V Číne zaznamenali takmer 12.000 prípadov nákazy koronavírusom

Novým koronavírusom 2019-nCoV sa v Číne nakazilo celkovo 11.791 ľudí, doposiaľ si vyžiadal 259 obetí na životoch. S odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie čínskych úradov o tom v sobotu informovala agentúra AFP.

31.01.2020 02:21 , aktualizované: 01.02.2020 08:43
koronavírus, Čína Foto:
Zamestnanci pohrebných služieb sa dezinfikujú po manipulácii s obeťou vírusu v meste Wu-chan 30. januára 2020.
debata (55)

Tragická bilancia sa zvýšila po tom, ako ochoreniu podľahlo ďalších 46 ľudí, uviedlo čínske ministerstvo zdravotníctva. V najviac postihnutej provincii Chu-pej hlásili za posledných 24 hodín 1347 nových potvrdených prípadov nákazy.

Vírus sa šíri aj napriek mimoriadnym karanténam v mestách v Chu-pej, ako aj drastickým preventívnym opatreniam po celej krajine.

Najvyšší počet ochorení (7153) je práve v provincii Chu-pej, z ktorej hlavného mesta Wu-chan sa vírus rozšíril. Evidujú tam 249 úmrtí, píše agentúra Reuters.

Nasledujú provincie Če-ťiang (537 prípadov nákazy), Kuang-tung (436 prípadov nákazy) a Che-nan (352 prípadov nákazy). V Pekingu evidujú 139 prípadov nákazy, píše agentúra TASS. Ochorenie diagnostikovali takmer vo všetkých hlavných administratívnych oblastiach Číny.

Provincia je v karanténe s uzatvorenými cestami a zastavenou verejnou dopravou. Okrem Číny sa vírus podľa agentúry TASS potvrdil v 23 krajín vrátane Ruska.

V Nemecku je sedem nakazených

V Nemecku v piatok potvrdili ďalšie dva prípady nákazy novým koronavírusom šíriacim sa z Číny. Celkový počet nakazených tak v krajine stúpol na sedem. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra DPA.

Šiesti z nakazených sú zamestnancami bavorskej firmy Webasto, ktorá je dodávateľom autodielov. Siedmim nakazeným je dieťa jedného z infikovaných zamestnancov, oznámila nemecká vláda.

Spoločnosť Webasto sídli v bavorskom Stockdorfe. Celkovo zamestnáva 13.400 ľudí, pričom v Číne má 12 pobočiek. Najväčšiu továreň má práve vo Wu-chane, píše DPA.

Prvý prípad nákazy v Nemecku potvrdili bavorské úrady v pondelok. Išlo o zamestnanca firmy Webasto, ktorý sa vírusom nakazil po tom, ako do centrály jeho spoločnosti prišla na školenie z Číny žena, ktorá v tom čase ešte nevedela, že je infikovaná. Ďalších nakazených hlásili z Bavorska v nasledovných dňoch.

Z Wu-chanu odštartovalo lietadlo s evakuovanými Nemcami

Lietadlo nemeckých vzdušných síl (Luftwaffe) s viac ako 100 ľuďmi na palube vzlietlo v sobotu zo stredočínskeho mesta Wu-chan. Lietadlo prepravuje približne 90 občanov Nemecka a 40 príslušníkov iných národností, ktorí si priali evakuáciu z tohto pre epidémiu nového koronavírusu uzatvoreného mesta. Napísala s odvolaním sa na nemenovaný zdroj agentúra DPA.

Airbus 310 priletel do Wu-chanu s medzipristátím v Moskve v sobotu skoro ráno miestneho času. V lietadle sú evakuovaným ľuďom k dispozícii zdravotníci s príslušným vybavením.

Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa lietadlo priviezlo do Číny aj pomoc pre tamojšie úrady, ktoré bojujú s vírusom vrátane 10.000 ochranných rúšok, o ktoré Čína požiadala.

Nemecké lietadlo pristane na letisku vo Frankfurte nad Mohanom v sobotu popoludní. Evakuovaných následne prevezú do kasární na okraji mesta Germersheim na juhozápade krajiny, kde strávia 14 dní v karanténe.

Spojené štáty vyhlásili stav zdravotnej núdze

Spojené štáty vyhlásili v piatok stav zdravotnej núdze. Urobili tak v súvislosti s nákazou spôsobenou novým koronavírusom 2019-nCoV, ktorý sa do viacerých krajín rozšíril z Číny.

Cudzinci, ktorí počas uplynulých dvoch týždňov navštívili Čínu, majú vstup do USA dočasne zakázaný. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zdravotníctva o tom informovali agentúry AP a AFP.

„Cudzinci, ktorí nie sú najbližšími príbuznými amerických občanov, alebo nemajú trvalý pobyt a cestovali počas uplynulých 14 dní do Číny, budú mať nateraz vstup do Spojených štátov zakázaný,“ uviedol americký minister zdravotníctva Alex Azar.

Nariadenie vstúpi do platnosti v nedeľu 2. februára o 17.00 h miestneho času (23.00 h SEČ).

Navyše, každý americký občan vracajúci sa z provincie Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy, bude na 14 dní umiestnený do karantény.

„Každý občan USA, ktorý sa vracia do Spojených štátov a ktorý bol v pevninskej Číne v priebehu predchádzajúcich 14 dní, sa podrobí lekárskej prehliadke“, a bude umiestnený do 14-dňovej domácej karantény, počas ktorej bude monitorovaný, dodal minister Azar.

Po prílete z Wu-chanu poslali do karantény takmer 200 Američanov

Do preventívnej 14-dňovej karantény poslali v piatok takmer 200 amerických občanov, ktorí prileteli do Kalifornie zo stredočínskeho mesta Wu-chan, odkiaľ sa šíri nový koronavírus. S odvolaním sa na vyjadrenie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) o tom informovala agentúra DPA.

Nancy Messonnierová z CDC uviedla, že v súvislosti so zdravím verejnosti ide o „veľmi vážnu situáciu“. „Ak teraz prijmeme prísne opatrenia, môžeme stlmiť dosah vírusu na Spojené štáty,“ dodala.

Messonnierová ďalej uviedla, že je to vôbec prvýkrát za vyše 50 rokov, keď CDC nariadila karanténu. CDC k novému vírusu podľa nej preventívne pristupuje tak, akoby predstavoval riziko budúcej pandémie. Zdôraznila, že bude lepšie, ak sa preukáže, že išlo o prehnanú reakciu, než naopak – ak by došlo k podceneniu situácie.

Američanov, ktorí prileteli z Wu-chanu, umiestnili do 14-dňovej karantény na vojenskej základni v kalifornskom meste Ontario.

Koronavírus z Číny sa rozširuje po Európe

Nový koronavírus 2019-nCoV si v Číne vyžiadal už 213 obetí na životoch, 9 692 osôb sa nakazilo. Uviedla to čínska národná zdravotnícka komisia (NHC). Pribudlo 1982 nových nakazených. V provincii Chu-pej, ktorá je centrom epidémie, na chorobu zomrelo už 204 osôb a je tu takmer 10 000 nakazených. Prvé prípady nákazy potvrdilo Taliansko, Veľká Británia a Rusko. Poslednou krajinou, kde potvrdili výskyt vírusu je Švédsko.

Epidémia sa tým rozšírila už do siedmej krajiny v Európe. Nakazenou je žena, ktorá sa vrátila do Švédska z Číny. S odvolaním sa na zdravotnícke úrady o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa AFP najnovšie čísla naznačujú, že počet úmrtí naďalej prudko rastie, a to aj napriek bezprecedentným opatreniam prijatým v čínskej provincii Chu-pej pred týždňom.

Talianska vláda vo štvrtok večer oznámila, že pozastavuje všetky lety medzi Talianskom a Čínou po tom, ako lekári potvrdili pozitívne testy na nový koronavírus u dvoch čínskych turistov v Ríme.

„Myslíme si, že sme prvou krajinou EÚ, ktorá podnikla takéto preventívne opatrenie,“ uviedol premiér Giuseppe Conte, ktorého citovala agentúra AFP.

Turistov, podľa správ manželov, umiestnili do izolácie v ústave pre infekčné choroby v talianskej metropole. Polícia súčasne uzavrela izbu v hoteli v centre mesta, kde boli ubytovaní, a ďalších čínskych turistov z rovnakej skupiny dovolenkárov testujú na vírus. Úrady okrem toho zisťujú trasu pohybu oboch nakazených v Taliansku. Predpokladá sa, že pred týždňom pricestovali do Milána.

V Británii potvrdili prvé dva prípady

Britské zdravotnícke úrady v piatok oznámili, že dvoch ľudí testovali pozitívne na prítomnosť nového koronavírusu. Ide o prvé dva potvrdené prípady v tejto krajine, odkedy sa smrtiaci vírus začal šíriť v Číne, informovala agentúra AFP.

„Môžeme potvrdiť, že dvoch pacientov v Anglicku, ktorí sú členmi jednej rodiny, testovali pozitívne na koronavírus,“ uviedol Chris Whitty, hlavný zdravotnícky predstaviteľ pre Anglicko. Dodal, že pacienti sú v „špeciálnej starostlivosti“.

Aj Rusko hlási prvé dva prípady

Rusko má prvé dva prípady nákazy koronavírusom, v oboch prípadoch ide o občanov Číny. Oznámila to dnes podpredsedníčka vlády Taťjana Golikovová. Rusko začína evakuovať svojich občanov z čínskeho Wu-chanu, odkiaľ sa nákaza šíri. Evakuovaných plánuje umiestniť do izolácie.

Golikovová oznámila, že jeden z nakazených sa nachádza v Zabajkalskom kraji a druhý v Ťumenskej oblasti. Evakuácia sa bude týkať ľudí, ktorí sú v čínskej provincii Chu-pej a jej stredisku Wu-chane, odkiaľ sa nákaza od decembra šíri. Podpredsedníčka vlády tiež oznámila, že v Chu-peji je asi 341 Rusov a vo Wu-chane 300. Rusko sa tak dostalo medzi viac než 20 krajín sveta mimo Číny, kde sa nákaza objavila.

V Maďarsku preverovali dve podozrenia na koronavírus, jedno vylúčili

V priebehu piatka poslali z východomaďarského Debrecína do Budapešti na laboratórne vyšetrenie jednu vzorku pacienta s podozrením na nákazu koronavírusom. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV o tom informovala šéfka maďarského úradu verejného zdravotníctva Cecília Müllerová.

Ako dodala, podozrenie sa objavilo v prípade dvoch pacientov, avšak u jedného z nich už nákazu vylúčili. V druhom prípade prebieha laboratórne vyšetrenie odobratej vzorky, čo je ale podľa jej slov skôr prejavom snahy o bezpečnosť než potvrdenie nákazy.

WHO: Uzatváranie hraníc by mohlo viesť k rýchlejšiemu šíreniu vírusu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok varovala, že uzatváranie hraníc je zrejme neúčinné v snahe zabrániť šíreniu nového smrtiaceho koronavírusu z Číny a mohlo by dokonca urýchliť jeho šírenie. Informovala o tom agentúra AFP.

Ak uzatvoríte hraničné priechody, môžete „stratiť smer pohybu ľudí a neviete už monitorovať (ich pohyb),“ povedal hovorca WHO Christian Lindmeier novinárom v Ženeve.

Lindmeier však varoval, že snahy štátov predchádzať šíreniu vírusu uzatváraním hraníc a bránením vo vstupe osobám prichádzajúcim z Číny by mohlo byť kontraproduktívne. Upozornil, že či už bolo v prípade eboly alebo iných epidémií, ľudia, ktorí chceli cestovať, si našli neoficiálne chodníčky. To však napríklad zabráni kontrole, či nemajú symptómy infekcie; úrady tiež nebudú vedieť, kto prechádza cez hranicu a v ktorých krajinách sa zdržiavali predtým. „To je hlavný dôvod pre to, aby oficiálne hraničné priechody ostali otvorené,“ konštatoval Lindmeier.

AFP pripomína, že niekoľko krajín prerušilo cezhraničnú premávku z Číny alebo zakázalo vstup cestujúcim z Wu-chanu, epicentra šírenia nákazy vírusom 2019-nCoV. WHO vo svojom vyhlásení zo štvrtka uviedla, že na zastavenie šírenia vírusu nie je potrebné obmedziť cestovný a obchodný styk s Čínou.

Japonsko obyvateľom neodporúča cestovať do Číny

Japonsko sa v piatok pridalo k rastúcemu počtu krajín, ktoré svojim občanom odporučili necestovať do Číny vzhľadom na šírenie nového koronavírusu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Ministerstvo zahraničných vecí v Tokiu uviedlo, že okrem doteraz platného varovania pred cestami do provincie Chu-pej, kde leží epicentrum nákazy – mesto Wu-chan -, by japonskí občania nemali vôbec cestovať do Číny, ak to nie je nevyhnutné.

Rezort v aktualizovanom upozornení pre cestujúcich poukázal na obavy z ďalšieho šírenia nákazy, ako aj na to, že Spojené štáty a iné krajiny vrátane európskych už podnikli podobné opatrenia. V Japonsku sa objavilo 14 potvrdených prípadov infekcie vrátane dvoch, pri ktorých došlo k prenosu nákazy z človeka na človeka.

Čína v piatok v najnovšej bilancii oznámila, že v krajine sa dosiaľ vyskytlo 9 692 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom 2019-nCoV, pričom počet úmrtí sa výrazne zvýšil na 213. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyhlásila v súvislosti s týmto vírusom stav globálnej zdravotnej núdze.

LIVE: Stavba nemocnice vo Wu-chane

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok večer vyzvalo občanov Spojených štátov, aby „necestovali“ do Číny. Úroveň výstrahy pre cestujúcich do tejto krajiny zvýšilo na najvyšší štvrtý stupeň s tým, že americkí občania v Číne by tiež mali zvážiť odchod z krajiny „komerčnými prostriedkami“.

Mongolsko a Singapur nevpúšťajú návštevníkov z Číny

Mongolsko a Singapur v piatok oznámili, že v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu zakážu návštevníkom z Číny vstup na svoje územie.

Vstup na svoje územie zakazuje Mongolsko návštevníkom z Číny s platnosťou od soboty. Predmetné opatrenie, na základe ktorého budú mať taktiež Mongoli zakázaný vstup do Číny, bude v platnosti až do 2. marca.

K podobnému kroku ako Mongolsko pristúpil ako prvá krajina juhovýchodnej Ázie aj Singapur. Ministerstvo zdravotníctva tohto mestského štátu oznámilo, že od soboty nebudú môcť na jeho územie vstupovať občania Číny a ani cudzinci, ktorí Čínu navštívili v posledných dvoch týždňoch. Osoby spadajúce do týchto kategórií nebudú môcť využiť Singapur ani ako tranzitnú krajinu pri cestách do iných štátov.

Občania Singapuru, ktorí navštívili Čínu, sa budú do vlasti môcť vrátiť, avšak až po absolvovaní 14-dňovej karantény.

Singapur doteraz zakazoval vstup len obyvateľom čínskej provincie Chu-pej, ktorá je považovaná za epicentrum šírenia nového smrtiaceho vírusu. Ministerstvo sa však podľa svojho vyhlásenia snaží novým opatrením reagovať na rýchle šírenie nákazy.

Viacero štátov spustilo proces evakuácie

Mnohé ďalšie štáty momentálne chystajú alebo zvažujú evakuáciu svojich občanov z Číny. Agentúra AP v piatok informovala, že lietadlo s 200 francúzskymi občanmi odletelo v piatok ráno z mesta Wu-chan, ktoré je momentálne najviac postihnuté nákazou. Lietadlo pristalo na juhu Francúzska, kde jeho pasažieri zostanú dva týždne v karanténe.

Charterové lietadlo španielskej spoločnosti Wamos Air s viac ako 100 ľuďmi evakuovanými z čínskeho mesta Wu-chan pristálo v piatok popoludní v Británii. Informovala o tom agentúra AFP. Stroj pristál na leteckej základni Brize Norton v strednom Anglicku s 83 Britmi a 27 ďalšími osobami na palube. Po tom, ako lietadlo opustia občania Británie, odletí do Španielska, kde vystúpia zvyšní obyvatelia z krajín Európskej únie.

Britských občanov evakuovaných zo stredočínskeho Wu-chanu izolujú na dva týždne v nemocnici Arrowe Park Hospital na polostrove Wirral, kde dostanú „všetku potrebnú lekársku starostlivosť“. V stredu to oznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Do karantény, ale v inej nemocnici, pôjde aj vojenský zdravotnícky personál, ktorý bol na palube evkauačného letu, informuje televízia Sky News.

Podľa Reuters nie je jasné, prečo čínske úrady nedali lietadlu povolenie k odletu už vo štvrtok, ani prečo ním nemohlo odcestovať 150 Britov a 50 ľudí z iných krajín, ako sa pôvodne plánovalo. „Vieme, aká stresujúca bola situácia pre tých, ktorí čakali na odlet,“ uviedol dnes šéf britskej diplomacie Dominic Raab. „Robili sme, čo bolo v našich silách, aby sme zaistili bezpečný odlet (týchto ľudí),“ dodal. Michael Gove, ktorý je zástupcom britského premiéra Borisa Johnsona uviedol, že ak to bude potrebné, vláda pošle do Wu-chanu ďalší špeciál.

Niektorí Briti povedali, že s nimi z Wu-chanu nemohli odletieť príbuzní s čínskymi pasmi. Tí, ktorí sa vrátia do Británie, strávia ďalších 14 dní v karanténe v zdravotníckom zariadení.

Z Kolína nad Rýnom dnes dopoludnia odštartuje stroj nemeckého letectva, aby z Wu-chanu vyzdvihol nemeckých občanov. Podľa agentúry DPA má všetky potrebné povolenia. Nastúpiť do neho budú môcť len ľudia bez príznakov koronavírusu, ide o približne 90 osôb. Po návrate ich čaká dvojtýždňová karanténa v zariadení letectva v spolkovej krajine Porýnie-Falcko.

Číňania v zámorí sa vrátia chartermi

Vláda v Pekingu má v úmysle najať lietadlá a čo najskôr nimi dopraviť zo zámoria do Číny občanov provincie Chu-pej, z ktorej sa rozšíril nový koronavírus 2019-nCoV.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí v piatok podľa agentúry AFP uviedla, že čínske vedenie pristúpilo k tomuto kroku vzhľadom na „praktické ťažkosti, ktorým v zámorí čelia obyvatelia provincie Chu-pej, najmä tí z (mesta) Wu-chan.“

Vyhlásenie ministerstva sa objavilo v čase, keď už niekoľko leteckých spoločností oznámilo, že zastavujú alebo obmedzujú lety do Číny. Niekoľko krajín vrátane Nemecka, Británie a USA medzičasom vyzvalo svojich občanov, aby sa vyhli cestovaniu do Číny.

Samotná Čína odporučila svojim občanom, aby odložili cesty do zahraničia a zrušili zahraničné skupinové zájazdy.

Po tom, ako sa obavy a panika z rozšírenia nákazy objavili aj v zahraničí, popredné osobnosti v čínskych komunitách v Taliansku, ale aj ďalších západoeurópskych krajinách upozornili tento týždeň na epizódy „latentného rasizmu“. Niektorí jedinci z radov väčšinového obyvateľstva, ktorí sa boja nakazenia koronavírusom, totiž ľudí ázijského pôvodu – a to bez rozdielu – považujú za možných prenášačov ochorenia.

Nový koronavírus, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #WHO #koronavírus