Úrady vyhlásili mimoriadný stav pre hlavné mesto Austrálie a okolie

Austrálske úrady vyhlásili mimoriadny stav pre hlavné mesto Canberra a okolie, pretože vysoké teploty a silný vietor by mohli spôsobiť, že sa veľký požiar blízko mesta dostane mimo kontrolu hasičov. Je to prvé vyhlásenie mimoriadneho stavu od požiaru v roku 2003, uviedla agentúra Reuters.

31.01.2020 06:45
debata (4)

Predstaviteľ Územia hlavného mesta Andrew Barr varoval pred možným nebezpečenstvom cez víkend. Požiar na juhu územia, ktorý sa nedarí získať pod kontrolu, už zasiahol plochu 185 kilometrov štvorcových, čo je takmer osem percent rozlohy územia, a môže sa stáť nepredvídateľným a nezvládateľným.

V Canbere se nachádza federálny parlament a sídli tu tiež niekoľko vládnych a nezávislých inštitúcií a národné múzeá. Pri požiare v roku 2003 tu zomreli 4 ľudia a takmer 500 domov bolo zničených.

Mimoriadny stav bude trvať 72 hodín. Úradom dáva väčšie právomoci pri nariadení evakuácie, uzatvorení ciest a prevzatia kontroly nad súkromným majetkom.

Vlna horúčav má tiež počas víkendu zasiahnuť štáty Viktórie a Nový Južný Wales, kde je okolo 80 požiarov. Austrália bojuje s požiarmi na východnom pobreží. Od septembra pri nich zahynulo 33 osôb a odhadom jedna miliarda zvierat. Bolo zničených okolo 2500 domov a viac ako 11,7 milióna hektárov porastov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Austrália