Zomrel Paul Farnes, posledné letecké eso z bitky o Britániu

Vo veku 101 rokov zomrel v utorok bývalý britský vojenský pilot Paul Farnes. Informovali o tom dnes spravodajský server BBC či denník The Guardian, podľa ktorých bol posledným leteckým esom z bitky o Britániu. Týmto termínom sa väčšinou označujú stíhací piloti, ktorí zostrelili najmenej päť nepriateľských lietadiel.

30.01.2020 11:38 , aktualizované: 13:09
Britain Obit Wing Commander Paul Farnes Foto: ,
Paul Farnes s britským princom Charlesom (vľavo) na archívnej snímke z roku 2017.
debata (2)

Farnes bol jedným z tritisíc spojeneckých pilotov, ktorí bojovali proti nacistickému Nemecku v bitke o Britániu v roku 1940. Okrem letcov z Británie a krajín jej vtedajšieho impéria pôsobili v radoch Kráľovského letectva (Royal Air Force – RAF) tiež ľudia z okupovaných krajín, predovšetkým Poliaci, Česi a Slováci.

Farnes zničil už v prvom mesiaci bitky o Britániu päť nepriateľských lietadiel a ďalšie poškodil. Na konci vojny mal na svojom konte šesť zničených, jedno zrejme zničené a šesť poškodených strojov nemeckej Luftwaffe. Do RAF vstúpil Farnes v roku 1938 a opustil ho o dvadsať rokov neskôr.

Po bitke o Britániu bol povolaný ako dôstojník, pôsobil ako letecký inštruktor a bojoval s 229. peruťou na Malte, pričom slúžil aj v severnej Afrike a Iraku. Po skončení druhej svetovej vojny bol veliteľom dvoch letiek v Spojenom kráľovstve.

V Británii teraz žijú podľa denníka The Guardian už len dvaja piloti, ktorí sa zúčastnili bitky o Britániu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Paul Farnes #Bitka o Britániu