Taliansko posilní boj proti násiliu po zavraždení šiestich žien

Taliansky premiér Giuseppe Conte avizoval sprísnené opatrenia proti domácemu násiliu po tom, ako v krajine tento týždeň manželia alebo druhovia zabili šesť žien. Informovala o tom v nedeľu agentúra APA.

02.02.2020 14:59
debata (2)

„Ženy sú naďalej obeťami násilia. Zatiaľ čo počet vrážd klesá, dosiaľ sa neznížil počet vrážd žien,“ konštatoval Conte na svojej stránke na Facebooku.

Talianska vláda bude presadzovať realizáciu opatrení, ktoré boli vlani zavedené na ochranu žien. „Je nám však jasné, že násilie voči ženám je aj kultúrnym problémom. Preto budeme pracovať v školách, keďže zmena sa musí začať tam,“ uviedol predseda vlády.

Generálny prokurátor na talianskom najvyššom súde Giovanni Salvi označil vysoký počet vrážd žien v Taliansku za „národný núdzový stav“. V krajine zavraždia jednu ženu takmer každý tretí deň. V roku 2019 hlásili viac ako 100 takýchto prípadov.

Od augusta minulého roka je v Taliansku v platnosti zákon na lepšiu ochranu žien pred násilím. Každú ženu, ktorá podá oznámenie násilia, by mala prokuratúra vypočuť do troch dní. Zákon prísnejšie postihuje sexuálne násilie s trestami do 12 rokov väzenia. Zvýšené boli aj tresty za tzv. stalking (nebezpečné prenasledovanie), a to na jeden až šesť rokov odňatia slobody, ako aj za týranie v rodine.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #vraždy