Trumpova vláda môže obmedziť vydávanie zelených kariet, rozhodol súd

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa môže prisťahovalcom zablokovať získanie trvalého pobytu v USA, ak ich považuje za budúcu záťaž pre sociálny systém. Dnes tak podľa agentúry Reuters rozhodol Najvyšší súd USA, ktorý zvrátil rozhodnutie odvolacieho federálneho súdu.

27.01.2020 21:10
debata (7)

Trumpova administratíva chce v rámci sprísňovania prisťahovaleckej politiky obmedziť vydávanie takzvaných zelených kariet tým migrantom, u ktorých možno predpokladať, že budú čerpať sociálnu a zdravotnú pomoc, ako sú príspevky na bývanie, potravinové poukazy či prístup do dotovaného zdravotného programu Medicaid. Zelené karty oprávňujú držiteľa na trvalý pobyt v USA.

Kvôli vládnym plánom podalo žalobu niekoľko amerických štátov a tiež mesto New York aj neziskové organizácie. Odvolací súd opatrenie vlani v októbri zablokoval, čo zdôvodnil tým, že plán je nezlučiteľný s ideou amerického sna. Najvyšší súd ale blokáciu zamietol, čím umožnil vláde, aby pravidlo začala uplatňovať.

Verdikt Najvyššieho súdu USA neznamená ukončenie právnej bitky v tejto veci, súdy budú ďalej pokračovať. Vláda ale teraz môže po záujemcoch o zelené karty požadovať, aby doložili, že sa nestanú záťažou amerického sociálneho systému. Ročne o zelené karty žiada okolo 544-tisíc ľudí, nové opatrenie by sa potom podľa vládnych štatistík mohlo týkať až 382-tisíc z nich, uviedla agentúra AP.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migrácia #Donald Trump