Na periférii Paríža zlikvidovali tábor s takmer 1500 migrantmi

Francúzski policajti dnes evakuovali 1436 migrantov z tábora na severovýchodnom okraji Paríža. Previezli ich do telocviční a utečeneckých centier, informovala agentúra AFP. Po zatvorení veľkého tábora v Calais pred štyrmi rokmi sa mnoho utečencov presunulo do Paríža a v jeho okolí si stavajú provizórne príbytky.

28.01.2020 11:46
debata

Aj keď úrady nechávajú nelegálne táboriská strhnúť, ďalšie rýchlo vznikajú na iných miestach. Dnes policajti zrušili provizórne útočisko, ktoré vzniklo na severovýchode Paríža v Porte d'Aubervilliers.

Podľa agentúry Reuters bolo najväčším zo zostávajúcich provizórnych táborísk. Utečenci si blízko diaľnice postavili nielen stany, ale aj provizórne búdy, a ako poznamenala AFP, miesto sa začalo podobať kolónii.

Policajti tam ostávajúce osoby dnes v autobusoch odviezli do pripravených telocviční alebo prijímacích centier v hlavnom meste a jeho okolí. Na mieste žilo aj 93 detí. Podľa agentúry Reuters väčšina obyvateľov tábora má pochádzať z Afriky a Ázie. Pri evakuácii nikto nekládol odpor.

Prefektúra vydala nariadenie o evakuácii v pondelok a ponúkla, že tým, ktorí o to prejavia záujem, ponúkne iné ubytovanie.

Podobne rozsiahlu operáciu polícia uskutočnila vlani v novembri pri Porte de la Chapelle a dodnes sa snaží brániť utečencom sa na miesto vrátiť. Vlani v tamojšom tábore žilo 1600 ľudí a minister vnútra Christophe Castaner vtedy sľúbil, že všetky podobné nelegálne táboriská budú do konca roka 2019 zrušené.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #tábory #Paríž #migranti