Durínsky premiér po rozsiahlej kritike rezignoval

Thomas Kemmerich zo Slobodnej demokratickej strany (Freie Demokratische Partei - FDP), ktorý bol v stredu pomocou hlasov krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (Alternative für Deutschland - AfD) zvolený za nového predsedu durínskej vlády, vo štvrtok po rozsiahlej kritike odstúpil z funkcie.

06.02.2020 13:01 , aktualizované: 15:01
Thomas Kemmerich Foto: ,
Durínsky premiér Thomas Kemmerich zo Slobodnej demokratickej strany
debata (46)

Kemmerich svoje rozhodnutie oznámil na tlačovej konferencii, ktorú naživo vysielal denník Die Welt. Kemmerich zároveň oznámil, že frakcia FDP chce podať návrh na rozpustenie durínskeho krajinského parlamentu a uvoľniť tak cestu novým voľbám. Takúto možnosť však odmieta durínska Kresťanskodemo­kratická únia (CDU), poznamenal denník Süddeutsche Zeitung.

„Spolupráca s AfD nebola, nie je a ani nebude,“ povedal Kemmerich bez toho, aby zdôvodnil, ako bol do funkcie zvolený pomocou hlasov AfD. Dodal že tento krok spravil preto, aby úrad predsedu krajinskej vlády očistil od „poškvrny“ spolupráce s AfD.

Kemmerich na otázku, ako zareaguje, ak nezíska väčšinovú podporu pre návrh rozpustiť krajinský snem, odpovedal, že v tom prípade dá hlasovať o vyslovení dôvery.

Kritika Merkelovej

Nemecká kancelárka Angela Merkelová skôr vo štvrtok ostro kritizovala zvolenie Kemmericha za nového durínskeho predsedu vlády a označila to za „neodpustiteľné“.

Výsledok stredajších volieb sa musí zvrátiť a výsledky musia byť anulované, povedala Merkelová na tlačovej konferencii počas návštevy Juhoafrickej republiky, čím sa nepriamo postavila za požiadavku vypísania nových volieb, napísala agentúra DPA.

Merkelová zvolenie Kemmericha zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) nazvala „neodpustiteľným postupom“, ktorý otriasol základnou hodnotou — jej osobnou, ako aj Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), a síce, že nijaká väčšina by sa nemala získať pomocou AfD. Kancelárka zároveň označila 5. február za „zlý deň pre demokraciu“.

Kemmerich, ktorého kritizovali aj členovia jeho vlastnej strany, o svojom zvolení povedal: „Včera som zobral na seba veľmi veľkú úlohu. Počas tajných volieb v durínskom parlamente som bol tesnou väčšinou zvolený za durínskeho premiéra. Práca sa teraz začne. Ide o to, aby sme prekonali rozdelenie spoločnosti. Dúfam, že demokratické strany, demokratickí poslanci v durínskom parlamente nájdu cestu k sebe a túto vybičovanú situáciu trochu upokoja“.

„Niekedy je lepšie nevládnuť, ako vládnuť zle… Nevládnuť je v zásade lepšie než byť zvolený fašistom Björnom Höckem,“ povedala pre denník Bild poslankyňa Spolkového snemu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová