Trump nebude zosadený z funkcie, Senát ho oslobodil

Americký Senát v stredu oslobodil amerického prezidenta Donalda Trumpa spod obvinenia z pohŕdania Kongresom, keď ho predtým zbavil obvinenia zo zneužitia právomocí. Senát tým uznal Trumpa za nevinného v oboch bodoch ústavnej žaloby a ukončil tak proces impeachmentu iniciovaný Snemovňou reprezentantov. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

05.02.2020 22:25 , aktualizované: 23:28
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (53)

Senátori najprv pomerom 52:48 hlasom rozhodli, že je Trump nevinný, pokiaľ ide o prvý článok ústavnej žaloby, ktorý sa týkal zneužitia právomoci. Následne pomerom 53:47 hlasov odhlasovali, že je Trump nevinný, aj pokiaľ ide o druhý článok žaloby týkajúci sa obštrukcií voči Kongresu.

Senát hlasoval v stredu o 22.00 h SEČ o obvineniach zo zneužitia právomocí a pohŕdania Kongresom. V oboch bodoch ústavnej žaloby senátori republikánskeho prezidenta oslobodili, čo sa podľa agentúry AFP aj očakávalo. Republikáni majú v 100-člennom Senáte 53 zástupcov a demokrati, ktorí impeachment v Snemovni reprezentantov iniciovali, len 47. Na odvolanie prezidenta bola potrebná dvojtretinová väčšina 67 senátorov.

O podaní ústavnej žaloby na Trumpa rozhodla 18. decembra Snemovňa reprezentantov. Podanie žaloby súviselo s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Republikánsky senátor za americký štát Utah Mitt Romney v stredu oznámil, že bude hlasovať za uznanie prezidenta Donalda Trumpa za vinného zo zneužitia právomocí. Romney bol jediným členom Trumpovej strany, ktorý takto v procese impeachmentu proti prezidentovi hlasoval. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

„Prezident je vinný z otrasného zneužívania dôvery verejnosti,“ vyjadril svoje presvedčenie Romney, ktorý bol nominantom Republikánskej strany v prezidentských voľbách v roku 2012 a v Senáte zastupuje konzervatívny štát Utah.

Romney na pôde Senátu pred hlasovaním o verdikte voči Trumpovi vyhlásil, že Trump žiadal zahraničnú vládu, aby vyšetrovala jeho politického súpera. „Som si istý, že si vypočujem urážky od prezidenta a jeho podporovateľov,“ poznamenal Romney, ale zdôraznil, že bude hlasovať v súlade so svojím svedomím.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #impeachment