Brexit je realitou: Veľká Británia nie je členom Európskej únie

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska v piatok o 23.00 h miestneho času oficiálne vystúpilo z Európskej únie. Informovala o tom BBC.Ukončenie členstva v medzinárodnej organizácii bolo na ostrovoch predmetom diskusií už od samotného pripojenia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska k Európskemu hospodárskemu spoločenstvu (EHS) 1. januára 1973.

01.02.2020 07:36
Británia EÚ brexit dohoda odchod oslavy Foto: ,
Stúpenci brexitu oslavujú počas zhromaždenia 31. januára 2020 v Londýne. Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska v piatok o 23.00 h .
debata (4)

Už o dva roky neskôr sa uskutočnilo referendum. Všetky administratívne celky okrem súostroví Shetlandy a Vonkajšie Hebridy sa vyjadrili väčšinovým „áno“, teda 67,2 percenta voličov sa vyslovili za to, aby Spojené kráľovstvo zostalo v EHS.

História sa po štyridsiatich rokoch opakovala. Konzervatívec David Cameron sľúbil v roku 2013 pred voľbami, že ak v nich jeho strana zvíťazí, presadí referendum o zotrvaní Britov v Európskej únii. V novembri 2015 zverejnil svoje požiadavky na reformu EÚ, o ktorých európski lídri rokovali 19. februára 2016. Deň na to vyhlásil premiér Cameron referendum a vyzval Britov, aby hlasovali za zotrvanie v Únii.

V referende, ktoré sa konalo 23. júna 2016, hlasovalo za vystúpenie z EÚ 51,9 percenta voličov, 48,1 percenta si želalo zotrvanie v Únii. Na hlasovaní sa zúčastnilo 71,8 percenta zo všetkých oprávnených voličov. Vzhľadom na výsledky referenda britský premiér David Cameron oznámil, že v októbri 2016 odstúpi z postu premiéra. Vo funkcii ho vystriedala Theresa Mayová.

Mayovej sa však nepodarilo dohodu o odchode vyrokovanej s predstaviteľmi EÚ presadiť v britskom parlamente ani na tretíkrát, a tak po jej rezignácii prebral zodpovednosť bývalý starosta Londýna, minister zahraničných vecí a popredná osobnosť v kampani za brexit Boris Johnson.

Počas takmer štyroch rokov od uplynutia vyhlásení výsledkov referenda sa v Británii nielen vymenili traja premiéri, ale konali sa aj dvoje parlamentné voľby. Konzervatívci v oboch zvíťazili; v predčasných voľbách v decembri 2019 dokonca získal Johnson väčšinu, a teda zástancom brexitu už prakticky nič nestálo v ceste.

Prvým februárovým dňom sa začína 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého budú pre Britániu aj naďalej platiť európske pravidlá, no nebude už musieť prispievať do rozpočtu EÚ. Kľúčovým bodom je vyrokovanie obchodnej dohody medzi oboma stranami. Ak sa tak nestane, Veľká Británia opustí EÚ bez dohody.

Británia opustila Európsku úniu v piatok, 31. januára o 23 hod londýnskeho času (polnoc stredoeurópskeho času). Stalo sa tak po 47 rokoch jej členstva. V histórii Únie sa jedná o bezpreceden­tný krok.

V Londýne ľudia oslavujú aj smútia

Stovky ľudí sa v noci na sobotu zhromaždili na námestí pred britským parlamentom v londýnskej štvrti Westminster. Prišli tam na podujatie organizované euroskeptickým politikom Nigelom Farageom osláviť oficiálny odchod Británie z Európskej únie.

Práve Farageovo meno sa na námestí skandovalo najviac. Nasledovali oslavné zvolania na osoby premiéra Borisa Johnsona a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Vo vetre viali britské zástavy, mnoho ľudí ich aj držalo rozprestreté v rukách. Niektorí z nich mali na kabátoch pripnuté odznaky s textom „Šťastný brexitový deň“, ktoré sa po námestí rozdávali.

„Dnešný deň je pre mňa historický. Raz sa o ňom budú deti v škole učiť,“ povedala 29-ročná Kirsten z grófstva Surrey neďaleko Londýna. Už od vyhlásenia výsledku referenda v júni 2016 pomáhala v brexitovej kampani. „Je pre mňa veľmi dôležité, aby sme mohli kontrolovať naše vlastné zákony, hranice a financie. Mám známych z rôznych európskych krajín, milujem Európu, ale nemám rada inštitúciu Európskej únie,“ vysvetlila. Samu seba tiež pokladá za dôkaz, že nie všetci mladí ľudia hlasovali za zotrvanie v Únii, ako tak často počúvala za posledné roky.

„Konečne sa k nám vracia demokracia. To, ako sa nám ju establišment aj po referende snažil odoprieť, bolo nechutné. Ale tomu je teraz koniec,“ povedal 40-ročný Michael z Londýna. Prišiel si hlavne vypočuť reč Nigela Faraga, ktorého by rád videl ako budúceho britského premiéra, pretože je „úprimný a patriot“. Svoje prianie vyjadril aj nápisom na veľkej bielej zástave, ktorú držal nad hlavami okolostojacich ľu­dí.

O pár metrov ďalej, na brehu rieky Temže, sa zhromaždila menšia pro-európska skupina. Prišli sem zapáliť sviečky na počesť britského členstva v Únii.

„Pociťujem smútok. Cítim sa viac Európankou ako Britkou, keďže veľkú časť svojho pracovného života som strávila na severe Európy. A brexitom o toto právo prichádzam,“ vyjadrila sa 33-ročná Annie z Londýna. Dúfa, že Británia sa bude môcť v budúcnosti opätovne stať členom Únie, aj keď to podľa nej nebude tak skoro, ako by chcela. Aj po takmer štyroch rokoch od referenda cíti v krajine názorové rozdiely a napätie. „V Londýne možno až tak veľmi nie, ale v iných častiach Británie určite. Ak by som si niečo takéto obliekla niekde inde, boli by ku mne nepriateľskí,“ povedala, ukazujúc na svoju modrú baretku a šatku s motívom žltým hviezd, predstavujúcich Európsku úniu.

„Cítim sa vyčerpaná a bezmocná. Ako mladá študentka som bola svedkom pádu Berlínskeho múru, no teraz vidím, ako sa stavia iný múr. Brexit zapríčil to, že som požiadala o britské občianstvo. Nie pretože Britániu tak milujem, ale, paradoxne, aby som si ja sama mohla vybrať, kedy do krajiny prísť a odísť. Pre mňa je to len poistka, nič viac,“ povedala Nemka Maike Bohn z organizácie 3million, ktorá sa zaoberá právami občanov EÚ v Británii.

Brexitová noc bola prevažne pokojná

Napriek sčasti agresívnej atmosfére, ktorá sprevádzala odchod Británie z Európskej únie, mala tzv. brexitová noc z piatka na sobotu v Londýne a iných častiach krajiny prevažne pokojný priebeh. Policajné zložky počas nej zatkli len niekoľko ľudí, oznámila v sobotu londýnska metropolitná polícia, ktorej údaje prevzala tlačová agentúra DPA.

V londýnskej vládnej štvrti zatkli piatich mužov, okrem iného pre opitosť a poškodzovanie majetku. Na námestí pred parlamentom sa neskoro večer zhromaždili stovky ľudí, aby oslávili oficiálny odchod Británie z Európskej únie na podujatí organizovanom euroskeptickým politikom Nigelom Farageom.

Zatknutie ďalšieho muža hlásili zo škótskeho Glasgowa, kde sa v noci zišli v centre mesta rovnako tak priaznivci brexitu, ako i jeho odporcovia. Polícia nasadila veľký počet príslušníkov, aby udržala odstup medzi týmito skupinami.

Británia vystúpila z Únie po viacerých odkladoch v piatok o 23.00 h londýnskeho času (polnoc SEČ). Stal sa tak po 47 rokoch jej členstva. Zároveň sa začalo 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého budú obe strany rokovať o svojich budúcich vzťahoch v oblastiach, ako sú obchod či bezpečnosť.

Gibraltár si vystúpenie z EÚ uctil jej hymnou

o Vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie bude navždy zapísané v dejinách ako „veľmi smutný deň“, poerende v roku 2016, v ktorom občania Spojeného kráľovstva tesnou väčšinou odsúhlasili odchod krajiny z EÚ, hlasovalo 96 percent obyvateľov Gibraltáru za zotrvanie v bloku.

Hospodárstvo Gibraltáru je podľa AP úzko prepojené s EÚ a Španielskom. Približne 15.000 ľudí, ktorí žijú v Španielsku, pracuje v Gibraltári. Väčšina z nich je občanmi EÚ a tvoria asi polovicu pracovnej sily v Gibraltári.

Picardo sa v noci na sobotu pri príležitosti oficiálneho vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie zúčastnil na krátkom slávnostnom podujatí, ktoré sa konalo na hraniciach so Španielskom. Na mieste zaznela záverečná časť 9. symfónie Ludwiga van Beethovena Óda na radosť, ktorá je hymnou Európskej únie.

Gibraltár má status Zámorského územia Spojeného kráľovstva. Jeho obyvatelia majú britské občianstvo, ale polostrov si okrem obrany a zahraničných vecí všetky oblasti spravuje samostatne.

Španielsko a Veľká Británia v novembri 2018 podpísali štyri Memorandá o Porozumení (MoUs) o budúcnosti Závislého územia Gibraltár po odchode Británie z EÚ. Zameriavajú sa na štyri najcitlivejšie oblasti: obchod s tabakom, životné prostredie, hraničné kontroly a spoluprácu, ako aj práva cezhraničných pracovníkov.

V Gibraltári na ploche sedem kilometrov štvorcových žije okolo 32.000 obyvateľov. Po piatkovom vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ o členstvo v tomto teraz už 27-člennom bloku automaticky prišiel aj Gibraltár.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit