Nehoda lietadla v Istanbule: tri obete

Nehoda lietadla, ktoré v stredu na letisku Sabihy Gökčenovej v tureckom Istanbule zišlo z pristávacej dráhy a rozlomilo sa na tri časti, si vyžiadala tri obete, pričom hospitalizovaných muselo byť až 179 osôb.

05.02.2020 17:02 , aktualizované: 06.02.2020 00:53
turecko lietadlo boeing nehoda istanbul Foto: ,
Boeing 737 tureckej nízkorozpočtovej leteckej spoločnosti Pegasus Airlines v tureckom Istanbule zišiel z pristávacej dráhy a rozlomil sa. (5.2.2020)
debata (13)

Portál USA Today s odvolaním sa na správy tureckej spravodajskej stanice NTV informoval o tom, že ťažké zranenia utrpeli obaja piloti lietadla.

Pri nehode lietadla neutrpeli zranenia žiadni Slováci. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Juraj Tomaga. „Z informácií, ktoré máme k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými mali byť občania Slovenskej republiky. Sme však v kontakte s tureckými úradmi,“ uviedol Tomaga.

Z rozhovoru medzi pilotmi a dispečingom letiska podľa NTV ďalej vyplýva, že piloti boli upozornení na skutočnosť, že predchádzajúci let nahlásil silný zadný vietor.

Na palube stroja spoločnosti Pegasus Airlines, ktorý priletel z tureckého mesta Izmir, sa v čase nehody nachádzalo 177 pasažierov – vrátane 12 detí – a šesť členov posádky.

Turecký rezort dopravy a infraštruktúry uviedol, že príčinou nehody bolo „tvrdé pristátie“. V čase havárie v oblasti fúkal silný vietor a pršalo. Guvernér Istanbulu Ali Yerlikaya v tejto súvislosti spresnil, že stroj zišiel z pristávacej dráhy, „šmýkal sa približne 60 metrov“, až kým nenarazil do priekopy.

„Sme veľmi zarmútení, ale zároveň sme aj radi, že nedošlo k väčšej tragédii,“ uviedol guvernér ešte pred informáciou o prvej obeti s tým, že stroj mohol za daných podmienok ľahko vzbĺknuť a zhorieť.

K danej nehode došlo necelý mesiac po tom, ako 7. januára zišlo pre zlé počasie z pristávacej dráhy na tom istom letisku iné lietadlo spoločnosti Pegasus Airlines. Nešťastie si vtedy nevyžiadalo žiadne obete na životoch ani zranených.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Turecko #nehoda lietadla