Na palube francúzskeho lietadla z Číny majú byť aj dvaja Slováci

Päť Čechov v čínskom Wu-chane, centre nákazy novým typem koronavíruse, je připravených na cestu do ČR. Odlet naplánovaný na dnes 22:00 ale bude mať meškanie, informoval český minister zahraničných Tomáš Petříček. Na palube lietadla, ktoré vypravilo Francúzsko, majú býť ľudia z viac ako 20 krajín, okrem Čechov aj dvaja Slováci.

01.02.2020 00:00 , aktualizované: 21:26
Wu-Chan, koronavírus, nemocnica Foto:
Ľudia v čínskom meste Wu-chan pred miestnou nemocnicou.
debata (93)

Riaditeľ konzulárného odboru ministerstva Pavel Pitel Českej televízii povedal, že lietadlo poletí z Wu-chanu na juhofrancúzske vojenské letisko. Odtiaľ by se mali Česi presunúť letom do Bruselu. Tam ich vyzdvihne český vojenský špeciál a prepraví do Prahy. Vyšetria ich v Nemocnici Na Bulovce, potom strávia dva týždne v karanténe.

Kvôli podozreniu na nákazu bolo podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha testovaných do dnešného rána v ČR 37 ľudí. Výsledky všetkých boli negatívne. Vojtěch v pondelok navrhne vláde, aby zakázala priame lety z Číny do ČR.

V Nemecku je osem prípadov

V Nemecku dnes preukázali prítomnosť nového typu koronavírusu u ďalšieho človeka. Je to 33-ročný muž, ktorý je rovnako ako jeho šesť kolegov zamestnancom firmy Webasto v bavorskom Stockdorfe. Celkové číslo infikovaných v Nemecku stúplo na osem, uviedla agentúra DPA.

Okrem sedem pracovníkov výrobcu automobilových dielov Webasto sa koronavírus preukázal také u u dieťaťa, ktoré sa nakazilo od člena rodiny, rovnako zamestnanca firmy.

Vo firme bola minulý týždeň na školení Číňanka, ktorá si však príznaky choroby všimla až cestou späť do vlasti. Zamestnanci kvôli tomu v posledných dňoch podstúpili zdravotné testy.

Hongkonskí zdravotníci chcú uzavrieť hranice

Hongkonskí lekári a zdravotné sestry vyzvali v sobotu na uzavretie hraníc so zvyškom Číny, aby sa zamedzilo ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.Príslušnú výzvu hongkonskej vláde schválilo viac ako 3000 zdravotných sestier a lekárov z novoutvorenej odborovej organizácie združujúcej zamestnancov nemocníc (HAEA)..

Členovia zväzu taktiež rozhodli o tom, že svoju požiadavku budú presadzovať aj prostredníctvom štrajku, ktorý plánujú uskutočniť na budúci týždeň. Proti vyhláseniu štrajku hlasovalo len 10 zdravotníkov a 25 sa zdržalo hlasovania.

„Myslím, že to nie je fér, aby sme sa postavili do prvej línie (boja s koronavírusom) bez dostatočného vybavenia a za situácie, keď zostávajú otvorené hranice. Naša vláda nezastupuje naše záujmy,“ uviedla jedna z nespokojných zdravotných sestier menom Ada. Uzavretie hraníc so zvyškom Číny predtým odporučili aj hongkonskí zdravotnícki experti.

V Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny s vysokou mierou autonómie, doposiaľ potvrdili najumenej 13 prípadov nákazy novým koronavírusom. Medzi Hongkončanmi pritom rastú obavy zo šírenia vírusu a pred lekárňami sa tvoria dlhé rady ľudí, ktorí si chcú kúpiť nedostatkové ochranné rúška na tvár, píše agentúra AFP.

Obyvatelia Hongkongu si stále pamätajú smrtiacu epidémiu ochorenia SARS, za ktorým stojí iný typ koronavírusu. Tá si v rokoch 2002–2003 vyžiadala v Hongkongu takmer tri stovky životov a vyše 1700 nakazených.

Napätie okolo šírenia nového koronavírusu 2019-nCoV zvýšilo nespokojnosť Hongkongčanov s miestnou vládou, ktorej popularita je po mesiacoch prodemokratických protestov na rekordne nízkej úrovni.

Nakazilo sa takmer 12 000 ľudí

Novým typom koronavírusu sa v Číne do konca januára nakazilo 11 791 ľudí. S odvolaním sa na informácie čínskej štátnej televízie to v sobotu uviedla agentúra Reuters. Vírusu, ktorý sa šíri od decembra minulého roka z mesta Wu-chan, podľahlo už 259 ľudí. Najhoršia je naďalej situácia v provincii Chu-pej

Bilancia vzrástla po tom, keď úrady provincie Chu-pej oznámili, že v piatok zomrelo ďalších 45 ľudí nakazených novým typom koronavírusu. Provincia, v ktorej leží aj mesto Wu-chan, tiež potvrdila, že v piatok zaznamenala 1347 nových prípadov nákazy. Celkový počet ľudí nakazených v provincii tak dosiahol 7153.

Jedného mŕtveho ohlásilo tiež mesto Čchung-čching, ktoré leží vyše 700 kilometrov západne od Wu-chanu. Celkový počet obetí vírusu v Číne sa tak vyšplhal na 259.

Tridsaťtri nových obetí zaznamenaných v piatok pripadá na samotnú provinčnú metropolu Wu-chan. Celkovo si v meste odrezanom od okolitého sveta koronavírus vyžiadal už 192 mŕtvych. Nový typ koronavírusu sa z Wu-chanu rozšíril do množstva veľkých čínskych miest. Tchien-ťin, ktorý leží neďaleko Pekingu, v sobotu oznámil, že až do odvolania zostanú v meste uzavreté všetky školy a podniky, ktorých prevádzka nie je nevyhnutná.

Predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Čínu, Gauden Galea, v sobotu vyhlásil, že vlády jednotlivých krajín sveta sa musia pripraviť na „riešenie domácej epidémie“, ak sa nový koronavírus rozšíri na ich územie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

WHO vo štvrtok 30. januára vyhlásila epidémiu nového koronavírusu za „stav globálnej zdravotnej núdze“. V Číne, kde sa nákaza začala, v sobotu potvrdili už 11.700 infikovaných pacientov a 259 úmrtí.

Koncom decembra 2019 čínske úrady zaznamenali výskyt zápalu pľúc zapríčinený novým koronavírusom v stredočínskom meste Wu-chan, obrovskom obchodnom a priemyselnom centre s 11 miliónmi obyvateľov. Okrem Číny sa vírus rozšíril do 23 ďalších štátov vrátane európskych.

Evakuujú štyroch Chorvátov

Štyroch Chorvátov, ktorí boli v stredočínskom meste Wu-chan, kde prvýkrát zistili nový koronavírus, evakuujú v priebehu soboty z Číny do Francúzska a zostanú tam 14 dní v karanténe. Oznámilo to chorvátske ministerstvo zahraničných a európskych záležitostí, ktoré v správe citovala tlačová agentúra Hina.

Evakuáciu Chorvátov organizujú s pomocou Francúzska a po pristátí lietadla v južnom Francúzsku budú umiestnení do karantény na 14 dní. Až potom sa vrátia do vlasti, dodalo chorvátske ministerstvo v tlačovom vyhlásení. Ministerstvo sa poďakovalo francúzskym a čínskym úradom za pomoc pri organizovaní odchodu chorvátskych občanov z Wu-chanu.

Krízový tím chorvátskeho ministerstva zdravotníctva v piatok posilnil opatrenia proti epidémii koronavírusu a navrhol zriadiť celonárodný tím pre krízové situácie, ktorý bude koordinovať všetky služby a činnosti v prípade prepuknutia epidémie nového koronavírusu 2019-nCoV v Chorvátsku.

Domov vezie svojich občanov aj Rusko

Päť lietadiel Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie, ktoré budú mať na palube vojenských virológov, poverili okamžitou evakuáciou ruských občanov z Číny. Príkaz na evakuáciu vydal ruský prezident Vladimir Putin, informovalo v sobotu ministerstvo obrany.

Na palube každého lietadla sa budú nachádzať lekári a odborníci z ruského ministerstva obrany, ktorí sa špecializujú na virológiu, a budú vybavení vyspelými diagnostickými pomôckami. Budú mať aj prostriedky na individuálnu ochranu a takisto všetky potrebné lieky, napísala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Ministri zahraničných vecí Ruska a Číny, Sergej Lavrov a Wang I, telefonicky diskutovali o spoločnom boji oboch krajín proti epidémii nového koronavírusu. „Ruská strana vysoko ocenila opatrenia zavedené Čínou proti šíreniu choroby spôsobenej koronavírusom. Ministri diskutovali o rusko-čínskej spolupráci na tomto poli,“ uviedol rezort ruskej diplomacie.

Moskva pozastavila bezvízový styk pre čínskych turistov

Ruská vláda pozastavila bezvízový styk pre čínskych turistov a tiež vydávanie pracovných víz pre občanov Číny. Opatrenie má zamedziť šíreniu nového nákazlivého koronavírusu zo stredočínskeho mesta Wu-chan, informoval agentúra AFP.

Príslušné nariadenie bolo zverejnené na oficiálnej webovej stránke ruskej vlády. Obmedzenie cestovania občanov Číny do Ruska má podľa neho „zaistiť bezpečnosť krajiny, ochrániť zdravie verejnosti a zamedziť šíreniu nového koronavírusu“ s označením 2019-nCoV.

Na dobu neurčitú bol pozastavený bezvízový styk pre turistické skupiny z Číny, ktorý funguje od roku 2000 na základe bilaterálnej dohody oboch krajín. Dočasne sa tiež nebudú vydávať ani pracovné víza pre čínskych občanov, ani sa nebudú prijímať a spracovávať príslušné dokumenty, uvádza agentúra TASS.

Nariadenie ruskej vlády datované 31. januárom vstupuje do platnosti od sobotňajšej polnoci. Na realizáciu opatrenia má dohliadnuť ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Rezort diplomacie v Moskve zároveň ubezpečil čínsku stranu, že prijaté opatrenia boli prijaté „s ohľadom na mimoriadne okolnosti a len na prechodnú dobu“.

Rusko v piatok oznámilo, že v krajine zaznamenali prvé dva prípady nákazy vírusom 2019-nCoV. Nákaza koronavírusom bola zaznamenaná u dvoch občanov Číny v Zabalkajskom kraji a Ťumenskej oblasti.

Rusko v súvislosti s novým vírusom obmedzilo pohyb na hraniciach s Mongolskom a začalo s dobrovoľnou evakuáciou svojich občanov zo stredočínskej provincie Chu-pej vrátane jej hlavného mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nákazy.

Peking žiada odloženie sobášov a skrátenie pohrebov

Čína požiadala budúcich mladomanželov, aby odložili sobáše naplánované na populárny dátum svadieb 2. 2. 2020, a vyzvala aj smútiace rodiny, aby obmedzili počet prítomných na pohreboch. Tieto opatrenia majú pomôcť v krajine spomaliť šírenie ochorenia spôsobeného koronavírusom. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Výzva nasledovala po tom, čo počet úmrtí na nový koronavírus prudko stúpol v Číne na 259 a celkový počet infikovaných osôb sa priblížil k 12.000.

„Odporúčame vám, aby ste zrušili ohlásené uzatvorenie manželstva 2. februára tohto roka a vysvetlili to ostatným,“ uviedlo vo vyhlásení čínske ministerstvo pre občianske záležitosti.

Tohtoročný 2. február je pokladaný za šťastný dátum pre sobáše, pretože rad čísel „02022020“ sa číta rovnako odzadu ako odpredu.

Peking, Šanghaj a ďalšie veľké mestá ponúkli už skôr mladým dvojiciam možnosť uzatvoriť manželstvo v tento dátum, hoci pripadá na nedeľu, keď bývajú úrady zatvorené.

Ministerstvo dodalo, že dočasne zatvára aj manželské poradne, a požiadalo verejnosť, aby nerobila svadobné hostiny.

Takisto požiadalo, aby sa konali „jednoduché a rýchle pohreby, vďaka čomu sa nebudú zhromažďovať väčšie počty ľudí“. Zároveň ministerstvo upozornilo, že telá obetí koronavírusu musia byť spopolnené čo najskôr.

Personál vykonávajúci pohreby musí mať ochranné rúška a odevy a pravidelne si merať teplotu tela, aby sa zabránilo nákaze, doplnilo ministerstvo.

Čína zaviedla drastické cestovné obmedzenia a posunula na neskoršie aj koniec obdobia voľna, počas ktorého Číňania oslavujú Lunárny Nový rok – vtedy stámilióny ľudí cestujú po celej Číne a navštevujú svoje rodiny. Takto sa vláda snaží zastaviť šírenie koronavírusu.

Školy a univerzity po celej krajine dostali nariadenie neobnoviť vyučovanie, továrne majú tiež zostať zatvorené a úrady požiadali obyvateľov, aby sa vyhýbali veľkým davom.

Čína požiadala EÚ o humanitárnu pomoc

Čínsky premiér Li Kche-čchiang požiadal Európsku úniu o humanitárnu pomoc z dôvodu epidémie smrtiaceho koronavírusu, ktorý si v Číne vyžiadal vyše 250 ľudských životov a nakazilo sa ním viac ako 10.000 osôb. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Čínska vláda v sobotu oznámila, že požiadala EÚ, aby jej pomohla od jednotlivých členských krajín urýchlene získať lieky a ďalšie medicínske zásoby.

Český premiér Andrej Babiš napríklad zareagoval, že jeho krajina nemôže pomôcť Číne, lebo potrebuje zásoby pre vlastných občanov. Babiš sa tak vyjadril po tom, čo úrady preverovali zásoby zdravotníckych prostriedkov, napísal portál Českej televízie (ČT).

O zváženie humanitárnej pomoci požiadal Babiša ešte v piatok čínsky veľvyslanec v Česku Čang Ťien-min. Česká Správa štátnych hmotných rezerv má pre prípad epidémie pripravené tisíce rúšok, rukavíc, ochranných odevov, okuliarov a desiatky izolačných bioboxov – môže ich podľa svojich slov uvoľniť, ale núdzové zásoby sú v prvom rade určené pre Česko.

Minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch v sobotu ráno na Twitteri napísal, že v Česku odborníci pre podozrenie na nákazu otestovali 37 ľudí, ani u jedného z nich sa prítomnosť ochorenia nepotvrdila. Informoval o tom portál TN.cz televízie Nova.

V Nemecku pristálo lietadlo s ľuďmi evakuovanými z Číny

Lietadlo so 102 nemeckými občanmi a 26 cudzími štátnymi príslušníkmi, evakuovanými z čínskeho mesta Wu-chan, pristálo v sobotu na letisku v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.Práve zo stredočínskeho Wu-chanu sa začala šíriť nákaza novým smrtiacim koronavírusom.

Pasažierov prehliadnu v Nemecku v špeciálne vybavenom zariadení na letisku, potom ich umiestnia na dva týždne do karantény na vojenskej základni v nemeckom meste Germersheim neďaleko Stuttgartu.

Lietadlu nemeckej armády s ľuďmi vracajúcimi sa z epicentra šírenia nového koronavírusu v Číne nepovolili v sobotu ruské úrady medzipristátie v Moskve. Stroj smerujúci do Frankfurtu nad Mohanom mal pôvodne v ruskej metropole dotankovať palivo a vymeniť posádku, k čomu napokon došlo vo fínskych Helsinkách, ako potvrdili nemecké vzdušné sily. Informovala o tom agentúra DPA.

„Rusko nám síce povolilo prelet, ale pristátie na moskovskom letisku nám s odvolaním sa na nedostatočné kapacity odmietli,“ povedal pre denník Bild zástupca nemeckého ministerstva obrany. Podľa denníka však nemeckí bezpečnostní predstavitelia považujú odôvodnenie zamietnutia žiadosti o pristátie za zámienku, keďže ruská strana o ňom upovedomila ešte v čase, keď lietadlo stálo na letisku v Číne.

Lietadlo s vyše 120 občanmi Nemecka a ďalších krajín vzlietlo v noci na sobotu zo stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je pre epidémiu vírusu 2019-nCoV uzavreté. Podľa nemeckých úradov nie sú na palube chorí ľudia ani osoby, u ktorých by existovalo podozrenie na nákazu.

Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa lietadlo priviezlo do Číny aj pomoc pre tamojšie úrady, ktoré bojujú s vírusom, vrátane 10.000 ochranných rúšok, o ktoré Čína požiadala.

Airbus A310 pristane na letisku vo Frankfurte nad Mohanom neskôr v sobotu popoludní. Evakuovaných následne prevezú do kasární na okraji mesta Germersheim na juhozápade krajiny, kde strávia 14 dní v karanténe.

Vietnam prerušil letecké spojenie s Čínou

Austrália bude kvôli epidémii nového koronavírusu odmietať vstup do všetkým cudzincom prichádzajúcim z kontinentálnej Číny. Oznámil to dnes austrálsky premiér Scott Morrison. Vietnam prerušil letecké spojenie s Čínou a prestal vydávať víza cudzincom, ktorí Čínu v poslednom čase navštívili. Medzitým pokračuje evakuácia z centra nákazy, ktorým je čínske mesto Wu-chan. V nasledujúcich dňoch chce svojich občanov prepraviť do vlasti Thajsko. Británia oznámila, že sťahuje niektorých svojich pracovníkov na veľvyslanectvá a konzuláty v Číne. Spoločnosť Apple zavrela všetky svoje oficiálne obchody v kontinentál­nej Číne.

Severokórejský vodca podporuje Čínu

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril podporu čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi, pokiaľ ide o úsilie Pekingu zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu, ktoré malo dosiaľ v Číne za následok nakazenie takmer 12.000 osôb a 259 úmrtí. Informovala o tom v sobotu juhokórejská agentúra Johnhap, ktorá citovala správu oficiálnej tlačovej služby Severnej Kórey.

Kim v liste Siovi „tlmočil svoje úprimné pocity, že chce zdieľať trápenie bratského čínskeho národa a aspoň trochu pomôcť“. Poslal mu tiež „bojové pozdravy“ a vyjadril presvedčenie, že Čína vyjde z boja proti smrtiacemu vírusu ako víťaz.

Oficiálna Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) zároveň informovala, že Pchjongjang poskytol nešpecifikovanú finančnú pomoc Komunistickej strane Číny. Podľa agentúry Johnhap je to veľmi nezvyčajný krok, keďže Severná Kórea patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta, zatiaľ čo Čína je druhou najväčšou ekonomikou.

Vírus sa šíri do sveta

Provincia Chu-pej je epicentrom nákazy, ktorá sa už rozšírila do viac ako dvadsiatich krajín sveta. V Európe sú to Francúzsko, Nemecko, Británia, Fínsko, Taliansko, Švédsko a Španielsko. V piatok prvé dva prípady oznámilo Rusko, chorí sú však z ázijskej časti krajiny.

Spojené štáty, ktoré už tiež majú niekoľko potvrdených prípadov, v piatok pre epidémiu nového typu koronavírusu vyhlásili stav zdravotnej núdze. Už vo štvrtok vyhlásila globálnej stav zdravotnej núdze Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Nový vírus, označovaný ako 2019-nCoV, podľa lekárov vyvoláva ochorenie s príznakmi chrípky (horúčka, kašeľ, problémy s dýchaním). Iba u niektorých pacientov vedie k rozvoju vírusového zápalu pľúc, ktorý môže vyústiť až do zlyhania dýchania.

Austrália nevpustí cudzincov prichádzajúcich z Číny

Austrálska vláda v sobotu oznámila, že zakáže vstup do krajiny cudzincom, ktorí prichádzajú z Číny. Ide o opatrenia v rámci boja proti šíreniu nákazy novým koronavírusom, informovala agentúra AFP.

Austrálsky premiér Scott Morrison povedal, že od soboty do krajiny vpustia len austrálskych občanov, ľudí s trvalým pobytom v Austrálii, ako aj ich rodinných príslušníkov, zákonných zástupcov alebo manželských partnerov.

„Naše pohraničné úrady zavádzajú opatrenia zamerané na to, aby to bolo možné realizovať,“ dodal Morrison s tým, že Austrálčania, ktorí sa do krajiny z Číny vrátia, budú musieť ostať 14 dní v domácej izolácii.

Austrálske ministerstvo zahraničných vecí súčasne aktualizovalo svoje cestovné odporúčanie pre Čínu, v ktorom odporučilo občanom do tejto krajiny „necestovať“.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Wu-chan #koronavírus