Desať dní v Číne, nemocnica hotová. Zvážajú do nej pacientov i lekárov

Čína za desať dní dokončila v meste Wu-chan stavbu novej nemocnice približne s 1000 lôžkami, ktorá má slúžiť ľuďom nakazeným novým typom koronavírusu.

03.02.2020 05:44
Wu-chan, nemocnica, Čína, koronavírus Foto:
Panoramatický záber na nemocnicu v čínskom Wu-chane tesne pred dokončením.
debata (64)

VIDEO: Pozrite si časozberné video z výstavby nemocnice.

Na facebooku to uviedol čínsky vládny Ľudový denník. Zároveň zverejnil aj časozberné video zo stavby. Prvých pacientov nové zariadenie začína ošetrovať v pondelok. Vírus si v krajine vyžiadal viac obetí ako pred rokmi epidémia SARS.

Výstavba nemocnice Chuo-šen-šan, ktorá sa poskladala z predpripravených stavebných buniek, sa začala minulý štvrtok. Úrady ju pôvodne chceli dokončiť za šesť dní, čím by prekonali rekord, ktorý stanovila nemocnica postavená v Pekingu v roku 2003 pri podobnej epidémii SARS.

Podľa agentúry Nová Čína v nedeľu do Wu-chan dorazilo na príkaz čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga 1400 vojenských lekárov, ktorí majú v novom zariadení od pondelka ošetrovať chorých. Mnoho z týchto lekárov podľa Novej Číny pôsobilo už v Pekingu pri epidémii SARS či v západnej Afrike pri epidémii eboly v rokoch 2013 až 2016.

Vo Wu-chan teraz súbežne vzniká ešte ďalšia nemocnica Lej-šen-šan, ktorá by mala pojať 1300 až 1500 pacientov. Čínska televízna spoločnosť CGTN v sobotu uviedla, že stavba je z polovice dokončená a že prvých pacientov by nemocnica mala prijať vo štvrtok.

VIDEO: Stavba nemocnice wo Wu-chane, bližší pohľad

Čínska štátna televízia CCTV v nedeľu informovala, že Peking chce urýchliť výstavbu ešte ďalších nemocníc v provincii Chu-pej, v ktorej je i mesto Wu-chan a ktorá je epidémiou nového koronavírusu najhoršie zasiahnutá.

Peking chce zároveň vytvoriť národnú distribučnú sieť zdravotníckeho materiálu, predovšetkým ochranných rúšok a oblekov pre lekárov, ktorých je v niektorých zasiahnutých oblastiach nedostatok.

Oznámenie prišlo po sťažnostiach mnohých lekárov aj obyvateľov v provincii Chu-pej na činnosť čínskeho červeného kríža, ktorý mal distribúciu na starosti. Červený kríž podľa nich neefektívne rozdeľuje zdravotnícke pomôcky darované z celej Číny. Väčšina ich zostáva v skladoch a do nemocníc sa nedostanú, iné lekárske zariadenia ich zase dostávajú nadbytok, napísal server Al-Džazíra.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Wu-chan #koronavírus