Tento Číňan začiatkom januára navštívil Wu-chan.

Malajzia zakázala návštevníkom z provincie Chu-pej vstup

Vstup na svoje územie zakázala Malajzia návštevníkom z čínskej provincie Chu-pej, v ktorej sa nachádza mesto Wu-chan. Informovala o tom agentúra AFP.

Ako uviedla kancelária malajzijského premiéra Mahathira Mohamada, úrady prestanú osobám z predmetného regiónu udeľovať víza. „Vláda sa rozhodla pozastaviť dočasne všetky imigračné konania, ktoré sa týkajú občanov Číny z mesta Wu-chan, ako aj provincie Chu-pej,“ uviedla kancelária vo svojom vyhlásení.

Malajzia zatiaľ potvrdila štyri prípady nákazy novým koronavírusom. Nakazené osoby, pôvodom z Wu-chanu, prišli do krajiny na dovolenku cez Singapur. Všetci pacienti, vrátane dvoch detí, sú v stabilizova­nom stave.

Malajziu navštívilo vlani 2,94 milióna návštevníkov z Číny, pričom krajina si dala za cieľ zvýšiť tento počet na 3,48 milióna.

Petícia zverejnená na stránke change.org s výzvou pre malajzijskú vládu, aby zakázala do krajiny vstup všetkým občanom Číny, medzitým vyzbierala 383 000 z cieľových 500 000 podpisov.

Juhokórejský prezident chce dôkladné kontroly

Juhokórejský prezident Mun Če-in nariadil v pondelok dôkladnú kontrolu všetkých ľudí prichádzajúcich z Wu-chanu. Informácie priniesla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Na zasadnutí s predstaviteľmi niektorých ministerstiev Mun naliehal, že je potrebné „podniknúť všetky možné opatrenia“, aby sa zabránilo zhoršeniu situácie.

Mun v rámci opatrení nariadil svojmu personálu, aby zmobilizoval vojenských lekárov a zdravotné sestry a v prípade potreby využil vojenské zariadenia.

Prezident takisto vyzval na pozorné sledovanie vplyvu koronavírusu na ekonomiku Južnej Kórey. Minister financií bude mať v utorok mimoriadne stretnutie s expertmi na túto tému.

Juhokórejský prezident zdôraznil dôležitosť komunikácie a prikázal transparentné a včasné poskytovanie informácií verejnosti.

Mun tiež požiadal svoj personál, aby čo najviac propagoval spôsoby prevencie voči smrtiacemu vírusu a tiež ohlasovanie prípadov infekcie na horúcu linku „1339“ zriadenú vládou.

V meste Wu-chan sa nachádzajú aj Maďari

Maďarský rezort diplomacie zatiaľ nemá informácie o nákaze občanov Maďarska koronavírusom, ale na základe dobrovoľnej registrácie eviduje pobyt šiestich Maďarov v uzatvorenej čínskej provincii. Povedal to v pondelok pre komerčnú spravodajskú rozhlasovú stanicu InfoRádió hovorca ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer.

„Piati sú v meste Wu-chan, z nich štyria pracujú na rôznych pozíciách pri znovuotvorení jednej fabriky. Ich zmluva trvá do začiatku februára a nechcú sa skôr vrátiť do vlasti,“ konštatoval Menczer.

Piaty Maďar by podľa jeho slov chcel opustiť mesto i provinciu, avšak zostáva v Číne, pričom šiesty avizoval snahu z Činy odísť. V tom mu podľa hovorcu pomôže veľvyslanectvo Maďarska v Pekingu.

S uvedenými občanmi Maďarska v Číne rezort diplomacie udržiava priebežne kontakt, zdôraznil Menczer a dodal, že všetci šiesti sú zdraví a nepodľahli panike.

Mongolsko dočasne zatvorí univerzity a hraničné priechody

Mongolsko s platnosťou od pondelka do 2. marca uzatvorí všetky univerzity a vzdelávacie inštitúcie s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informovali o tom štátne médiá s odvolaním sa na výsledky zasadnutia vlády.

Krajina taktiež od pondelka uzavrie všetky hraničné priechody pre osobnú automobilovú dopravu a chodcov. V Mongolsku budú taktiež zrušené všetky verejné zhromaždenia, píše agentúra Reuters.

Čínsky ministerský predseda Li Kche-čchiang v pondelok uskutočnil svoju prvú návštevu mesta Wu-chan v provincii Chu-pej po tom, ako v meste vypukol smrtiaci vírus, ktorý sa rozšíril po celej krajine a vyvolal globálne obavy pred novou nákazou, informovala agentúra AFP.

Úrady na sociálnych sieťach informovali ako premiér v maskou na tvári osobne dohliada na úsilie na zabránenie šíreniu vírusu. Čína medzičasom zvýšila počet osôb nakazených vírusom na 2744.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus