Nevyžijete z penzie? Predajte psa, poradil žene ukrajinský politik

Mladý ukrajinský poslanec si urobil veľkú hanbu, keď navrhol staršej chudobnej žene speňažiť štvornohého miláčika, aby mohla zaplatiť účty za domácnosť. Jevhen Brahar z vládnucej strany Sluha národa sa postaral o škandál v priamom prenose. Bezcitne reagoval, keď do televízneho štúdia zatelefonovala penzistka, ktorá poberá dôchodok dvetisíc hrivien, čo je v prepočte len necelých 73 eur.

05.02.2020 16:00
debata (36)

Dôchodkyňa Ľubov Koľučová spolu s moderátorom vypočítala, že ak má každý mesiac zaplatiť všetky šeky, dostane sa dokonca niekoľko hrivien do mínusu. Brahar, ktorý má 25 rokov, najprv 66-ročnú dôchodkyňu trochu poľutoval, ale vzápätí šokoval.

„Žiť v takých podmienkach je ťažké, ale stále nevieme, či má ďalší majetok. Ak je na dvore pes ušľachtilého plemena, môže ho kedykoľvek predať a ľahko zaplatiť," povedal politik po skončení telefonátu moderátora s Koľučovou.

Penzistka si nestihla vypočuť, čo jej poslanec poradil v priamom prenose, lebo v tej chvíli spred televízora odbehla do kuchyne, kde piekla chlieb. Zrazu jej začal vyzváňať telefón. Volali nahnevaní známi aj novinári, ktorí zháňali jej reakciu. Koľučová sa zdôverila, že kým jej neukázali videozáznam, nechcela veriť tomu, že by mala predať svojho psa.

„Hlasovali sme za nich, uverili sme im, ale teraz neexistuje nijaká dôvera," uviedla pre server Novosti na adresu politikov vládnucej strany. „Povedala by som mu, aby predal svoj mozog! A nech rozmýšľa, že komu, kde a čo hovorí. Urobil si hanbu. Ukázal svoju humánnosť, svoj rozum a ukázal, kto sa nachádza v Sluhovi národa," dodala. Zdôraznila, že by nikdy nepredala svojho psa Šarika, ktorý má 14 rokov a je slepý.

Emotívne sa ozvala niekdajšia premiérka Julija Tymošenková, ktorá o nových tvárach vo vládnucej strane uviedla, že keď sa jej zdá, že dosiahli na dno, tak otvárajú ešte horizonty nových hlbín. „Mám inzerát. Predávajú sa takzvaní sluhovia národa. Špeciálneho plemena – bez mozgov, bez svedomia. Cena symbolická," sarkasticky napísala na Facebooku s tým, že zahraničné dlhy sa síce nesplatia, ale Ukrajina sa aspoň zbaví cynizmu.

Viacerí členovia Sluhu národa kritizovali Brahara za jeho výrok, ale o vylúčení z poslaneckého klubu nerozhodli. Politik sa telefonicky ospravedlnil dôchodkyni a pre médiá tvrdil, že pyká za málo skúseností. Povedal, že je v politike krátky čas a ešte sa nenaučil správne odpovedať na citlivé otázky.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Ukrajina