Čína vedie 'všeľudovú vojnu' s vírusom, nakazených je 20-tisíc ľudí

Počet novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Číne bol v pondelok 3235. Oznámili to v utorok čínske úrady. Celkový počet nakazených dosiahol 20 679, zatiaľ čo v nedeľu ich bolo viac ako 17 000. Zomrelo 427 ľudí, čo je o 66 viac, ako predchádzajúci deň.

04.02.2020 04:55 , aktualizované: 14:00
Čína, vírus
Dobrovoľník pred vlajkou čínskej komunistickej strany meria teplotu človeku na skútri na kontrolnom bode v meste Chang-čou v čínskej provincii Če-ťiang.
debata (55)

Všetky pondelkové úmrtia sú hlásené z mesta Wu-chan, odkiaľ sa epidémia rozšírila. Celkom podľa čínskej televízie vo Wu-chane epidémii podľahlo vyše tristo osôb.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že počet potvrdených prípadov bude ďalej stúpať, pretože sa skúmajú tisíce odobratých vzoriek. V provincii Chu-pej začala prijímať pacientov novovybudovaná nemocnica s kapacitou tisíc lôžok, ďalšie nemocnice s 1500 lôžkami majú byť dokončené v najbližších dňoch.

Do Wu-chanu prichádzajú armádne lekárske tímy, ktoré majú lekárom v mestských nemocniciach pomáhať. Čínsky prezident Si Ťin-pching na zvláštnej schôdzi politbyra komunistickej strany vyhlásil, že krajina vedie „všeľudovú vojnu,“ ktorá má cestou prevencie epidémiu zastaviť. Tí, ktorí svoje povinnosť zanedbávajú, budú potrestaní, citovala prezidenta televízia CCTV.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok znovu upozornilo Spojené štáty, že by nemali preháňať reakciu na epidemické šírenie nového koronavírusu a vyzvalo Washington, aby spolu s Pekingom nákazu zastavil. Čína vzala na vedomie ponuku americkej pomoci a dúfa, že pomoc príde čo najskôr, konštatovala hovorkyňa ministerstva Chua Čchun-jing.

Mestá v Číne obmedzujú pohyb obyvateľstva

Ďalšie čínske mestá zaviedli v utorok obmedzenia pohybu obyvateľstva v snahe zastaviť šírenie nového nákazlivého koronavírusu. Jedno z nich sa nachádza len zhruba 175 kilometrov od najľudnatejšieho čínskeho mesta Šanghaj, informovala agentúra AFP.

Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nakazenia novým koronavírusom 2019-nCoV v Číne v utorok stúpol na 425. Celkový počet infikovaných stúpol na vyše 20 400 osôb.

V oblasti mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, považovaného za epicentrum šírenia vírusu, boli už predtým zavedené karanténne zóny s obmedzeným pohybom obyvateľstva, v ktorých žije viac ako 50 miliónov ľudí.

V utorok k nim pribudli ďalšie mestá, v ktorých žije celkovo zhruba 12 miliónov ľudí. Všetky sa nachádzajú vo východočínskej provincii Če-ťiang.

V tejto provincii už potvrdili najmenej 829 prípadov nákazy koronavírusom. To je v rámci Číny najvyšší počet mimo samotného epicentra epidémie, provincie Chu-pej, kde čelí reštrikciám už viac ako 50 miliónov obyvateľov.

V celom meste Tchaj-čou a častiach miest Chang-čou a Ning-po úrady zaviedli reštrikcie, v rámci ktorých bude môcť vyjsť von iba jeden člen každej domácnosti, aj to len raz za dva dni, aby nakúpil potraviny a ďalšie základné potreby.

V meste Chang-čou bol tento režim zavedený aj v obvode, kde má hlavné sídlo čínsky internetový gigant Alibaba. Okrem iného tam platí povinnosť nosiť na tvári ochranné rúška a vykonávajú sa povinné merania telesnej teploty a kontroly dokladov.

Tchaj-čou, ktoré sa nachádza zhruba 850 kilometrov od epicentra epidémie, taktiež výrazne obmedzilo železničné spojenie s vonkajším svetom. Zaviedli sa tiež kontroly obyvateľstva pri vstupe do obytných zón, v rámci ktorých musia občania predkladať preukazy totožnosti. Bol tiež zavedený zákaz prenájmu bytov osobám, ktoré v posledných týždňoch navštívili oblasti najviac postihnuté šírením vírusu.

Už v nedeľu ohlásilo podobné opatrenia iné mesto v provincii Če-ťiang, deväťmiliónový Wen-čou.

WHO nepovažuje situáciu okolo koronavírusu za pandémiu

Svetová zdravotnícka organizácia (World Health Organization – WHO) v utorok uviedla, že situáciu okolo nového koronavírusu, ktorý sa už z Číny rozšíril do vyše 20 krajín, zatiaľ nemožno hodnotiť ako pandémiu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Momentálne to nie je pandémia,“ povedala novinárom v Ženeve riaditeľka sekcie WHO pre zvládanie infekčných chorôb Sylvie Briandová. Dodala, že „sme vo fáze, keď ide o epidémiu s viacerými ohniskami“.

Briandová uviedla, že síce v provincii Chu-pej, ktorej metropolou je práve Wu-chan, dochádza k rýchlemu šíreniu vírusu, mimo tejto provincie ide o sporadickejšie prípady nákazy. Výnimočne sa potom vírus samostatne šíri aj na iných miestach, nie len importovaním z tejto čínskej provincie.

Čínske úrady medzičasom prijali prísne opatrenia a výrazne obmedzili dopravu v mnohých mestách, aby tak zamedzili šíreniu vírusu. Bezpečnostné opatrenie prijali aj iné krajiny, v ktorých sa potvrdil výskyt vírusu.

„Dúfame, že vďaka týmto opatreniam budeme môcť v Chu-peji aj na iných miestach, do ktorých sa z tejto provincie vírus rozšírili, zastaviť jeho šírenie a zbaviť sa ho,“ dodala Briandová.

Hongkong hlási prvé úmrtie človeka nakazeného koronavírusom

Úrady v Hongkongu zaznamenali prvý prípad, keď na tomto čínskom území s osobitným štatútom zomrel človek nakazený novým druhom koronavírusu. Informovala o tom v noci na utorok tlačová agentúra AP.

Zosnulým pacientom je 39-ročný muž, ktorý pricestoval z mesta Wu-chan v pevninskej Číne, známeho ako ohnisko epidémie ochorenia spôsobovaného novým koronavírusom. Išlo o 13. človeka v Hongkongu, u ktorého sa potvrdila táto nákaza, a iba druhé úmrtie v jej dôsledku mimo pevninskej Číny.

Hongkonská nemocničná správa uviedla, že nakazený muž sa minulý týždeň sťažoval na bolesti svalov, na čo dostal horúčku a liečili ho na izolovanom nemocničnom oddelení. Podľa zverejnených údajov cestoval do Wu-chanu vlakom 21. januára a do Hongkongu sa vrátil o dva dni neskôr.

Belgicko má prvý pozitívny test na koronavírus

Jeden z deviatich občanov Belgicka, ktorí v nedeľu večer pricestovali z Wu-chanu leteckým špeciálom, bol pozitívne testovaný na nový typ koronavírusu. Informovali o tom v utorok belgické médiá s odvolaním sa na federálne ministerstvo zdravotníctva.

Všetci Belgičania z Wu-chanu boli po prevoze z Paríža do Bruselu umiestnení vo Vojenskej nemocnici kráľovnej Astrid v severnej časti belgickej metropoly, kde prešli lekárskou prehliadkou.

Infikovaná osoba — žena — bola ešte v pondelok večer premiestnená do Univerzitnej nemocnice Svätého Petra v Bruseli a izolovaná od ostatných pacientov. Testy ostatných ôsmich Belgičanov sú negatívne.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pozitívne testovaná osoba je v dobrom zdravotnom stave a nevykazuje žiadne príznaky choroby.

Podľa slov ministerky zdravotníctva Maggie De Blockovej všetci repatriovaní Belgičania, testovaní vo vojenskej nemocnici, boli informovaní o výsledkoch, ktoré sa ich priamo týkajú.

De Blocková ďalej informovala, že sa nepotvrdilo podozrenie o infikovaní občana Dánska, ktorý strávil dve noci v nemocnici kráľovnej Astrid. „Výsledky testov tejto osoby, ktorú si už prevzala dánska vláda, sú rovnako negatívne,“ uviedla ministerka.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus