Trump označil svojich oponentov z Demokratickej strany za 'ničomníkov'

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok ostro skritizoval svojich oponentov z Demokratickej strany, ktorých označil za "ničomných a zlých" ľudí. Jeho kritike sa nevyhol ani republikánsky senátor Mitt Romney.

06.02.2020 18:59 , aktualizované: 22:35
Trump donald Foto: ,
Donald Trump počas príhovoru v Bielom dome drží denník s titulkom "Oslobodený Trump".
debata (14)

Trump vystúpil v Bielom dome na tlačovej konferencii venovanej svojmu stredajšiemu oslobodeniu v oboch bodoch ústavnej žaloby, ktoré viedlo k ukončeniu procesu impeachmentu voči jeho osobe. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Popri ďakovaní svojim podporovateľom sa Trump pristavil pri predsedníčke Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiovej z Demokratickej strany a pri senátorovi Mittovi Romneym, ktorý ako jediný republikán návrh na impeachment podporil.

„Nemám rád ľudí, ktorí zneužívajú svoju vieru na ospravedlnenie vlastných rozhodnutí, o ktorých vedia, že sú nesprávne,“ vyhlásil prezident. Podľa AFP týmto výrokom jasne poukázal na Romneyho – praktikujúceho mormóna, ktorý sa pri vyjadrení podpory ústavnej žalobe odvolával práve na svoju vieru.

„Nemám rád ani ľudí, ktorí hovoria ‚modlím sa za vás‘, hoci v skutočnosti to nerobia,“ dodal šéf Bieleho domu v narážke na Pelosiovú, ktorá sa v minulosti vyjadrila, že sa za neho modlí.

„Bolo to zlé, bolo to skorumpované, boli tam skorumpovaní predstavitelia, boli tam donášači aj klamári a už nikdy by sa to nemalo stať žiadnemu inému prezidentovi,“ uviedol Trump na margo impeachmentu. „Prešli sme si peklom,“ dodal, pričom zdôraznil, že „neurobil nič zlé“.

Stočlenný Senát, v ktorom majú republikáni väčšinu, najprv pomerom hlasov 52:48 rozhodol, že Trump je nevinný, pokiaľ ide o prvý článok ústavnej žaloby týkajúci sa zneužitia právomocí. Vzápätí senátori pomerom hlasov 53:47 rozhodli, že Trump je nevinný, aj pokiaľ ide o druhý článok ústavnej žaloby, ktorý sa týkal pohŕdania Kongresom.

Exveľvyslankyňa Yovanovitchová varovala USA pred slepou poslušnosťou

Bývalá veľvyslankyňa USA na Ukrajine Marie Yovanovitchová, ktorej náhle odvolanie sa uvádzalo ako dôkaz v procese impeachmentu (ústavnej žaloby) prezidenta Trumpa, varovala vo štvrtok svoju krajinu pred „slepou poslušnosťou“ voči lídrom, akú zažila v zahraničí.

Yovanovitchová, ktorú vlani v máji náhle odvolali z funkcie americkej veľvyslankyne na Ukrajine, v článku v denníku Washington Post potvrdila, že odchádza z diplomatických služieb. O Trumpovi, ktorého v stredu Senát zbavil obvinení, sa Yovanovitchová priamo nezmienila, ale napísala, že „je to typicky americké ozvať sa proti nezákonnému konaniu“.

„Videla som diktatúry po celom svete, kde slepá poslušnosť je pravidlom a ľudia hovoriaci pravdu sú zastrašovaní trestom alebo smrťou,“ uviedla v článku, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

„Nesmieme dovoliť, aby sa Spojené štáty stali krajinou, kde postaviť sa proti našej vláde je nebezpečný čin,“ dodala odchádzajúca diplomatka, ktorá slúžila aj ako veľvyslankyňa USA v Arménsku a Kirgizsku.

Z Kanady pochádzajúca Yovanovitchová ďalej uviedla, že konala s dobrým úmyslom a podľa vlastného svedomia, keď vlani v novembri svedčila pred výborom Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetroval Trumpa. „Bol to šok zažiť takú smršť kritiky, klamstiev a zlomyseľných konšpirácií pred mojím verejným svedectvom aj po ňom, ale nič neľutujem,“ napísala.

Trump znevažoval Yovanovitchovú v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a Trumpovi spojenci sa rozprávali o tom, ako sledovali jej pohyb v Kyjeve.

Trumpov tábor obvinil Yovanovitchovú z toho, že nevyvíja tlak na Ukrajinu, aby začala vyšetrovať syna demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena – Trumpovho možného najsilnejšieho súpera v prezidentských voľbách v USA v roku 2020.

Šéf Bieleho domu neskôr pozastavil Kongresom schválenú vojenskú pomoc Ukrajine, aby donútil bývalú sovietsku republiku vyšetrovať Bidenovcov. Celá situácia vyústila do procesu impeachmentu Trumpa.

Senátori: Obamova vláda nebola pripravená čeliť ruským zásahom do volieb

Administratíva bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu nebola dobre pripravená čeliť ruským zásahom do prezidentských volieb v roku 2016, tvrdí senátny spravodajský výbor. O jeho správe informoval portál CBS News.

Výbor v 54-stranovej správe konštatuje, že administratíva nebola na ruské zásahy do volieb pripravená, hoci mala k dispozícii množstvo jednoduchých a dostupných nástrojov.

Predseda výboru a republikánsky senátor Richard Burr vo vyhlásení povedal, že Obamova administratíva sa trápila pri hľadaní vhodnej odpovede na ruské zásahy, hoci o nich od konca roku 2016 vedela.

„Obamovi úradníci diskutovali o možných variantoch odpovede bez toho, aby nakoniec jednu z nich zvolili,“ vyhlásil Burr. „Mnohé z obáv boli pochopiteľné vrátane strachu, že upovedomenie verejnosti by vyvolalo paniku a pomohlo dosiahnuť ruský cieľ, ktorým bolo podkopanie viery v naše demokratické inštitúcie,“ dodal.

Výbor začal vyšetrovanie ruských zásahov do amerických volieb v roku 2017. Doteraz vydal tri správy. Dokopy by ich malo byť päť.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #impeachment #Marie Yovanovitchová