Ústavná žaloba proti Trumpovi vstupuje do kritickej fázy

Proces ústavnej žaloby proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi vstupuje dnes do kritickej fázy, v ktorej by podľa presvedčenia prezidentových stúpencov mohol dospieť k Trumpovmu definitívnemu víťazstvu. Žalobcovia a obhajci prezidenta budú mať dnes 4 hodiny na to, aby predniesli svoje záverečné vyhlásenia. Potom by se malo rozhodovať o prípadnom predvolaní svedkov, vylúčené nie je ani záverečné hlasovanie.

31.01.2020 07:11
debata (2)

Svedectvo kľúčových politikov, ktoré chcú demokrati v Senáte počuť, je podmienené súhlasom väčšiny senátorov. Demokrati ale majú v hornej komore menšinu 47 ku 53 kreslám a musia získať hlasy aspoň 4 republikánov. Majú záujem najmä o výsluch bývalého Trumpovho bezpečnostného poradcu Johna Boltona, úradujúceho personalného šéfa Bieleho domu Micka Mulvaneyho a ministra zahraničia Mikea Pompea.

Ak senátne plénum o predvolanie svedkov rozhodne, bude sa o nich hlasovať menovite. Výsluchy by podľa amerických komentátorov mohli proces impeachmentu významne predĺžiť, tým skôr, že Trump sa ich predvolanou chce súdne brániť.

Ak ale Senát návrh na predvolanie svedkov zamietne, môže okamžite začať záverečné hlasovanie, ktoré rozhodne o ďalšom prezidentovom politickom osude. Odvolať prezidenta z funkcie by musela dvojtretinová väčšina, čo väčšina analytikov považuje za prakticky nemožné. O každom z dvoch článkov impeachmentu, teda o zneužití úradu a obštrukciách Kongresu, musia senátori hlasovať osobitne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #impeachment