Trump navrhol vznik samostatného palestínskeho štátu

Americký prezident Donald Trump v utorok navrhol vznik palestínskeho štátu ako súčasť svojho mierového plánu pre Blízky východ. Povedal to na tlačovej konferencii v Bielom dome, ktorú odvysielala britská televízia BBC.

28.01.2020 18:49 , aktualizované: 23:16
debata (120)

„Nezvolili ma, aby som riešil malé veci alebo sa vyhýbal veľkým problémom,“ vyhlásil Trump na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, na ktorej sa však nezúčastnili nijakí palestínski predstavitelia.

Osemdesiatstranový dokument predpokladá, že Jeruzalem zostane nerozdeleným hlavným mestom Izraela. Trump však zároveň povedal, že východný Jeruzalem má potenciál stať sa hlavným mestom palestínskeho štá­tu.

V oblastiach, ktoré by sa mali stať súčasťou nového štátu, plán navrhuje pozastavenie rozvoja izraelských osád na štyri roky.

Netanjahu podľa agentúry AFP vyhlásil, že USA uznajú izraelské osady na západnom brehu Jordánu ako súčasť Izraela. Ten by si mal zároveň zachovať suverenitu nad údolím Jordánu. Palestínski utečenci nebudú mať právo vrátiť sa do Izraela.

Netanjahu dodal, že je otvorený rokovaniam s predstaviteľmi palestínskej autonómie.

Aby palestínsky štát vznikol, musia však Palestínčania najskôr uznať Izrael ako židovský štát.

Hamas odmietol Trumpov mierový plán

Palestínske militantné hnutie Hamas odmietlo mierový plán, ktorý v utorok predstavil americký prezident Donald Trump, informovala agentúra AP.

„Sme si istí, že naši palestínski občania tieto sprisahania nenechajú prejsť. Takže všetky možnosti sú otvorené. Okupácia (izraelská) a vláda USA ponesú zodpovednosť za to, čo urobili,“ uviedol vysoko postavený líder Hamasu Chálil Hajja.

Podľa agentúry AFP Hajja zdôraznil, že Palestínčania neprijmú „žiadnu náhradu za Jeruzalem ako hlavné mesto palestínskeho štátu“.

Friedman: Izrael nemusí pri anexii osád na západnom brehu čakať

Americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman v utorok v reakcii na mierový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa vyhlásil, že Izrael nemusí pri anexii židovských osád na západnom brehu Jordánu vyčkávať. Píše o tom agentúra AFP.

Jordánsko naopak podľa agentúry AP pred anexiou „palestínskych území“ varovalo. Riešením môže byť iba návrat k hraniciam spred šesťdňovej vojny v roku 1967.

Spojené kráľovstvo v utorok mierový plán pre Blízky východ amerického prezidenta Donalda Trumpa opatrne privítalo. Hovorca premiéra Borisa Johnsona vyhlásil, že „plán môže znamenať krok vpred“. O „jednoznačne vážnom návrh“ hovoril britský minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí a osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Blízky východ a africké krajiny Michail Bogdanov vyhlásil, že Rusko plán „bude analyzovať“. Podľa neho je dôležité vypočuť si takisto názor Palestínčanovov a Arabov.

Izraelská liberálna mimovládna organizácia Peace Now vyhlásila, že Trumpov plán „nie je životaschopný“ a je „odtrhnutý od reality“. Trumpovo riešenie podľa nich neprinesie stabilitu.

EÚ zostáva verná svojmu záväzku na riešenie v podobe dvoch štátov

Európska únia zostáva „jednotne a neochvejne“ oddaná svojej snahe o dosiahnutie mierovej dohody medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorej výsledkom bude vytvorenie dvoch štátov. Uviedol to v utorok podľa agentúry AFP šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Vyjadril sa tak po tom, ako americký prezident Donald Trump predstavil svoj mierový plán pre Blízky východ.

„Európska únia preštuduje a posúdi predložené návrhy,“ povedal na Borrell na margo Trumpovho plánu. Dodal však, že k takémuto posúdeniu dôjde len na základe „platného stanoviska EÚ a jej neochvejného a jednotného záväzku voči dohodnuteľnému a realizovateľnému riešeniu v podobe dvoch štátov, ktoré zohľadňuje legitímne túžby ako Palestínčanov, tak aj Izraelčanov a rešpektuje všetky relevantné rezolúcie OSN i medzinárodne dohodnuté vymedzenia“.

Borrell ďalej uznal, utorňajší plán USA „poskytuje príležitosť na opätovné začatie nevyhnutne potrebného úsilia smerom k dohodnuteľnému a životaschopnému riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu“. EÚ je pripravená „usilovať sa o obnovenie zmysluplných rokovaní“ na dosiahnutie trvalého mieru.

Borrell obe strany konfliktu zároveň vyzval, aby prostredníctvom politiky aj činov preukázali „skutočný záväzok“ k riešeniu v podobe dvoch štátov ako jedinému realistickému spôsobu ukončenia konfliktu.

Spojené arabské emiráty Trumpov mierový plán privítali, Liga arabských štátov zvolala mimoriadne zasadnutie

Spojené arabské emiráty (SAE) označili mierový plán pre Blízky východ, ktorý v utorok predstavil americký prezident Donald Trump, za dôležitý východiskový bod na obnovenie rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

SAE veria, že Palestínčania a Izraelčania môžu s podporou medzinárodného spoločenstva dosiahnuť trvalé prímerie a spolužitie, uviedlo na Twitteri veľvyslanectvo SAE vo Washingtone.

Ministri zahraničných vecí Ligy arabských štátov (LAŠ) sa v súvislosti s Trumpovým plánom zídu v sobotu v Káhire na mimoriadnom zasadnutí. Arabské krajiny o stretnutie požiadal palestínsky prezident Mahmúd Abbás, napísal denník The Times of Israel.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Donald Trump #izraelsko - palestínsky konflikt