Turecko označilo Francúzsko za hlavného pôvodcu nestability v Líbyi

Turecko v stredu v rámci diplomatickej prestrelky s Francúzskom označilo Paríž za hlavného pôvodcu nestability v Líbyi. Ankara tak reagovala na slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý Turecko obvinil z toho, že nedodržalo "svoje slovo" a naďalej zasahuje do diania v tejto severoafrickej krajine. S odvolaním sa na vyjadrenie tureckého ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.

29.01.2020 22:06
debata (16)

„Aktérom, ktorý nesie najväčšiu zodpovednosť za problémy v Líbyi od začiatku krízy v roku 2011, je Francúzsko,“ uviedol hovorca tureckého rezortu diplomacie Hami Aksoy.

K diplomatickej prestrelke medzi oboma krajinami došlo po tom, ako Macron v stredu obvinil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že nedodržal slovo a naďalej zasahuje do vojenského konfliktu v Líbyi.

„V uplynulých dňoch sme videli do Líbye prichádzať turecké lode sprevádzané sýrskymi vojakmi,“ vyhlásil Macron na stretnutí s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Macron Turecko obvinil konkrétne z porušovania dohody o prímerí v Líbyi, ktorú dosiahli svetoví lídri na mierovom summite v Berlíne. Ide podľa neho o „jasné a závažné porušenie“ toho, čo Erdogan prisľúbil na summite v nemeckej metropole, kde sa účastníci zaviazali nezasahovať do konfliktu v Líbyi.

Po summite v Berlíne, ktorý sa konal 19. januára, podpísali zástupcovia 16 štátov a organizácií vyhlásenie zahŕňajúce plány na medzinárodné monitorovanie dodržiavania zbrojného embarga.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti. V posledných mesiacoch eskalovali boje medzi medzinárodne uznanou vládou v Tripolise a jednotkami veliteľa Chalífu Haftara, podporujúceho konkurenčnú vládu na východe Líbye.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Francúzsko #Turecko