Rusko obvinilo Izrael, že pri ostreľovaní Damasku ohrozil civilné lietadlo

Ruské ministerstvo obrany v piatok informovalo, že pri izraelskom leteckom útoku na Damask sa pod paľbu sýrskych systémov protileteckej obrany mohlo dostať civilné lietadlo Airbus-320 so 172 osobami na palube.

07.02.2020 08:14
debata (60)

Ako informovala agentúra TASS, lietadlo, ktoré vyštartovalo z Teheránu, sa v čase ohrozenia pripravovalo na pristátie na letisku v Damasku.

Hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov spresnil, že ohrozené lietadlo sa podarilo eskortovať mimo nebezpečnej zóny, následne pristálo na ruskej leteckej základni Humajmím.

Konašenkov uviedol, že civilné lietadlo sa ocitlo takmer „v zóne dosahu protilietadlových rakiet a delostreleckej paľby.“ Tragédii sa podľa hovorcu podarilo predísť len „vďaka operatívnosti dispečerov na letisku Damask a efektívnej prevádzke automatizovaného systému riadenia letovej prevádzky.“

Konašenkov kritizoval izraelské vojenské letectvo, že pri svojich bojových operáciách využíva civilné lietadlá s cestujúcimi ako krytie svojich bojových lietadiel pri odvetnej paľbe sýrskej protileteckej obrany. Podľa Konašenkova táto taktika sa pre izraelské letectvo už „stala charakteristickou črtou“.

Ruský generál pripomenul, že tento incident sa odohral 6. februára, keď izraelské lietadlá – bez toho, aby vstúpili do sýrskeho vzdušného priestoru – vypálili na predmestia Damasku osem rakiet zem-vzduch. Sýrska armáda v snahe zneškodniť ich aktivovala svoju protileteckú obranu.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Rusko #Sýria