Poľský prezident Duda podpísal sporný zákon o trestaní sudcov

Poľský prezident Andrzej Duda v utorok podpísal sporný návrh zákona, ktorý zavádza disciplinárne konanie voči sudcom, informovala agentúra DPA. Na základe schváleného zákona budú hroziť disciplinárne konania a pokuty sudcom, ktorí spochybňujú zákonnosť reforiem justície alebo vymenovanie iného sudcu. Tieto postihy môžu viesť až k vylúčeniu previnilcov zo sudcovského stavu.

04.02.2020 22:04
duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda.
debata (2)

Zákon 23. januára po druhý raz schválil Sejm, dolná komora parlamentu. V tej má väčšinu vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá návrh predložila. Poslanci tým prelomili veto opozíciou kontrolovaného Senátu, ktorý predtým spornú legislatívu odmietol.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller v utorok povedal, že nový zákon „stabilizuje systém poľského súdnictva“ a podľa námestníka ministra spravodlivosti Michala Wojcika legislatíva „zabráni anarchii a chaosu v súdnictve“.

Kritici hovoria, že zákon obmedzí nezávislosť súdnictva a môže poľským sudcom zabrániť presadzovať právo EÚ. Odporcovia zákona sa takisto obávajú, že jeho zavedenie do praxe môže byť krokom smerom k odchodu krajiny z EÚ.

Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová poľský parlament vyzvala, aby v procese schvaľovania zákona nepokračoval predtým, ako bude podrobený rozsiahlym diskusiám.

K zákonu sa pred jeho schválením kriticky vyjadrila aj Benátska komisia, expertný orgán Rady Európy pre otázky ústavného práva.

PiS považuje justičný systém Poľska za skorumpovaný a prospechársky pozostatok komunistického štátu. Strana svoju víziu hlbokej reštrukturalizácie obhajuje. Tieto reformy sa však nestretli s pochopením Bruselu, ktorý sa obáva, že sa tým podkope právny poriadok v Poľsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #súdnictvo #Andrzej Duda