Erdogan označil Trumpov mierový plán za absolútne neprijateľný

Nový plán pre urovnanie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý v utorok predstavil americký prezident Donald Trump, je podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana "absolútne neprijateľný". Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

29.01.2020 10:06 , aktualizované: 15:17
debata (9)

„Jeruzalem je pre moslimov posvätný. Plán dať Jeruzalem Izraelu je absolútne neprijateľný. Tento plán ignoruje palestínske práva a má legitimizovať izraelskú okupáciu,“ uviedol Erdogan podľa tureckej televízie CNN Türk.

Erdogan zdôraznil, že Trumpov plán „nebude slúžiť mieru ani neprinesie riešenie.“ Trump v utorok zverejnil dlho očakávaný plán zameraný na vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, podľa ktorého Jeruzalem zostane „nerozdeleným hlavným mestom“ Izraela.

Trumpova iniciatíva okrem úplnej kontroly nad Jeruzalemom židovskému štátu umožňuje aj pripojiť k svojmu územiu údolie rieky Jordán – strategickú oblasť západného brehu Jordánu -, ako aj osady, ktoré sa dotýkajú palestínskeho územia.

Podľa Trumpovho plánu by nezávislý palestínsky štát mohol vzniknúť na zvyšnom území Západného brehu a pásma Gazy a mal by byť demilitarizovaný. Trumpov plán zahŕňa aj vyhliadky na pomoc a investície pre Palestínčanov v objeme miliárd dolárov.

Palestínčania naprieč celým politickým spektrom tento plán odsúdili a odmietli. Vzťahy Turecka s Izraelom sú v súčasnosti napäté, pričom Erdogan sám seba považuje za bojovníka za „palestínsku vec“. Keď Washington v roku 2017 uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presťahoval tam svoje veľvyslanectvo, tureckí predstavitelia za to Trumpa opakovane skritizovali.

Katar podporuje Trumpov plán

Katar sa v stredu pridal k Saudskej Arábii a Spojenými arabským emirátom, ktoré oceňujú najnovší americký plán na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Informoval o tom v stredu spravodajský portál i24 News, ktorý dodal, že proti plánu prezentovanému v utorok prezidentom USA Donaldom Trumpom sa vyslovili Jordánsko i Irán.

Katarské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zo stredy napísalo, že oceňuje snahy Spojených štátov nájsť riešenie pre izraelsko-palestínsky konflikt, pokiaľ je v rámci medzinárodnej legitimity.

Egyptský rezort diplomacie vo vyhlásení z utorka napísal, že oceňuje pokračujúce úsilie Spojených štátov dosiahnuť komplexné a spravodlivé riešenie palestínskej otázky. V texte sa pritom zdôrazňuje, že podľa Káhiry „je dôležité obnoviť Palestínčanom (ich) úplné legitímne práva prostredníctvom vytvorenia nezávislého suverénneho štátu na okupovaných územiach“.

Jordánsko oznámilo, že vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967 zostáva „jedinou cestou ku globálnemu a trvalému mieru“.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí označilo americký mierový plán „za hanebný“ a „vnucovaný Amerikou“ Palestínčanom, a uviedlo, že ide „o zradu storočia“ odsúdenú na neúspech.

Šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf vo svojom tvíte napísal, že „takzvaná vízia pre mier“ je „len vysnívaným projektom zbankrotovaného realitného developera“, ale pre „región a svet je zlým snom“. Zaríf vyjadril nádej, že zverejnenie Trumpovho plánu bude „budíčkom pre všetkých moslimov, ktorí štekali pod nesprávnym stromom“.

Liga arabských štátov bude rokovať o pláne

Liga arabských štátov v reakcii na Trumpov plán pre riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu zvolala mimoriadne zasadnutie v reakcii na Trumpov plán pre riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu zvolala mimoriadne zasadnutie, ktoré sa uskutoční v sobotu v Káhire.

Trump v utorok vo Washingtone oznámil kľúčové body tzv. dohody storočia – plán mierového urovnania palestínsko-izraelského konfliktu.

Osemdesiatstranový dokument predpokladá, že Jeruzalem zostane nerozdeleným hlavným mestom Izraela. Trump však zároveň povedal, že východný Jeruzalem má potenciál stať sa hlavným mestom palestínskeho štá­tu.

V oblastiach, ktoré by sa mali stať súčasťou nového štátu, plán navrhuje pozastavenie rozvoja izraelských osád na štyri roky.

Netanjahu: USA uznajú izraelské osady

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý bol pri Trumpovej prezentácii projektu, podľa tlačovej agentúry AFP vyhlásil, že USA uznajú izraelské osady na západnom brehu Jordánu ako súčasť Izraela. Ten by si mal zároveň zachovať suverenitu nad údolím Jordánu. Palestínski utečenci nebudú mať právo vrátiť sa do Izraela.

Netanjahu dodal, že je otvorený rokovaniam s predstaviteľmi palestínskej autonómie.

Aby palestínsky štát vznikol, musia však Palestínčania najskôr uznať Izrael ako židovský štát.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Trumpovu iniciatívu podporil a vyjadril pripravenosť na okamžité začatie mierových rozhovorov.

Palestínsky vodca Mahmúd Abbás a predstavitelia radikálneho hnutia Hamas medzitým dôrazne odmietli návrhy amerického prezidenta.

Netanjahu bude od stredy v Moskve, kde ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi objasní detaily Trumpovho plánu.

Paríž: Riešenie má obsahovať existenciu dvoch štátov

Francúzsko v stredu privítalo úsilie amerického prezidenta Donalda Trumpa o vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu a avizovalo, že jeho mierový plán si „dôkladne preštuduje“.

Podľa agentúry AFP Paríž súčasne deklaroval, že pre nastolenie spravodlivého a trvalého mieru na Blízkom východe je potrebné riešenie, ktoré zahŕňa existenciu dvoch štátov – izraelského a palestínskeho -, a to v súlade s medzinárodným právom a medzinárodne schválenými parametrami.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Recep Tayyip Erdogan #Donald Trump #mierový plán #izraelsko - palestínsky konflikt