Terčom útočníka v Jeruzaleme boli izraelskí vojaci

Terčom útočníka, ktorý vo štvrtok nadránom vrazil autom do skupiny ľudí v Jeruzaleme, boli izraelskí vojaci. Dvanásti zo 14 zranených sú príslušníci izraelskej armády, informovala agentúra AFP.

06.02.2020 07:46 , aktualizované: 18:19
debata (8)

„Počas tohto incidentu terorista svojím vozidlom vyrazil smerom na (izraelských) vojakov, ktorí v rámci vojenskej akcie pochodovali k neďalekej (historickej) železničnej stanici v Jeruzaleme,“ uviedla izraelská armáda.

Jeden z vojakov utrpel podľa informácií armády „ťažké zranenia“ a 11 boli zranení ľahko.

Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld uviedol, že udalosť sa vyšetruje ako „teroristický útok“. Izraelské úrady stále pátrajú po útočníkovi, ktorý z miesta činu ušiel.

Zatkli teroristu

Izraelské sily zatkli muža, ktorý podľa nich vrazil vo štvrtok svojím autom do skupiny vojakov, pričom zranil 14 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie armády.

„Po rozsiahlom operačnom a spravodajskom úsilí“ izraelské sily „zatkli teroristu, ktorý zaútočil autom na ľudí v Jeruzaleme“, píše sa vo vyhlásení.

Hamas:Útok bol odpoveďou na Trumpov plán

Radikálne palestínske hnutie Hamas privítalo útok doteraz neznámeho páchateľa, ktorý v noci na štvrtok vrazil autom do skupiny ľudí v Jeruzaleme. Zranil 14 ľudí, z ktorých 12 boli izraelskí vojaci.

Podľa Hamasu ide o „faktickú odpoveď“ na kontroverzný mierový plán pre Blízky východ, ktorý nedávno predložil americký prezident Donald Trump. Informovala o tom agentúra AFP.

Incident bol podľa hovorcu Hamasu Házima Kásima súčasťou „odvetných“ operácií vrátane série demonštrácií na okupovanom západnom brehu Jordánu. Hamas však priamu zodpovednosť za útok nepriznal.

„Akty odporu na Západnom brehu – zrážky medzi našimi ľuďmi z ďalekého juhu Západného brehu až po sever a odvetné operácie v centre okupovaného Jeruzalema – sú praktickou odpoveďou našich ľudí na Trumpovo zverejnenie likvidačnej dohody (mierového plánu),“ povedal Kásim.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #teroristický útok