Le Penovej stranu čaká súd pre nesplatenie pôžičky

Ruská spoločnosť Aviazapčasť zažalovala francúzsku pravicovú stranu Národné združenie (RN) na čele s Marine Le Penovou. Požaduje od nej splatenie pôžičky vo výške 9,14 miliónov eur.

05.02.2020 09:28
debata (5)

Ako informovala rozhlasová stanica RFI, RN mala požičanú sumu vrátiť do jesene minulého roku, čo však neurobila.

Ide o splatenie pôžičky, ktorú Le Penovej strana získala v Prvej česko-ruskej banke (PČRB) v roku 2014, keď RN pripravovalo kampaň pred parlamentnými voľbami vo Francúzsku.

Výber tejto banky vtedy vyvolal špekulácie o tajnej dohode medzi Le Penovou a ruským vedením. Predsedníctvo RN však deklarovalo, že nemalo inú možnosť, lebo pôžičku údajne RN odmietli poskytnúť viaceré banky v EÚ a USA.

Ruská centrálna banka v roku 2016 zrušila licenciu PČRB, pričom následne sa ukázalo, že krátko pred odobratím licencie sa z banky stiahla významná časť aktív vrátane pôžičky pre stranu Le Penovej. Potom právo na uplatnenie pohľadávky voči RN prešlo na spoločnosť Konti, ktorá bola zaregistrovaná v Moskve a zaoberala sa požičiavaním automobilov.

Spoločnosť Konti následne previedla svoje práva na firmu Aviazapčasť, ktorá vznikla transformáciou zo sovietskeho podniku Aviazagranpostavka a predáva vybavenie pre ruské lietadlá do Ázie, Afriky a na Blízky východ.

Podľa RFI Aviazapčasť doteraz nevysvetlila, prečo sa rozhodla prevziať pohľadávku, ktorej vyplatenie teraz žiada súdnou cestou. Pojednávanie v tejto veci sa bude konať v Moskve 2. júna.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Marine Le Penová #Národné združenie