Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila globálny stav núdze

Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyhlásil vo štvrtok stav globálnej zdravotnej núdze. Urobil tak v súvislosti s nákazou spôsobenou novým koronavírusom 2019-nCoV, ktorý sa do viacerých krajín rozšíril z Číny. Informoval o tom na tlačovej konferencii generálny riaditeľ WHO Adhanom Ghebreyesus.

30.01.2020 05:49 , aktualizované: 23:04
Hong Kong China Outbreak Foto: ,
Ľudia si kupujú tvárové masky v kozmetickom obchode v čínskom Hong Kongu.
debata (40)

Stav globálnej zdravotnej núdze sa vyhlasuje v reakcii na „výnimočnú udalosť“, ktorá predstavuje riziko pre iné krajiny a vyžaduje si koordinovanú reakciu.

Celosvetovo je potvrdených 7818 prípadov nákazy novým koronavírusom, z ktorých 7736 je v číne. V 1370 prípadoch ide o ťažkú formu nákazy. V ďalších 12.167 prípadoch existuje podozrenie na nákazu. K dnešnému dňu nákaze novým koronavírusom podľahlo 170 ľudí. Okrem Číny bolo potvrdených 82 prípadov nákazy v 18 krajinách sveta, uviedol Ghebreyesus.

Hlavným dôvodom vyhlásenia stavu globálnej zdravotnej núdze bolo podľa WHO šírenie vírusu z Číny do iných krajín, pričom Ghebreyesus vyzdvihol reakciu tejto krajiny na vzniknutú situáciu. „Hlavným dôvodom pre toto rozhodnutie nebolo to, čo sa deje v Číne, ale to, čo sa deje v iných krajinách,“ povedal s tým, že WHO má najväčšie obavy z potenciálu vírusu rozšíriť sa do krajín s menej vyspelým zdravotníctvom.

„Dovoľte, aby som sa vyjadril jasne. Toto vyhlásenie (stavu núdze) nie je vyslovením nedôvery Číne. Práve naopak, WHO má aj naďalej dôveru v schopnosti Číny nákazu zvládnuť,“ dodal Ghebreyesus.

WHO nevidí dôvod na obmedzenie cestovania do Číny alebo obchodovania s ňou

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok deklarovala, že „neexistuje žiadny dôvod“ na obmedzenie cestovania alebo obchodovania s Čínou, odkiaľ sa do viacerých ďalších štátov rozšírila nákaza spôsobená novým koronavírusom 2019-nCoV.

Podľa agentúry AFP generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus prišiel s týmto vyhlásením v čase, keď už niekoľko leteckých spoločností oznámilo, že pozastavujú lety do Číny.

Prvé prípady nákazy koronavírusom potvrdilo Fínsko, Filipíny a India

Prvý prípad nákazy koronavírusom, ktorý sa šíri z Číny, potvrdili už aj vo Fínsku. Po Francúzku a Nemecku tak ide o tretiu krajinu v Európe. Prvý prípad sa už vyskytol aj v Indii a na Filipínach, informovali zahraničné agentúry.

Nový koronavírus diagnostikovali Číňanke vo veku 38 rokov, ktorá sa vrátila na Filipíny 21. januára z mesta Wu-chan – epicentra nákazy -, uviedol na tlačovej konferencii filipínsky minister zdravotníctva Francisco Duque. Dodal, že pacientka sa nachádza v štátnej nemocnici a aktuálne je bez symptómov.

V Indii je zase vírusom nakazený študent, ktorý sa takisto vrátil z čínskeho mesta Wu-chan. Pacient je v izolácii v nemocnici v štáte Kérala. Ako uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, „pacient je v stabilizovanom stave a je dôkladne monitorovaný“.

Izrael zakáže všetky lety z Číny

Izrael zakáže všetky lety z Číny v dôsledku šírenia nového koronavírusu. Oznámil to vo štvrtok izraelský minister zdravotníctva Jaakov Litzman.

„Nedovolíme, aby v blízkej budúcnosti pristálo v tejto krajine lietadlo z Číny, ani jedno,“ zdôraznil Litzman. Upozornil, že každý v Izraeli, kto pricestoval z Číny, alebo sa tam zastavil na ceste z inej krajiny, by mal zostať doma 14 dní a nechodiť na verejnosť, aj keď nemal žiadne príznaky.

V priebehu štvrtka izraelský národný dopravca El Al oznámil, že do 25. marca pozastavuje lety do Pekingu, svojej jedinej destinácie v Číne.

Vírus už zasiahol celú Čínu

Nový typ koronavírusu sa už rozšíril do všetkých oblastí a provincií Číny. Uviedli to dnes čínske úrady potom, čo bola nákaza zaznamenaná aj v Tibete. Až 37 nových obetí dnes hlásili z provincie Chu-pej, ktorá je považovaná za epicentrum šírenia nebezpečného vírusu.

Podľa Čínskej Národnej zdravotníckej komisie ide o doposiaľ najväčší počet obetí na nový koronavírus za jeden deň. Jednu obeť si ochorenie vyžiadalo v provincii S’-čchuan.

Okrem Číny je hlásených približne 80 potvrdených prípadov v 19 štátoch. V ČR a na Slovensku vírus zatiaľ potvrdený nebol. Obete sú v tomto momente len v Číne a prevažne ide o staršie či už predtým inak oslabené osoby. Na vývoji vakcíny pracujú okrem iného vedci v Číne, Rusku, Hongkongu či USA.

Podľa aktuálnej bilancie si vírus doteraz vyžiadal v Číne 170 obetí, takmer 8100 ľudí je infikovaných. Svojím rozsahom sa tak súčasná epidémia vyrovnala tej, ktorú pred 17 rokmi spôsobil vírus SARS (Ťažký akútny respiračný syndróm), ktorým sa v rokoch 2002 a 2003 nakazilo 8096 osôb a ktorému podľahlo približne 800 ľudí.

Mnohé krajiny sveta preto sprísnili opatrenia, aby zabránili ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Podľa expertov by však nový koronavírus nemal byť tak smrtiaci ako ochorenie SARS.

Traja z evakuovaných Japoncov sú nakazení

Traja z viac ako 200 Japoncov, ktorí boli na palube prvého lietadla evakuujúceho občanov krajiny vychádzajúceho slnka z Číny, sú nakazení novým koronavírusom 2019-nCoV. S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie japonského ministra zdravotníctva Kacunobu Katóa o tom informovala agentúra AFP.

Všetci traja nakazení Japonci prišli do krajiny v stredu v rámci prvej evakuácie občanov Japonska z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nového smrtiaceho koronavírusu. „Spomedzi osôb, ktoré sa včera vrátili z Wu-chanu, bola infekcia (novým koronavírusom) potvrdená u jednej osoby so symptómami ochorenia a u dvoch osôb bez symptómov,“ spresnil Kató.

Celkový počet nakazených osôb sa tak v Japonsku podľa AFP zvýšil na 11, vrátane dvoch osôb, ktoré sa koronavírusom nakazili bez toho, aby boli cestovali do Číny. Prvým takýmto pacientom je vodič autobusu, ktorý ešte v januári viezol skupinu turistov z Wu-chanu a neskôr sa u neho prejavili symptómy ochorenia.

Druhou nakazenou osobou je turistická sprievodkyňa z toho istého autobusu. „Ôsma nákaza je už druhým prípadom nakazenia sa od inej osoby tu v Japonsku“, zdôraznil japonský minister s tým, že krajina „sa skutočne nachádza v novej situácii“.

Rusko uzatvára hranicu s Čínou

Rusko uzatvára svoje hranicu s Čínou s cieľom predísť šíreniu nového typu koronavírusu. Vo štvrtok to na zasadnutí vlády oznámil ruský premiér Michail Mišustin, píše agentúra AFP. Podľa ruských tlačových agentúr Mišustin informoval o podpise nariadenia, na základe ktorého majú byť „prijaté opatrenia na uzatvorenie hranice (s Čínou) na Ďalekom východe“. „Musíme urobiť všetko pre to, aby sme ochránili ľudí,“ povedal.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí tiež uviedlo, že od štvrtka prestane vydávať čínskym občanom elektronické víza, ktoré je možné použiť na vstup do častí ruského Ďalekého východu. Ruská diplomacia tiež odporučila Rusom, aby sa zdržali cestovania do Číny a aby kontaktovali ruské veľvyslanectvo, ak sa tam už nachádzajú. Rusko doposiaľ nemá žiadne potvrdené prípady tohto nového vírusu.

Južná Kórea potvrdila vo štvrtok dva nové prípady výskytu uvedeného vírusu, ako aj prvý potvrdený prípad jeho prenosu z človeka na človeka. Celkovo tak v Južnej Kórei potvrdili šesť prípadov nakazenia.

Z Číny chce odísť 600 občanov EÚ

Z Číny chce podľa informácií Európskej komisie z obáv nákazy koronavírusom odísť približne 600 občanov EÚ, ktorí požiadali o repatriáciu. Niektoré z členských štátov EÚ ešte musia nahlásiť počet svojich občanov, ktorí sa chcú z Číny vrátiť, dodal eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Agentúra AP medzitým informovala, že 195 občanov USA evakuovaných z mesta Wu-chan, v ktorom epidémia vypukla, sa momentálne nachádza na vojenskej základe v Kalifornii, kde podstupujú testy s cieľom vylúčiť možnosť ďalšej nákazy.

Krajina aj jednotlivé firmy prijímajú opatrenia proti šíreniu vírusu. Napríklad švédsky nábytkársky reťazec IKEA oznámil, že dočasne uzavrel všetky svoje predajne v Číne. Už v stredu firma IKEA uviedla, že dočasne zatvára polovicu zo svojich 30 obchodov v Číne.

Aj aerolinky obmedzujú lety do Číny, okrem iného aj pre pokles dopytu o tieto spoje. Medzi poslednými oznámili obmedzenia Delta Air Lines, Air Canada či Air France. Francúzske aerolinky už 24. januára zrušili lety do Wu-chanu a v stredu oznámili, že od piatku obmedzia lety do Šanghaja a do Pekingu na jeden deň. Zrušenie všetkých priamych spojov s pevninskou Čínou s okamžitou platnosťou ohlásili v stredu British Airways a Lufthansa.

Tisíce ľudí uviazli na výletnej lodi v Taliansku

Približne 7 000 cestujúcich a členov posádky uviazlo vo štvrtok v talianskom prístave Civitavecchia na výletnej lodi, na ktorú uvalili karanténu vzhľadom na podozrenie, že dvaja z prítomných ľudí sú nakazení potenciálne smrtiacim novým druhom vírusu. Agentúra AFP to uviedla s odvolaním sa na talianske zdravotnícke úrady a médiá.

Podozrenie sa týka čínskeho páru, ktorý priletel 25. januára z Hongkongu do Milána a následne nastúpil v Civitavecchii na výletnú loď Costa Smeralda. Spoločnosť Costa Crociere, ktorá plavidlo prevádzkuje, potvrdila, že cestujúcich a posádku držia v izolácii. Vzorky odobrané spomínanej dvojici odoslali na testovanie po tom, ako loď navštívili traja lekári a zdravotná sestra, aby pomohli žene trpiacej horúčkou. Ženu z Macaa vo veku 54 rokov a jej spolucestujúceho umiestnili v noci na štvrtok do izolovaných priestorov palubnej nemocnice.

Costa Smeralda je vlajkovou loďou spoločnosti Costa Crociere a piatou najväčšou výletnou loďou na svete. Podľa zdrojov AFP sa priplavila do Civitavecchie z Palmy de Mallorca a v súčasnosti zabezpečuje jednotýždňové výletné plavby v západnom Stredomorí.

Air France a KLM pozastavili do 9. februára lety do Číny

Francúzske aerolínie Air France a ich sesterská spoločnosť KLM vo štvrtok oznámili, že do 9. februára pozastavujú všetky plánované lety do pevninskej Číny. Dôvodom je nákaza spôsobená novým koronavírusom, ktorej v Číne podľahlo už 170 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Air France už predtým (22. januára) pozastavili lety z a do čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy. Toto opatrenie je v platnosti aj naďalej až do odvolania.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Čína #India #Filipíny #Fínsko #koronavírus