Armáda USA sa dostala k troskám havarovaného lietadla v Afganistane

Americké sily na vrtuľníkoch v utorok vyzdvihli z trosiek havarovaného vojenského lietadla ostatky členov jeho posádky. Bombardier E-11A, používaný na vojenskú komunikáciu, havaroval v pondelok poobede na východe Afganistanu v oblasti ovládanej radikálnym hnutím Taliban.

28.01.2020 15:48 , aktualizované: 17:13
Afganistan USA lietadlo zrútenie armáda priznanie Foto: ,
Trosky amerického lietadla typu Bombardier E-11A, ktoré sa zrútilo v provincii Ghazní zhruba 130 kilometrov juhozápadne od afganskej metropoly Kábul 27. januára 2020.
debata (14)

Americké vrtuľníky pristáli na mieste nehody niekoľko hodín po tom, ako afganské sily snažiace sa dostať k vraku museli odraziť útok povstalcov, informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na šéfa polície v provincii Ghazní.

Americkí činitelia utorkovú operáciu bezprostredne nepotvrdili ani nekomentovali. Nezverejnili ani to, koľko osôb bolo v čase havárie na palube lietadla.

Miestne úrady potvrdili priebeh operácie s tým, že Američania vyzdvihli z vraku najmenej dve telá. Pentagón medzitým potvrdil, že havarované lietadlo patrilo americkým vzdušným silám, odmietol však vyhlásenie Talibanu, že lietadlo zostrelili fundamentalisti z tohto islamistického hnutia.

Havárie vojenských lietadiel, najmä vrtuľníkov, sú v Afganistane časté. Čiastočne k tomu prispieva tamojšie nehostinné počasie, ako aj zlý technický stav strojov miestnych síl.

Incident sa stal v čase, keď Washington a Taliban pokračujú v spore o možnú dohodu, na základe ktorej by sa americkí vojaci začali sťahovať z Afganistanu výmenou za bezpečnostné záruky.

Obe strany vyjednávajú už rok, pričom vlani v septembri už takmer dospeli ku konsenzu, avšak americký prezident Donald Trump vlani v septembri náhle vyhlásil, že tento proces je „mŕtvy“ a odvolával sa pri tom na násilie Talibanu.

Hornatá provincia Ghazní sa nachádza na úpätí pohoria Hindúkuš a v zimnom období tam panujú veľmi nehostinné podmienky. Taliban momentálne ovláda približne polovicu územia tejto provincie.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban #vojenské lietadlo