Vo Francúzsku potvrdili piaty prípad nákazy koronavírusom

Vo Francúzsku v stredu potvrdili piaty prípad infikovania človeka novým koronavírusom 2019-nCoV. Ide o dcéru 80-ročného čínskeho turistu, ktorý je hospitalizovaný v parížskej nemocnici. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na francúzsku ministerku zdravotníctva Agnes Buzynovú.

29.01.2020 05:00 , aktualizované: 22:35
Čína vírus nový ľudia šírenie možnosť nevylúčenie Foto: ,
Cestujúci v Číne.
debata (28)

„Piaty prípad bol potvrdený,“ povedala Buzynová na brífingu. „Ide o dcéru čínskeho turistu, ktorého vo vážnom stave nedávno prijali na jednotku intenzívnej starostlivosti,“ dodala ministerka.

Ženu-tridsiatničku, ktorej zdravotný stav sa zhoršil a potrebuje kyslík, takisto umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Osemdesiatročný muž bol štvrtou potvrdenou osobou vo Francúzsku, ktorá sa týmto vírusom nakazila.

V stredu večer má do stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy, odletieť z Francúzska lietadlo po 200 jeho občanov.

Z Wu-chanu utekajú cudzinci, koronavírus už zabil 133 ľudí

Nový koronavírus si v pevninskej Číne k utorkovej polnoci vyžiadal životy 133 ľudí, ďalších 6078 osôb sa nakazilo. Uviedol to dnes čínsky denník Global Times. Desiatky chorých evidujú aj v iných krajinách sveta, vrátane Európy.

Počet nakazených rastie v čínskej metropole Peking – dnes tam evidovali 11 nových prípadov, celkom je tam už vyše 100 chorých. Čínsky prezident Si Ťin-pching priznal, že sa vírus stále šíri a že situácia je zložitá. Zároveň pokračuje evakuácia cudzincov z oblasti výskytu epidémie a Británia dnes oznámila, že ľudia, ktorí sa vrátia z Wu-chanu (epicentra nákazy), budú musieť dodržať 14-dňovú karanténu.

Čínske úrady Wu-chan a ďalších 16 miest v provincii Chu-pej uzavreli v snahe zabrániť šíreniu nákazy.

Niektoré štáty poslali pre svojich občanov lietadlá priamo do čínskeho Wu-Chanu. Vedci už majú vyšľachtený vírus v laboratóriách, hľadajú liek.

Vedci z austrálskeho Ústavu Petera Dohertyho pre infekcie a imunitu podľa agentúry DPA oznámili, že sa im podarilo koronavírus vyšľachtiť v laboratórnych podmienkach. Teraz môžu v spolupráci s ostatnými odborníkmi a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) hľadať liek, ktorý by proti vírusu fungoval.

WHO zvolala ďalšie mimoriadne zasadnutie v súvislosti s koronavírusom

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na štvrtok zvolala nové mimoriadne zasadnutie svojho krízového výboru, ktorí má opätovne rozhodnúť o tom, či nový koronavírus z Číny predstavuje stav globálnej zdravotnej núdze. Na Twitteri to oznámil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, podľa ktorého je stretnutie nevyhnutné z dôvodu pokračujúceho prenosu vírusu mimo územia Číny.

Väčšina ľudí, ktorí sa vírusom nakazili má „miernejšie príznaky“, ale približne jeden z piatich trpí závažným ochorením vrátane zápalu pľúc a zlyhania respiračného systému, povedal šéf WHO.

Odkedy vírus v Číne po prvý raz zaznamenali 31. decembra 2019, zomrelo naň 132 ľudí a rozšíril sa do takmer 20 krajín. V Japonsku a Nemecku sa objavili prípady prenosu vírusu z človeka na človeka.

Prvé mimoriadne zasadnutie krízového výboru WHO sa konalo už minulú stredu a štvrtok. Organizácia však tesnou väčšinou rozhodla epidémiu nového koronavírusu v Číne a v niektorých ďalších krajinách neoznačiť za stav globálnej zdravotnej núdze s odôvodnením, že sú potrebné ďalšie informácie o víruse.

WHO definuje globálnu hrozbu ako „výnimočnú udalosť“, ktorá predstavuje riziko pre iné krajiny a vyžaduje si koordinovanú reakciu. V minulosti boli takéto stavy vyhlásené len päťkrát, a to napríklad počas epidémie vírusu zika a eboly, pandémie prasacej chrípky či detskej obrny.

Ghebreyesus taktiež povedal, že „hlboko ľutuje“ chybu v troch správach WHO z minulého týždňa, v ktorých organizácia celosvetové riziko vypuknutia nákazy koronavírusom označila za „mierne“ namiesto „vysokého“.

Z Číny chce podľa informácií Európskej komisie z obáv nákazy koronavírusom odísť približne 600 občanov EÚ, ktorí požiadali o repatriáciu, píše agentúra DPA. Niektoré z členských štátov EÚ ešte musia nahlásiť počet svojich občanov, ktorí sa chcú z Číny vrátiť, dodal eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Vírus postihne desaťtisíce ľudí

Nový smrtiaci vírus 2019-nCoV z Číny postihne najmenej desaťtisíce ľudí a bude trvať minimálne niekoľko mesiacov, možno až do leta. Na základe prvých dostupných údajov to odhadujú vedci, na ktorých sa v utorok odvolala tlačová agentúra AFP.

„V najlepšom prípade bude nákaza trvať minimálne do jari, ale skôr do leta, potom ustane,“ povedal pre AFP profesor na kanadskej Univerzite v Toronte David Fisman, ktorý napísal analýzu vírusu pre Medzinárodnú spoločnosť pre infekčné choroby (ISID).

„Nie je to nič, čo by trvalo do konca budúceho týždňa alebo budúceho mesiaca,“ vyhlásil Alessandro Vespignani, profesor z vysokej školy Northeastern University v americkom Bostone. Vedec patrí do skupiny výskumníkov, ktorá má online panel o novej epidémii.

Epidemiológovia majú iba útržkovité, neucelené informácie o novom víruse, ktorý sa objavil v decembri. Využívajú matematické modely na odhadnutie aktuálneho počtu prípadov nákazy a porovnávajú ich s minulými epidémiami, ale mnohé hypotézy sú neisté, neurčité.

Do minulého týždňa si výskumníci mysleli, že infikovaní ľudia vírus nešíria, kým sa u nich nezačnú prejavovať príznaky ochorenia ako horúčka, dýchavičnosť a zápal pľúc. Čínske úrady však v nedeľu 26. januára oznámili, že dospeli k opačnému záveru – ľudia šíria vírus aj počas inkubačnej doby.

Jej dĺžka je približne dva týždne, tak ako ju odhadli už na začiatku epidémie. Medzi opatreniami, ktoré pomôžu spomaliť šírenie vírusu, sú karanténa ľudí, ich izolácia, pravidelné umývanie rúk a ochranné rúška na tvári.

Opatrenia zaviedla aj Čína, ale ich účinok nebude cítiť ďalší týždeň alebo dva, tvrdia výskumníci na základe životného cyklu vírusu.

„Čím viac o víruse vieme, tým viac sa podobá pôvodcovi ochorenia SARS (ťažký akútny respiračný syndróm),“ uviedol Fisman. „Prenos SARS bol kontrolovateľný, dúfajme, že aj toto bude. Ale nebudeme to vedieť ešte niekoľko týždňov. Epidémia potrvá mnoho týždňov, zrejme mesiacov, nikto nevie, kam to povedie,“ dodal vedec.

Rusko pozastaví železničné spojenie s Čínou a zatvára hraničné priechody

Rusko 31. januára pozastaví železničné spojenie s Čínou s výnimkou vlakov medzi Moskvou a Pekingom, aby sa zabránilo šíreniu nového typu koronavírusu. Oznámila to v stredu ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová. Podľa agentúry TASS zároveň uviedla, že úrady teraz analyzujú aj situáciu v leteckej doprave.

„Pokiaľ ide o leteckú dopravu, dohodli sme sa, že v nasledujúcich dvoch dňoch budú ministerstvo dopravy a ministerstvo vnútra analyzovať počet našich občanov, ktorí sa vracajú do Ruska, a potom sa rozhodne o letoch z Číny a do Číny,“ uviedla Golikovová.

Okrem toho uviedla, že päť ruských federálnych subjektov na Ďalekom východe rozšíri uzavretie svojich hraničných priechodov s Čínou. „Rozhodli sme sa rozšíriť uzavretie hranice pre chodcov aj vozidlá v piatich regiónoch Ďalekovýchodného federálneho okruhu, konkrétne v Amurskej oblasti, Židovskej autonómnej oblasti, Chabarovskom kraji, Prímorskom kraji a Zabajkalskom kraji,“ dodala Golikovová.

V SAE je prvý prípad koronavírusu

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu ako prvá krajina v oblasti Blízkeho východu potvrdili výskyt nového koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny, informovala agentúra AP. Epicentrom vírusu je stredočínska provincia Chu-pej.

Nakazená osoba pricestovala z mesta Wu-chan, ktoré leží v provincii Chu-pej. Uviedla to štátna tlačová agentúra WAM s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva SAE.

Spojené arabské emiráty sú sídlom leteckých spoločností Etihad Airways a Emirates a krajina je takisto celosvetovým uzlom pre leteckú dopravu.

Štáty vysielajú lietadlá po svojich občanov

Podľa agentúry AP z Wu-chanu v stredu skoro ráno miestneho času odštartovalo lietadlo s 240 občanmi Spojených štátov. Lietadlo si objednala vláda vo Washingtone pre evakuáciu zamestnancov amerického konzulátu vo Wu-chane a ďalších Američanov. Počas medzipristátia pre tankovanie v meste Anchorage na Aljaške podstúpia cestujúcich ďalšiu kontrolu, či neprenášajú vírus.

V Tokiu v stredu pristálo charterové lietadlo s viac ako dvoma stovkami japonských občanov na palube, priviezlo ich z mesta Wu-chan. Jedenásťmiliónové mesto, metropola provincie Chu-pej, je od minulého štvrtka uzavretá a podľa utorkového vyjadrenia japonských úradov by sa z neho chcelo dostať asi 600 občanov Japonska. Vláda sa preto pre nich snaží zariadiť ďalšie lety.

Do Číny poslala 20 000 rúšok a ďalšie ochranné pomôcky, ktoré chýbajú čínskym zdravotníkom pre narastajúci počet pacientov.

British Airways pozastavili lety do a z Číny

Letecká spoločnosť British Airways pozastavila všetky priame lety do a z pevninskej Číny. Pristúpila k tomu po tom, čo Británia varovala, aby ľudia z dôvodu epidémie smrtiaceho koronavírusu podnikali do tejto ázijskej krajiny iba najnutnejšie cesty.Aerolínie British Airways (BA) to oznámili v stredu.

„S okamžitou platnosťou sme pozastavili všetky lety do a z pevninskej Číny, a to na odporúčanie britského ministerstva zahraničných vecí, aby sa uskutočňovali len najnutnejšie cesty (do Číny),“ uvádzalo sa v oznámení aerolínií BA, z ktorého citovala aj tlačová agentúra AFP.

Na webovej stránke aerolínií BA.com je vidieť, že v januári a vo februári nie sú dostupné žiadne priame lety do Číny, napísala agentúra Reuters.

„Ospravedlňujeme sa zákazníkom za spôsobené nepríjemnosti, ale bezpečnosť našich zákazníkov a posádok je pre nás vždy na prvom mieste,“ uviedli aerolínie v stredajšom e-mailovom oznámení.

„Zákazníci, ktorí mali v najbližších dňoch letecky cestovať do alebo z Číny, môžu nájsť ďalšie informácie na BA.com,“ dodala britská letecká spoločnosť.

Lety zastavili aj Lion Air Group a Urals Airlines

Indonézska letecká spoločnosť, Lion Air Group, rozsahom letky najväčšia v juhovýchodnej Ázii, zastavuje všetky svoje lety do a z Číny. Dôvodom je epidémia smrtiaceho koronavírusu, ktorý sa šíri zo stredočínskeho mesta Wu-chan. V stredu o tom informoval hovorca aerolínií.

„Všetky lety do Číny budú dočasne zastavené, nariadenie platí od 1. februára až do odvolania,“ uviedol pre tlačovú agentúru AFP hovorca spoločnosti Danang Mandala Prihantoro. Opatrenie sa bude dotýkať desiatok letov do 15 čínskych veľkomiest, dodal hovorca.Indonéziu navštívi každý rok vyše milióna čínskych turistov a pracujú tam desaťtisíce príležitostných robotníkov.

Ruská letecká spoločnosť Urals Airlines v stredu uviedla, že z dôvodu šírenia koronavírusu pozastavila niektoré pravidelné linky do Európy, obľúbenej u čínskych turistov, napríklad do Paríža, Ríma a Mníchova.

Päť Japoncov je s príznakmi v nemocnici

Päť z 206 japonských občanov, ktorých evakuovali do vlasti zo stredočínskeho mesta Wu-chan postihnutého epidémiou smrtiaceho koronavírusu, vzali do nemocnice, keď sa u nich prejavili príznaky choroby. V stredu to oznámila japonská vláda, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

Štyria z piatich hospitalizovaných pacientov majú kašeľ a horúčku, hoci ich zdravotný stav „nie je vážny“, spresnil minister zdravotníctva Kacunobu Kato.

Ďalšieho pacienta poslali do inej nemocnice v hlavnom meste Tokio, informovala japonská tlačová agentúra Kjódó.

Evakuáciu svojich občanov plánujú aj ďalšie krajiny, austrálsky premiér Scott Morrison v stredu oznámil, že jeho krajina sa pokúsi pomôcť z provincie osamotených a ohrozeným ľuďom Chu-pej. Čaká ich však pobyt v karanténe na Vianočnom ostrove, tisíce kilometrov vzdialenom od Austrálie.

V Česku zatiaľ koronovírus nie je

V Českej republike sa zatiaľ nepotvrdilo žiadne z podozrení na nový koronavírus, ktorý sa šíri z Číny. Uviedla to v utorok hlavná česká hygienička Eva Gottvaldová, ktorú citovala spravodajská stanica ČT24.Vo viacerých českých nemocniciach však ešte preverujú podozrenia na nový vírus. Najnovšie podozrenie sa objavilo v utorok aj v Prahe, kde v Nemocnici Na Bulovke hospitalizovali čínskeho turistu.

Ďalšie podozrenie sa objavilo v okrese Ústí nad Orlicí. Ide o pacienta, ktorého previezli na infekčné oddelenie nemocnice v Pardubiciach, pričom podľa redaktora českej televízie má ísť o muža, ktorý prišiel z Mexika a má príznaky infekcie. Lekári v jeho prípade koronavírus predbežne vylúčili, no sledujú ho, aby mali istotu.

Ešte jedno podozrenie momentálne českí lekári preverujú v Moravskosliezskom kraji. Ide o muža, ktorý navštívil Čínu a od návratu má zdravotné problémy, povedala riaditeľka Krajskej hygienickej stanice Moravskosliezskeho kraja Pavla Svrčinová.

Českí lekári medzičasom vylúčili viacero podozrení na nákazu koronavírusom vrátane prípadu muža hospitalizovaného v Uherskom Hradišti, ako aj prípadu mladej Číňanky hospitalizovanej v Opave.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček okrem toho v utorok oznámil, že z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy, evakuujú francúzskym špeciálom zrejme ešte v polovici týždňa dvoch českých študentov.

„Čo sa týka českých študentov, ktorí sa nachádzajú vo Wu-chane, máme informáciu, že Francúzsko pristúpilo na našu žiadosť, že by ich evakuovalo s francúzskymi občanmi,“ povedal Petříček, ktorého citoval portál Novinky.cz. K evakuácii by podľa jeho slov malo dôjsť v polovici týždňa. Študenti však zrejme nebudú môcť hneď odcestovať do ČR, no vo Francúzsku najskôr strávia 14 dní karanténe.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #letectvo #Wu-chan #koronavírus