Líbyjskí rivali sa dohodli zásadách trvalého prímeria

Zástupcovia súperiacich strán v Líbyi sa v Ženeve dohodli na zásadách premeny dočasného prímeria na trvalé. Podľa agentúry AFP to v utorok oznámil osobitný vyslanec OSN pre Líbyu Ghassan Salamé.

04.02.2020 11:04 , aktualizované: 11:36
debata (6)

„Táto zásada bola prijatá na prvom zasadnutí. Teraz je otázkou, aké sú podmienky,“ uviedol pre novinárov Salamé a dodal, že diskusie, ktoré sa začali v pondelok, budú pokračovať aj v utorok.

Ako uviedla agentúra AFP, zástupcovia súperiacich strán v Líbyi sa stretli v pondelok v Ženeve v rámci spoločného vojenského výboru podporovaného Organizáciou Spojených národov (OSN).

Na rokovaniach sa zúčastňujú piati predstavitelia menovaní medzinárodne uznanou vládou národnej jednoty a piati zástupcovia Líbyjskej národnej armády (LNA) poľného maršala Chalífu Haftara.

„Včera sme s nimi začali rokovať o pokuse premeniť dočasné prímerie na trvalejšie, ktoré nebude tak často porušované ani jednou stranou,“ povedal Salamé, ktorý predsedá rokovaniam. Minulý týždeň kritizoval „bezohľadných“ zahraničných aktérov za zasahovanie do konfliktu v tejto severoafrickej krajine. „Obe strany prejavili skutočnú vôľu sadnúť si spoločne k rokovaciemu stolu a začať vyjednávať,“ uviedol Salamé.

„Nateraz prebiehajú oddelené stretnutia oboch strán, ale som si istý, že príde čas, keď sa obe strany spoločne stretnú,“ vyhlásil. Ako poznamenal, obe strany sa zídu 9. februára v egyptskom hlavnom meste Káhira, kde bude témou ekonomická spolupráca. O dva týždne sa možno opätovne stretnú v Ženeve, kde sa budú môcť venovať politickým rozhovorom o vyriešení vzájomného konfliktu, avizoval Salamé.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti. V posledných mesiacoch eskalovali boje medzi medzinárodne uznanou vládou v Tripolise a jednotkami veliteľa Chalífu Haftara, podporujúceho konkurenčnú vládu na východe Líbye.

6 debata chyba