Líder AfD čelí podozreniu z krátenia daní, prišiel o imunitu

Prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom nariadila uskutočniť razie u šéfa poslancov nemeckej protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (Alternative für Deutschland - AfD) Alexandera Gaulanda pre podozrenie z daňového podvodu. Informoval o tom dnes podľa agentúry DPA hovorca prokuratúry. Spolkový snem dnes Gaulandovi zrušil poslaneckú imunitu.

30.01.2020 15:59
Alexander Gauland / AfD / Foto: ,
Líder nemeckej protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko Alexander Gauland
debata (8)

Podozrenie sa týka hlásenia o bydlisku politika vo Frankfurte nad Mohanom (spolková krajina Brandenbursko). Vyšetrovanie sa začalo už pred nejakým časom, Spolkový snem dnes ráno 78-ročnému Gaulandovi zrušil poslaneckú imunitu a zároveň dal povolenie k raziám a prípadnému zabavovaniu dôkazového materiálu.

Stranícke zdroje uviedli, že prehľadaný bol Gaulandov byt v Postupimi. Kauza sa údajne týka starého daňového priznania. Nemenovaný zástupca frakcie AFD podľa DPA uviedol, že strana považuje vyšetrovanie a súvisiace opatrenia za neoprávnené a neprimerané.

Prokuratúra vo Frankfurte vlani začala vyšetrovanie šéfa najsilnejšej opozičnej strany v Spolkovom sneme kvôli „súkromnému daňovému omylu“ a požiadalo o zrušenie imunity. Hovorca AfD Christian Lüth vlani na konci marca na twitteri napísal, že ide iba o chybu v daňovom priznaní. Podľa DPA nie je jasné, do akej miery s tým súvisí dnešná domová prehliadka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #AfD #poslanecká imunita #krátenie na daniach #Alexander Gauland