Poľsko podpísalo zmluvu o kúpe 32 amerických stíhačiek typu F-35

Poľsko podpísalo v piatok so Spojenými štátmi zmluvu o nákupe 32 stíhačiek typu F-35 za 4,6 miliardy dolárov. Najmodernejšie americké bojové lietadlá majú posilniť protivzdušnú obranu na tzv. východnom krídle NATO, kde dochádza k zvýšenej vojenskej aktivite Ruska, píše agentúra AP.

31.01.2020 19:30
debata (190)

Kontrakt na kúpu stíhačiek podpísal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Na ceremónii v akadémii letectva v meste Dęblin boli prítomní aj poľský prezident Andrzej Duda a americká veľvyslankyňa v Poľsku Georgette Mosbacherová.

Duda označil tento deň za „mimoriadne dôležitý pre poľské letectvo, ako aj bezpečnosť Poľska i našej časti Európy“. Poľský prezident ďalej uviedol, že ide o jednu z najväčších obchodných dohôd v dejinách poľských ozbrojených síl, ktorá je znakom silných vzťahov Varšavy s Washingtonom.

Americký výrobca stíhačiek F-35, spoločnosť Lockheed Martin, by ich mala Poľsku dodať v rokoch 2024 – 2030. Poľsko sa tak stane desiatou členskou krajinou NATO, ktorá má vo svojej výbave stíhačky F-35. Kontrakt zahŕňa okrem samotnej kúpy stíhačiek tiež výcvik, logistickú podporu a simulátory. Nové lietadlá nahradia stíhačky MiG-29 sovietskej výroby, ktoré Poľsko dodnes používa.

Poľskí opoziční politici kritizujú zmluvu ako príliš drahú a tvrdia, že tieto peniaze sa radšej mohli použiť na iné spôsoby modernizácie poľského letectva.

190 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačky #F-35 Lightning