Trumpova správa o stave kampane

Túto správu o stave únie si Američania budú dlho pamätať. Najmä jej záver. Len čo ju republikánsky šéf Bieleho domu Donald Trump predniesol, jej kópiu demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pred zrakmi oboch komôr Kongresu a miliónov televíznych divákov demonštratívne roztrhala.

06.02.2020 12:00
debata (10)

„Trumpov prejav pripomínal viac volebnú kampaň ako správu o stave únie,“ povedal pre Pravdu Charles Bierbauer, profesor žurnalistiky na Juhokarolínskej univerzite a bývalý korešpondent CNN v Bielom dome. Trištvrte roka pred voľbami od neho sotva niekto čakal iné. V poradí 45. prezident USA s praxou prešibaného obchodníka i hviezdy reality šou sa vie efektne predávať. „Ak sa voľby vyhrávajú iba vyzývavým šoumenstvom, potom Donald Trump, veľký politický iluzionista, sa v novembri hravo pretancuje do druhého volebného obdobia,“ zhodnotil jeho účinkovanie v Kongrese analytik CNN Stephen Collinson.

Na rozdiel od predvolebných prejavov, v ktorých pred svojimi stúpencami rád improvizuje a špásuje na účet politických rivalov, na Capitol Hille sa pridŕžal textu z čítačky. Trump odolal aj pokušeniu vyjadriť sa k vopred istému oslobodzujúcemu rozsudku, ktorým republikánska väčšina Senátu len o pár hodín neskôr mala zmiesť zo stola pokus demokratmi ovládanej Snemovne reprezentantov zosadiť ho pre zneužitie prezidentských právomocí.

Demokratom sa nevysmial ani pre ich zbabraný štart primárok v Iowe, kde sa ani po 24 hodinách nedokázali dorátať ku konečnému výsledku. Zato prejav pohŕdania voči demokratom si neodpustil už po príchode za rečnícky pult, keď ignoroval ruku, ktorú mu podávala za ním sediaca Pelosiová.

Podľa Allana Loudena, profesora komunikácie z Wake Forest University, Trump hovoril výsostne stranícky a prisvojoval si všetky zásluhy za ekonomické úspechy krajiny. „Do jeho prejavu sa nevkradol ani náznak ústretovosti voči demokratom, ktorý v rámci výziev na jednotu zaznel v jeho prvých dvoch správach o stave únie. Kdekto vraví, že napokon Trumpa treba nechať, aby bol Trumpom. Akoby bolo na výber? Nebudem preháňať, ak poviem, že jeho prejav vyznel ako politická reklama natiahnutá na bezmála 80 minút, chýbal len hudobný sprievod,“ povedal Louden pre Pravdu.

Trump podľa Johna Pitneyho, profesora politológie z Claremont McKenna College, hovoril len o tom, čo mu môže nahnať politické body. „Zdôraznil dobré správy – prudko rastúci akciový trh – a ignoroval zlé správy – prudko rastúci federálny dlh. Bol ale polarizujúcejší ako predchádzajúci prezident. Kritizoval svojho predchodcu a útočil na demokratických politikov. Vystúpenie obsahovalo niekoľko odsudzujúcich odkazov na socializmus, čo malo byť jasné zaucho ľavicovo orientovanému senátorovi Berniemu Sandersovi, jednému z jeho možných vyzývateľov,“ povedal Pitney pre Pravdu. Prezident sa podľa neho pokúsil loviť hlasy aj v radoch nerozhodnutých voličov. V náladách tých, čo majú vyhranený vzťah k Trumpovi, sa však po správe o stave únie veľa nezmení. „Stúpenci ho budú chváliť za jeho prejav i politiku, oponenti zase budú súhlasiť s prístupom Pelosiovej, ktorá text jeho prejavu teatrálne roztrhala,“ myslí si profesor politológie.

„Prezident si pripísal zásluhy za stav americkej ekonomiky, ktorá je na tom reálne lepšie ako väčšina zvyšku sveta, ale neprináša rovnaký úžitok pre všetkých Američanov,“ poznamenal Bierbauer. „Z rastu akciového trhu majú prospech tí Američania, ktorí sú schopní do neho investovať. Až 84 percent všetkých akcií vlastní desať percent Američanov,“ dodal. Profesor Juhokarolínskej univerzity pripúšťa, že úroveň nezamestnanosti pod štyri percentá je rekordne nízka. „Prezident vyhlasuje, že za tri roky v úrade vytvoril viac pracovných miest ako jeho predchodca. Nie je to pravda. Počet pracovných príležitostí výrazne vyskočil už za prezidenta Baracka Obamu a nárast pokračoval počas Trumpovej vlády,“ pripomenul Bierbauer.

Podľa Aarona Kalla, politológa z Michiganskej univerzity, Trump rečnil v čase, keď mu takpovediac ide karta. Jeho rivali z Demokratickej strany sa ešte nespamätali z blamáže po meškajúcom zratúvaní hlasov v primárkach v Iowe, hlasovanie Senátu včera dalo bodku za neúspešným impeachmentom a agentúra Gallup prezidentovi namerala 49-percentnú podporu, najvyššiu za tri roky, čo je v Bielom dome. „Hoci médiá najväčšiu pozornosť sústredili na odmietnutie podávanej ruky a roztrhaný prejav, Trumpova predvolebná kampaň si správu o stave únie môže zaknihovať ako ďalší úspech. Jediným šťastím demokratov je, že do prezidentských volieb ešte zostáva deväť mesiacov,“ poznamenal Kall pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump