OSN je zaviazaná podporovať mierové riešenie medzi Izraelom a Palestínčanmi

Organizácia Spojených národov je zaviazaná podporovať Izraelčanov a Palestínčanov v riešení vzájomného konfliktu na základe rezolúcií OSN, medzinárodného práva a bilaterálnych dohôd, oznámil v utorok generálny tajomník organizácie António Guterres. Informovala o tom agentúra AP.

29.01.2020 06:13
debata (16)

OSN je podľa svojho hovorcu Stéphana Dujarrica takisto zaviazaná uskutočniť riešenie v podobe dvoch štátov „žijúcich bok po boku v mieri a bezpečí v rámci uznaných hraníc na základe hraníc z obdobia pred rokom 1967“.

Stanovisko OSN v súvislosti s riešením v podobe dvoch štátov je podľa Dujarrica definované príslušnými rezolúciami Bezpečnostnej rady (BR) a Valného zhromaždenia OSN, ktorými je úrad tajomníka viazaný.

Rezolúcie OSN označujú izraelské osídlenie na Západnom brehu za nezákonné a žiadajú riešenie na základe hraníc z obdobia pred šesťdňovou vojnou z roku 1967, pripomína AP. Izrael Západný breh okupuje od šesťdňovej vojny.

Americký prezident Donald Trump v utorok predstavil svoj mierový plán pre Blízky východ. Trump na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Bielom dome, na ktorej sa nezúčastnili nijakí palestínski predstavitelia, ako súčasť svojho mierového plánu navrhol vznik palestínskeho štá­tu.

Osemdesiatstranový dokument predpokladá, že Jeruzalem zostane nerozdeleným hlavným mestom Izraela. Trump však zároveň povedal, že východný Jeruzalem má potenciál stať sa hlavným mestom palestínskeho štá­tu.

V oblastiach, ktoré by sa mali stať súčasťou nového štátu, plán navrhuje pozastavenie rozvoja izraelských osád na štyri roky. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás mierový plán odmietol.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #OSN