Mali zväčší svoju armádu o polovicu, chce nabrať 10 000 vojakov

Západoafrický štát Mali plánuje v tomto roku zväčšiť svoju armádu o 50 percent. Oznámil to v stredu premiér Bouba Cissé s tým, že nábor má pomôcť v boji proti džihádistickým skupinám. Informovala o tom agentúra Reuters.

30.01.2020 14:53
debata

Plánom je nabrať do armády v nadchádzajúcich mesiacoch 10 000 nových vojakov, aby mohli byť vyslaní do oblastí, kde je ich v súčasnosti nedostatok. Koľko nábor bude stáť štátnu kasu, premiér neoznámil. Armádne výdavky pritom už tvoria značnú časť štátneho rozpočtu. Jasné tiež nie je, ako chce vláda nových regrútov prilákať. Mnoho malijských vojakov totiž umiera pri útokoch islamistov.

Armáda odmietla uviesť, koľko má vojakov. Podľa odhadov Svetovej banky ich ale v roku 2017 bolo 18 000. Mali už vyše päť rokov zápasí s radikálnymi islamskými ozbrojencami, ktorí sa v roku 2013 pokúsili o štátny prevrat. Radikáli teraz ovládajú rozsiahle územie na severe krajiny a rozširujú svoj vplyv aj v centrálnej časti.

V Mali pôsobí od roku 2014 francúzska protiteroristická misia Barkhane, v ktorej radoch je teraz asi 4500 vojakov. V krajine je tiež asi 120 slovenských vojakov vo výcvikovej misii Európskej únie. Okrem toho tam pôsobia jednotky stabilizačnej misie OSN MINUSMA.

debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Mali