Interpol vyzval ku globálnemu boju proti talianskej 'Ndranghete

Policajní predstavitelia na spoločnom rokovaní s generálnym tajomníkom Interpolu Jürgenom Stockom takisto uviedli, že momentálne je na úteku 498 talianskych mafiánskych bossov, z ktorých 134 patrí práve k 'Ndranghete.

30.01.2020 20:02
debata (15)

" 'Ndrangheta je celosvetovou hrozbou a nie nejaký taliansky folklórny či vidiecky fenomén," zdôrazňujú policajti.

Organizácia má pôvod v juhotalianskom regióne Kalábria. Svoje korene zapustila tiež v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku, Španielsku a desiatkach ďalších európskych krajín. Aktívna je aj v Spojených štátoch, Kanade, Brazílii či štátoch Afriky. " 'Ndrangheta je najväčšia, najmocnejšia a nejrozvetvenejšia zločinecká organizácia na svete," upozorňuje policajné vyhlásenie.

'Ndrangheta je založená na rodinnej príslušnosti a krvnej prísahe, čo prispieva k extrémnej súdržnosti jej členov, uviedla polícia s tým, že v tejto organizácii len s ťažkosťami dokáže získavať spolupracovníkov. Na vrchole Pyramídovo usporiadanej 'Ndranghety stojí takzvaný Santa, teda Svätý, ktorého skutočnú identitu často nepoznajú ani jednotliví mafiánski bossovia. Peniaze 'Ndrangheta zarába najmä na obchode s kokaínom, infiltruje ale aj úrady, politické strany a podniky.

Podľa serveru investigace.cz pôsobí 'Ndrangheta tiež v Česku, ktoré však pre ňu zatiaľ predstavuje skôr len logistickú základňu ako lukratívny drogový trh. Sústredí sa tam najmä na investície do nehnuteľností, ktorými legalizuje výnosy z trestnej činnosti.

O pôsobení 'Ndranghety na Slovensku písal vo svojom poslednom článku aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Interpol #mafia #'Ndrangheta