Canberra zrušila stav núdze vyvolaný požiarmi

Teritórium austrálskeho hlavného mesta (ACT) Canberra odvolalo stav núdze, ktorý vyhlásilo v súvislosti s rozsiahlymi požiarmi buša. Vďaka zmierneniu horúčav a zoslabeniu vetra sa plamene, ktoré ohrozovali južné predmestia Canberry, podarilo dostať pod kontrolu, informovala v nedeľu agentúra Reuters.

02.02.2020 17:20
debata

Stav núdze vyhlásilo ACT v piatok a prípade opätovného zhoršenia situácie je pripravené ho znovu obnoviť. Mimoriadny režim poskytuje úradom široké právomoci napríklad pri vykonávaní evakuácií, uzatváraní ciest či využívaní akýchkoľvek priestorov či zariadení.

Požiare v rámci Teritória hlavného mesta sa už celkovo rozšírili na plochu viac ako 55.000 metrov štvorcových, čo je takmer štvrtina jeho celkovej rozlohy. Riziko ďalšieho šírenia plameňov sa však zmiernilo vďaka zlepšeniu poveternostných podmienok. V nasledujúcich dňoch sú v regióne hlásené i zrážky.

Predseda regionálnej vlády ACT Andrew Barr varoval, že nebezpečenstvo zďaleka ešte nepominulo a že hasenie požiarov môže potrvať ešte celé týždne.

Stav núdze bol v Canberre vyhlásený po prvý raz od roku 2003, keď ničivé požiare spálili v oblasti 160.000 hektárov, zabili štyroch ľudí a zničili 470 domov.

Požiare buša si v Austrálii od vlaňajšieho septembra vyžiadali už najmenej 33 ľudských životov. Zničených bolo približne 2500 domov, 11,7 milióna hektárov buša a celkový počet uhynutých zvierat sa odhaduje na jednu miliardu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #lesné požiare