Lekár, ktorý medzi prvými varoval pred koronavírusom, mu podľahol

Počet nakazených koronavírusom v Číne stúpol z 24 324 na 28 018, mŕtvych je 563. S odvolaním sa na čínsku národnú zdravotnícku komisiu (NHC) o tom informovala agentúra Reuters. Sedemdesiattri mŕtvych je zatiaľ najväčší nárast obetí zo dňa na deň.

06.02.2020 07:15 , aktualizované: 23:15
debata (48)

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu uviedol, že 80 percent prípadov infikovaných novým koronavírusom je v epicentre nákazy, ktorým je provincia Chu-pej v strednej Číne. Na Čínu potom pripadá zhruba 99 percent všetkých prípadov zaznamenaných vo svete.

Chu-pej ohlásila k dnešnému ránu tamojšieho času ďalších 70 obetí nového koronavírusu. Počet úmrtí v tejto provincii tak vzrástol na 549. Celková bilancia potvrdených prípadov nákazy tu vzrástla na 19 665 ľudí. O jednej obeti koronavírusu dnes ďalej informovalo severočínske mesto Tchien-ťin, provincia Chej-lung-ťiang na severovýchode krajiny a provincia Kuej-čou na juhozápade.

Lekár, ktorý varoval pred koronavírusom, zomrel

Čínsky lekár Li Wen-liang (34), ktorý sa dostal do ťažkostí s úradmi komunistickej krajiny za skoré varovanie pred epidémiou smrtiaceho koronavírusu, tomuto ochoreniu v piatok miestneho času podľahol. S odvolaním sa na vyhlásenie Centrálnej nemocnice vo Wu-chane o tom informovala agentúra AP.

„Hlboko túto stratu ľutujeme,“ uviedla nemocnica na sociálnych sieťach s tým, že lekár „sa nešťastne nakazil, keď bojoval proti šíreniu epidémie nového koronavírusu“.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na Twitteri napísala, že „my všetci by sme mali oslavovať prácu, ktorú (Li) vykonal“.

Oznámenia o lekárovom úmrtí predchádzali rozporuplnými informáciami ohľadom jeho osudu. Čínske médiá už pred niekoľkými hodinami tvrdili, že Li zomrel. AP neskôr s odvolaním sa na Wu-chanskú nemocnicu písala, že doktor nie je mŕtvy, ale v kritickom stave.

Oftalmológa Li Wen-lianga si predvolala polícia, keď sa v decembri minulého roka snažil varovať iných pred novým koronavírusom. Tridsiateho decembra poslal správu kolegom – lekárom v skupinovom čete a o niekoľko dní si ho zavolali na oddelenie verejnej bezpečnosti, aby podpísal dokument, v ktorom ho obviňujú zo „šírenia fám“ o víruse. Bol jedným z ôsmich ľudí vyšetrovaných políciou za tento „čin“.

Mimo pevninskej Číny bolo zaznamenaných najmenej 260 prípadov tohto infekčného ochorenia, pričom jedna osoba mu podľahla v Hongkongu a jedna na Filipínach.

Nový vírus, označovaný ako 2019-nCoV, sa začal šíriť z mesta Wu-chan v strednej Číne. Podľa lekárov vyvoláva ochorenie príznaky chrípky (horúčku, kašeľ, problémy s dýchaním), len u niektorých pacientov vedie k rozvoju vírusového zápalu pľúc, ktorý môže vyústiť až v zlyhanie dýchania.

V epicentre šírenia koronavírusu postavili už druhú nemocnicu

Čína vo štvrtok dokončila výstavbu v poradí druhej novej nemocnice v meste Wu-chan – epicentre šírenia koronavírusu 2019-nCoV, ktorý si vyžiadal už viac než 560 obetí na životoch, narušil pohyb osôb po krajine a vyvoláva obavy z možných rastúcich ekonomických škôd. Informovala o tom agentúra AP.

Nová nemocnica s kapacitou 1500 lôžok bola dokončená len pár dní po dostavaní prvého podobného zdravotníckeho zariadenia s 1000 lôžkami. Miestne úrady sa takýmto spôsobom snažia reagovať na preťaženosť zdravotníckej infraštruktúry vo Wu-chane, kde bol v decembri nový koronavírus po prvý raz zaznamenaný. Čínska tlačová agentúra Sinchua v tejto súvislosti dodala, že vo Wu-chane sa momentálne nachádza ďalších 132 karanténnych zariadení s viac ako 12 500 lôžkami.

V Číne potvrdili koronavírus novorodencovi

V čínskom meste Wu-chan v stredu potvrdili koronavírus doteraz najmladšiemu človeku, bábätku narodenému 2. februára. Informovala o tom vo štvrtok britská spravodajská televízia BBC.

Matke dieťaťa vírus diagnostikovali ešte pred pôrodom. Novorodenec je v stabilizovanom stave. Nie je jasné, či sa vírus z matky na dieťa preniesol v maternici alebo až po pôrode. Odborníci predpokladajú, že dieťa sa nakazilo ešte pred pôrodom.

„Tento prípad nám ukazuje, že maternica je ďalší možný kanál prenosu choroby,“ povedal šéf detskej nemocnice vo Wu-chane Ceng Ling-kchung pre agentúru Reuters. Pripomenul však, že je stále možné, že dieťa sa nakazilo až po narodení.

„Stále je možné, že dieťa sa nakazilo konvenčne, vdýchnutím kvapôčok vírusu od kýchajúcej matky,“ povedal epidemiológ Stephen More z Kolumbijskej univerzity pre portál Business Insider.

Výskyt koronavírusu u detí nie je bežný. Zatiaľ ho potvrdili iba niekoľkým. Známy je prípad šesťmesačného bábätka v Singapure a osemročného chlapca v Austrálii.

V Británii je tretí nakazený

Tretí človek v Spojenom kráľovstve má pozitívne výsledky testov na koronavírus. Potvrdili to úrady, ktoré vo štvrtok citoval britský denník Guardian.

Pacientovi diagnostikovali nákazu v juhoanglickom pobrežnom meste Brighton a prevážajú ho na oddelenie infekčných chorôb v londýnskej nemocnici, dodal Guardian.

Hlavný hygienik pre Anglicko profesor Chris Whitty uviedol, že celkovo sú teraz tri prípady infekcie koronavírusom v Spojenom kráľovstve. Tretí človek sa ním nenakazil v Spojenom kráľovstve, dodal Whitty.

Uvedeného tretieho pacienta prevážajú do strediska patriaceho pod britský systém verejného zdravotníctva National Health Service (NHS). Úrady vykonávajú rozsiahle opatrenia proti infekcii, aby zabránili prípadnému ďalšiemu šíreniu vírusu. Podľa profesora Whittyho je NHS dobre pripravený na zvládnutie týchto prípadov a pracovníci urýchlene zisťujú totožnosť všetkých ľudí, s ktorými prišiel pacient do styku.

Zvyšnými dvoma potvrdenými prípadmi koronavírusu v Spojenom kráľovstve sú nemenovaný čínsky študent z anglickej Univerzity v Yorku a jeho matka. Liečia ich v nemocnici Royal Victoria Infirmary v meste Newcastle na severovýchode Anglicka, informoval Whitty. Univerzita v Yorku oznámila, že študent s potvrdeným koronavírusom neprišiel do styku s ostatnými študentmi.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #epidémia #koronavírus