Putin omilostil Izraelčanku, pustili ju z väzenia

Izraelskú občianku Naamu Issacharovú, ktorá bola v Rusku odsúdená za pašovanie a držanie drog na sedem a pol roka väzenia, prepustili z väznice. Stalo sa tak po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin udelil v stredu milosť. S odvolaním sa na väzenské úrady o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

30.01.2020 09:59
Rusko Izrael Issacharovová Putin milosť Foto: ,
Na archívnej snímke z 19. decembra 2019 Izraelčanka Naama Issacharová počas vypočutia na súde v Moskve. Ruský prezident Vladimir Putin udelil v stredu 29. januára 2020 milosť izraelskej občianke Naame Issacharovej, ktorá bola v Rusku odsúdená za pašovanie a držanie drog na sedem a pol roka väzenia.
debata (8)

„Na základe prezidentského dekrétu o udelení milosti bola Naama Issacharová prepustená z väzenia,“ píše sa vo vyhlásení väznice.

Issacharovú, Izraelčanku s americkým občianstvom, zadržali 9. apríla 2019 v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremeťjevo, keď sa vracala z indického hlavného mesta Naí Dillí do Tel Avivu. V batohu, ku ktorému v tejto časti letiska ani nemala prístup, sa našlo 9,6 gramu hašiša.

Súd v meste Chimki pri Moskve túto 25-ročnú ženu v októbri odsúdil na 7,5 roka väzenia, keď ju uznal za vinnú z pašovania drog a ich prechovávania.

Putin podpísal v stredu dekrét, ktorým jej udelil milosť.

V Izraeli, kde žije početná komunita emigrantov z Ruska a krajín bývalého Sovietskeho zväzu, prípad vyvolal veľkú pozornosť. Izraelská vláda odsúdila trest nad Issacharovou ako neprimeraný.

Putin sa minulý týždeň počas návštevy v Izraeli stretol s Issacharovej matkou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Vladimir Putin