Belgicko monitoruje 372 bývalých väzňov odsúdených za terorizmus

Belgické úrady majú v súčasnosti pod dozorom 372 bývalých väzňov odsúdených za terorizmus alebo činy spájané s terorizmom. Uviedla to v utorok tlačová agentúra Belga.

04.02.2020 12:28
debata
Belgická väzenská správa potvrdila, že 372 bývalých väzňov v minulosti odsúdených pre spojitosť s terorizmom je v súčasnosti pod dohľadom štátnej bezpečnosti, súdnych orgánov, miestnej polície [*

Osoby pod dozorom si „odsedeli“ trest odňatia slobody v plnej výške a v prípadoch, ak boli predčasne prepustené na slobodu, aj naďalej podliehajú určitej forme kontroly zo strany úradov.

„Ide iba o hrubý údaj,“ upozornila v rozhovore pre denník Le Soir hovorkyňa väzenskej správy Kathleen Van de Vijverová. Spresnila, že nie všetci bývalí väzni spájaní s terorizmom sú v súčasnosti na území Belgicka alebo na slobode, lebo niektorí z nich už boli repatriovaní do krajiny svojho pôvodu a ďalší internovaní v súkromných psychiatrických ústavoch.

V belgických väzniciach je momentálne 183 zadržaných osôb kvôli terorizmu, z toho 11 v prísnej izolácii v rámci systému Deradex, vyhradenému pre zradikalizované osoby – 73 z nich je vo väzniciach vo Flámsku, 97 vo Valónsku a 13 v bruselskom regióne.

debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #Belgicko