Koronavírus v Japonsku potvrdili u najmenej desiatich pasažierov výletnej lode

Testy potvrdili nákazu novým typom koronavírusu u najmenej desiatich pasažierov výletnej lode, ktorú umiestnili do karantény v japonskom prístavnom meste Jokohama. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na japonské ministerstvo zdravotníctva.

05.02.2020 06:33 , aktualizované: 16:39
debata (1)

V Japonsku prebiehal zdravotný skríning viac ako 3 700 pasažierov a posádky výletnej lode Diamond Princess. Opatrenie bolo zavedené z dôvodu, že na palube tohto plavidla sa v januári plavil aj muž z Hongkongu, u ktorého bol potvrdený výskyt nového koronavírusu.

Trajekt Hakuo s výtlakom 17.000 ton je zakotvený v námornej základni v meste Jokosuka. Spočiatku by sa na palubu trajektu zmestilo 94 ľudí, avšak celkovo je možné jeho kapacitu rozšíriť na 300 ľudí. Maximálna kapacita plavidla je až 500 osôb, ale v takomto prípade by sa tvorili rady na toalety či do sprchy, povedal pre Reuters predstaviteľ japonskej armády. Karanténa by mala podľa jeho slov trvať približne desať dní a ľudom by počas tohto obdobia malo byť poskytnuté všetko, čo potrebujú vrátane donášky jedla priamo na izbu či tabletov a wifi.

Kritizovali vládu za pomalé reakcie

Japonská vláda sa stala terčom kritiky za to, že na situáciu v súvislosti s koronavírusom zareagovala veľmi pomaly. Na rozdiel od iných krajín totiž nenariadila nútenú karanténu osôb, ktoré môžu byť koronavírusom nakazené. Týka sa to pritom aj Japoncov letecky evakuovaných z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy.

Japonsko má zatiaľ 33 prípadov nového koronavírusu – vrátane 17 osôb, ktoré boli predtým v meste Wu-chan. Od minulej soboty majú cudzinci, ktorí v poslednom období navštívili čínsku provinciu Chu-pej, vstup do Japonska zakázaný.

Počet mŕtvych v Číne stúpol najmenej na 490

Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu stúpol v Číne v stredu na najmenej 490 a počet prípadov nákazy prekročil 24-tisíc.

Výskyt nového druhu koronavírusu spôsobujúceho zápal pľúc hlásili z čínskeho mesta Wu-chan v provincii Chu-pej prvýkrát 31. decembra 2019. Nákaza sa odvtedy rozšírila do vyše 20 krajín sveta.

Dve americké lietadlá evakuovali z Číny viac ako 300 ľudí

Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Spojené štáty evakuovali z Číny viac ako 300 ľudí na palube dvoch letov z mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy nového typu koronavírusu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Lietadlá podľa predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí odleteli z Wu-chanu v utorok. Spojené štáty už prostredníctvom troch letov z Číny evakuovali viac ako 500 pasažierov. Prvé lietadlo so 195 Američanmi na palube pristálo minulý týždeň v štáte Kalifornia.

USA pripravujú na štvrtok v súvislosti s evakuáciou jedno alebo dve ďalšie lietadlá. Pasažierov po návrate do vlasti umiestňujú do povinnej karantény.

V Spojených štátoch zatiaľ podľa AFP potvrdili 11 prípadov nákazy vírusom.

Letecké spoločnosti American Airlines a United Airlines v stredu oznámili plány o dočasnom pozastavení letov do Hongkongu v súvislosti s prepuknutím nového koronavírusu.

Hongkong uzavrie dva terminály pre výletné lode

Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová v stredu oznámila, že táto osobitná administratívna oblasť Číny uzavrie dva terminály pre výletné lode. Ide o snahu zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu 2019-nCoV. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa slov Lamovej, ktorá predtým ohlásila aj 14-dňovú povinnú karanténu pre každého, kto do Hongkongu príde z pevninskej Číny, ide o opatrenia s cieľom ešte viac obmedziť pohyb osôb cez hranice tejto administratívnej oblasti so zvyškom krajiny.

Výletnú loď s vyše 1800 cestujúcimi zadržali v hongkonskom prístave Kai Tak po tom, ako čínske úrady oznámili jej prevádzkovateľovi, že u troch z predošlých cestujúcich testy potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu rozhlasovú a televíznu stanicu RTHK.

Výletná loď dorazila do Hongkongu v stredu ráno. Taiwanské úrady jej predtým odmietli povoliť vstup do prístavu Kao-siung ležiaceho na juhu tohto ostrovného štátu.

Hlavný hongkonský prístavný hygienik uviedol, že situáciu na lodi preverujú, pričom sa vykonávajú „náležité testy“ a sterilizácia. Troch členov posádky s horúčkou previezli na izolačné oddelenie jednej z nemocníc v Hongkongu a stav ďalších vyše 20, ktorí hlásili príznaky nákazy, zdravotníci posudzujú.

Hovorca plavebnej spoločnosti pre RTHK povedal, že infikované osoby sa nachádzali na lodi spolu s ďalšími 4000 cestujúcimi v období od 19. do 24. januára.

Správkyňa zároveň dodala, že v Hongkongu bolo zatiaľ potvrdených 21 prípadov nového koronavírusu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #koronavírus