Koronavírus už zabil v Číne viac ľudí ako SARS

Čínska provincia Chu-pej oznámila ďalších 56 obetí, čím počet potvrdených úmrtí na koronavírus v Číne prekročil 360. Je to viac ako počas epidémie SARS, ktorá si v kontinentálnej Číne na prelome rokov 2002 a 2003 vyžiadala 349 obetí, uviedla agentúra AFP.

03.02.2020 04:49 , aktualizované: 22:28
vírus / Čína / Foto: ,
debata (55)

Čínska štátna televízia podľa agentúry Reuters upresnila, že celkový počet obetí ku koncu nedeľného dňa dosiahol 362. Počet novo potvrdených prípadov predstavoval podľa štátnej komisie 2829. Celkový počet nakazených v Číne dosiahol ku koncu nedele 17 302.

Predchádzajúcu bilancia tvorilo viac ako 300 obetí, nakazených bolo viac ako 14 000. Infekcia sa už rozšírila do ďalších najmenej 25 krajín, ktoré podnikajú vlastné opatrenia proti ďalšiemu šíreniu nákazy a evakuujú svojich občanov z Číny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila pre ochorenie globálny stav zdravotnej núdze.

Burzy v Číne po prvom otvorení po dlhej prestávke pre voľno v lunárnom Novom roku sa prepadli o takmer deväť percent, uviedla agentúra AFP. Trhy vydesila epidémia nového koronavírusu a jej ekonomický dopad, dodala.

Filipíny v nedeľu oznámili prvé úmrtie v dôsledku nového koronavírusy mimo Čínu. Obeťou sa podľa filipínskeho ministerstva zdravotníctva stal 44-ročný muž pochádzajúci z čínskeho mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, odkiaľ sa nový vírus šíri.

Nákaza bola potvrdená tiež u mužovej 38-ročnej partnerky, ktorá pochádza rovnako z Wu-chanu. Tá sa v súčasnosti nachádza v izolácii v nemocnici vo filipínskom hlavnom meste Manile.

Testy dvoch Slovákov, ktorých priviezli priamo z epicentra nákazy, sú negatívne.

Nemecko potvrdilo dvanásty prípad nákazy

Nemecko v pondelok potvrdilo dva ďalšie prípady nákazy novým typom koronavírusu. Nakazených je tak v krajine dvanásť. Jedným z novo nakazených je ďalší pracovník firmy Webasto z bavorskej obce Stockdorf pri Mníchove, ktorá je ohniskom nákazy v Nemecku. Druhým z novo potvrdených prípadov je dieťa iného zo zamestnancov podniku, informovala s odvolaním sa na bavorské ministerstvo zdravotníctva agentúra DPA. U súrodenca novo infikovaného dieťaťa a ich otca sa vírus preukázal už skôr.

Novým koronavírusom sa v Nemecku nakazilo osem zamestnancov firmy Webasto, ktorá vyrába automobilové diely. Stalo sa to v polovici januára pri školení, ktorého sa zúčastnila ich kolegyňa z Číny, ktorá si príznaky choroby všimla až pri návrate do vlasti. Od jedného zo zamestnancov sa nakazili aj jeho dve deti. Otec aj obaja jeho potomkovia sú v stabilizova­nom stave.

Vírusom sa nakazili aj dvaja Nemci, ktorí cez víkend prileteli evakuačným lietadlom z čínskeho mesta Wu-chan. Práve z metropoly provincie Chu-pej sa začal nový koronavírus šíriť. Teraz sú v starostlivosti lekárov vo Frankfurte nad Mohanom. Zvyšní cestujúci z rovnakého lietadla museli po návrate do Nemecka ísť na dva týždne do karantény.

Šesť prípadov doteraz hlási Francúzsko, po dvoch Rusko, Taliansko a Británia, po jednomFínsko, Švédsko a Španielsko.

Čínski vedci: Vírus sa na človeka preniesol z netopierov

Hlavným zdrojom nákazy novým typom koronavírusu boli s najväčšou pravdepodobnosťou netopiere. Podľa dvoch článkov v časopise Nature, citovaných dnes agentúrou AP, to uviedli čínski vedci.

Experti v Číne skúmali vzorky odobraté pacientom v meste Wu-chan, ktoré je centrom infekcie. Š 'Čen-li a jeho kolegovia z wuchanského virologického inštitútu oznámili, že genetická sekvencia vírusu prítomného v tele siedmich pacientov z Wu-chan sa v 96 percentách zhodovala s netopierími koronavírusmi.

Vedci už skôr vyjadrili podozrenie, že nový koronavírus sa preniesol na ľudí na trhu vo Wu-chan, kde sa predávajú morské plody, ale aj divoko žijúca zver. Konkrétny zvierací zdroj nového typu koronavírusu ale zatiaľ nebol stanovený.

Čínski experti tiež vo svojich štúdiách uvádzajú, že nový typ koronavírusu je veľmi blízko príbuzný vírusu, ktorý spôsobuje chorobu SARS (Ťažký akútny respiračný syndróm). Ten sa podľa vedcov preniesol na človeka z cibetiek, hlavným zdrojom ale boli tiež netopiere a kalone.

„(Nový koronavírus) je v podstate verzia SARS, ktorá sa ľahšie šíri, ale spôsobuje menšie škody,“ uviedol vo vyhlásení Ian Jones, profesor virológie na Readingskej univerzite, ktorý sa na spomínaných dvoch štúdiách nepodieľal.

„Vírus tiež využíva rovnaký receptor, rovnaké dvierka, ktorými preniká do ľudských buniek, čo vysvetľuje prenos aj to, prečo spôsobuje zápal pľúc,“ dodal.

Čína žiada o pomoc v podobe ochranných materiálov

Čína v pondelok oznámila, že „urgentne potrebuje“ ochranné zdravotnícke vybavenie proti novému koronavírusu.

„Čo Čína v súčasnosti nevyhnutne potrebuje, sú medicínske rúška, ochranné odevy a okuliare,“ povedala na tlačovom brífingu hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

Číňania, ktorých len v pevninskej Číne žije 1,4 miliardy, sa totiž zásobili jednorazovými chirurgickými maskami, zatiaľ čo zdravotnícky personál aktuálne hlási ich nedostatok.

Čínske fabriky dokážu v plnom nasadení vyrobiť len 20 miliónov ochranných rúšok denne, ako uviedlo ministerstvo priemyslu. Čínski predstavitelia však už podnikajú kroky, ako importovať potrebné masky z Európy, Japonska a zo Spojených štátov.

Ministerstvo priemyslu uviedlo, že odvtedy, čo čínske podniky po pracovnom a školskom voľne v súvislosti s lunárnym Novým rokom opäť spustili produkciu a momentálne pracujú na 60–70 percent svojich kapacít, sú dopyt a ponuka rúšok v „tesnej rovnováhe“.

Potrebné zdravotnícke predmety už Číne podľa ministerstva zahraničných vecí poskytli Južná Kórea, Japonsko, Kazachstan a Maďarsko.

Okrem provincie Chu-pej – epicentra nákazy -, kde žije viac než 50 miliónov obyvateľov, zaviedli povinnosť nosiť na verejnosti ochranné masky aj viaceré ďalšie mestá a provincie. Sú medzi nimi najľudnatejšia čínska provincia Kuang-tung, ďalej provincie S'-čchuan, Ťiang-si a Liao-ning a mesto Nanking, ktoré dokopy zahŕňajú populáciu 300 miliónov ľudí.

Čína kritizovala USA za šírenie paniky v súvislosti s koronavírusom

Čína v pondelok obvinila Spojené štáty, že v súvislosti s novým koronavírusom šíria paniku, a kritizovala aj zavedenie zákazu, ktorý dočasne neumožňuje cestovať do USA osobám, čo v posledných dvoch týždňoch navštívili Čínu. Informovala o tom agentúra AFP.

Spojené štáty „neposkytli nijakú významnejšiu pomoc“ a vytvorili len „paniku“, povedala na pravidelnom tlačovom brífingu hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

Spojené štáty vyhlásili minulý piatok stav zdravotnej núdze a cudzincom, ktorí počas uplynulých dvoch týždňov navštívili Čínu, od nedele 2. februára od 17.00 h miestneho času (23.00 h SEČ) dočasne zakázali vstup do USA.

Opatrenia sa navyše týkajú aj všetkých amerických občanov vracajúcich sa z provincie Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. Tí budú na 14 dní umiestnení do karantény. V Spojených štátoch zaznamenali doteraz osem potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom 2019-nCoV.

Rusko plánuje deportovať nakazených cudzincov

Rusko plánuje z krajiny deportovať cudzincov, ktorým diagnostikovali nový koronavírus. Informoval o tom v pondelok ruský premiér Michail Mišustin, píše agentúra AFP.

„(Nový koronavírus) bol pridaný na zoznam mimoriadne nebezpečných ochorení. To nám umožní, aby občania zahraničných krajín boli v prípade, že sa u nich toto ochorenie zistí, deportovaní“ povedal Mišustin na stretnutí vlády, ktoré vysielali aj ruské televízne stanice.

Pre koronavírus bude odložené aj Ruské investičné fórum, ktoré sa malo konať v polovici februára, dodal Mišustin. „Ako prvé a najdôležitejšie musíme myslieť na bezpečnosť a zdravie našich občanov a účastníkov fóra,“ poznamenal ruský premiér.

„Situácia je pod kontrolou,“ poznamenal predseda vlády, pričom spomenul opatrenia na uzatvorenie pozemných hraníc, ako aj zastavenie bezvízového turizmu a udeľovania pracovných víz pre Číňanov.

Rusko má dva prípady nákazy koronavírusom – sú ním infikovaní čínski občania, ktorí sa nachádzajú v nemocniciach na Sibíri. „Chorí ľudia, ktorým diagnostikovali nebezpečnú nákazu, sú v izolácii a lekári im poskytujú všetku potrebnú starostlivosť,“ dodal Mišustin.

Hongkong dočasne zatvoril 10 z 13 hraničných priechodov s Čínou

Hongkong sa rozhodol dočasne zatvoriť desať z dovedna 13-tich hraničných priechodov s Čínou, aby tak zamedzil šíreniu nového koronavírusu. Oznámila to v pondelok správkyňa Hongkongu Carrie Lamová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Lamová už pred niekoľkými dňami ohlásila pozastavenie viacerých cezhraničných operácii – vrátane premávky trajektov a rýchlovlakov do Číny. K úplnému zatvoreniu hraníc však Hongkong nepristúpil. Lamová na margo tejto skutočnosti uviedla, že takýto krok by bol „nevhodný a nepraktický“, ako aj „diskriminačný“.

Stovky hongkonských zdravotníckych pracovníkov v pondelok štrajkovali a žiadali uzavretie hraníc Hongkongu s Čínou s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusu, informovala agentúra AFP.

Hongkonskí lekári a zdravotné sestry už v sobotu vyzvali na uzavretie hraníc so zvyškom Číny a rozhodli o tom, že svoju požiadavku budú presadzovať aj prostredníctvom štrajku.

Príslušnú výzvu hongkonskej vláde schválilo viac než 3000 zdravotných sestier a lekárov z novoutvorenej odborovej organizácie združujúcej zamestnancov nemocníc (HAEA).

Zdravotnícky personál štrajkom reaguje na postoj pročínskeho vedenia, ktoré úplné uzavretie hraníc odmieta. Úrady tvrdia, že by to bolo diskriminujúce, škodlivé pre hospodárstvo a v rozpore s pokynmi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Vedenie mesta uzavrelo niektoré hraničné priechody a počet príchodov sa od minulého týždňa znížil približne o 50 percent.

V Hongkongu zatiaľ potvrdili 15 prípadov nákazy koronavírusom.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus #SARS