Erdogan: Turecko 'tvrdo' zareaguje na akýkoľvek sýrsky útok

Turecko zareaguje "najtvrdším možným spôsobom" na akýkoľvek nový útok sýrskeho režimu proti svojim vojakom, povedal prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonáte ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na tureckých predstaviteľov.

04.02.2020 16:24 , aktualizované: 22:39
Recep Tayyip Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (113)

Erdogan počas telefonátu uviedol, že Ankara bude „naďalej využívať právo na legitímnu obranu tým najtvrdším spôsobom“. Turecký prezidentský úrad to oznámil deň po tom, čo sa turecké a sýrske sily dostali do najkrvavejších potýčok od roku 2016, keď Ankara poslala do Sýrie vojakov.

Ostreľovanie tureckých pozícií sýrskou vládnou armádou v severozápadnej sýrskej provincii Idlib si v pondelok vyžiadalo životy najmenej piatich tureckých vojakov a troch civilistov, oznámila Ankara.

Odvetná paľba Turecka zabila najmenej 13 sýrskych vládnych vojakov, uviedla organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii. Tieto boje „zasadili úder spoločnému rusko-tureckému úsiliu, ktoré má priniesť mier do Sýrie“, povedal podľa tureckého prezidentského úradu Erdogan Putinovi.

Moskva, ktorá podporuje vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a Ankara, ktorá podporuje niektoré protivládne povstalecké skupiny, sú dvoma hlavnými zahraničnými vyjednávačmi v takmer desaťročnom sýrskom konflikte.

Ruskom podporované sýrske vládne sily a milície v posledných týždňoch znovu dobyli desiatky dedín v Idlibe, poslednej bašte protivládnych povstalcov – to donútilo obyvateľov utekajúcich pred bojmi premiestniť sa bližšie k tureckej hranici.

Turecký prezident Erdogan v utorok vyhlásil, že Ankara nedovolí sýrskym silám obsadiť ďalšie územia. „Sýria sa v tejto chvíli pokúša hrať o čas tým, že tých nevinných utrápených ľudí ženie k našim (tureckým) hraniciam. Neposkytneme Sýrii príležitosť, aby tam získala prevahu,“ povedal podľa televízie NTV turecký prezident.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan #Idlib