S extrémistami nie! Durínsky premiér odstúpil

Durínskym premiérom bol 24 hodín. Pod tlakom politických špičiek a ľudí, ktorí po jeho zvolení šli spontánne protestovať, sa úradu napokon vzdal. Thomas Kemmerich sa totiž stal prvým krajinským premiérom, ktorý sa dostal do úradu s podporou xenofóbnej Alternatívy pre Nemecko. V Nemecku to spôsobilo šok a pobúrenie. V Durínsku, kde sa októbrové krajinské voľby skončili patom, sa schyľuje k ďalším voľbám.

07.02.2020 12:00
debata (10)

Stredajšia dráma v durínskom parlamente bola šokom aj pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Hlasovanie, ktorým Kemmerich získal väčšinu aj vďaka podpore jej kresťanských demokratov (CDU) spolu s AfD, označila za „neospravedlni­teľné“. „Bol to zlý deň pre demokraciu,“ vyhlásila Merkelová. Durínsku CDU viní z rozchodu s hodnotami a presvedčením kresťanských demokratov.

Nečakané zvolenie Kemmericha bolo dôsledkom patovej situácie, ktorá vznikla po októbrových voľbách. Bodovala v nich krajná ľavica a krajná pravica. Xenofóbna AfD zdvojnásobila svoje zisky a stala sa druhou najsilnejšou politickou stranou. Ostatným stranám sa nepodarilo zostaviť väčšinovú koalíciu. Očakávalo sa, že spolkovú krajinu napokon povedie menšinová vláda Ľavice, sociálnych demokratov (SPD) a Zelených pod vedením krajinského premiéra Boda Ramelowa (Ľavica). Ten však nezískal potrebnú väčšinu.

Kemmerich následne zvíťazil s rozdielom jedného hlasu. Pomohli mu hlasy vlastnej FDP, kresťanských demokratov (CDU) a AfD. Kresťanskí demokrati, ale aj slobodní demokrati pritom zdôrazňovali, že spolupráca s AfD neprichádza do úvahy.

Hoci Nemecko zostalo zaskočené, Kemmerich, ktorého strana sa len tesným výsledkom dostala do krajinského parlamentu, sa chystal zostavovať vládu. Navyše hneď po hlasovaní nemal problém potriasť si rukou s lídrom AfD v Durínsku Björnom Höckem, ktorý mu gratuloval. Höcke je jedným z najradikálnejších politikov AfD, známy svojimi kontroverznými výrokmi a snahou o zrušenie zákazu popierania holokaustu. Aj toto gesto podania rúk sa stalo terčom ostrej kritiky. Ramelow (Ľavica) na to reagoval zverejnením citátu z roku 1930, v ktorom sa Hitler teší z toho, že jeho strana dosiahla najväčší úspech v Durínsku a pod citát pripojil dve fotografie: podanie ruky Hitlera s prezidentom Paulom von Hindenburgom, keď ho vymenoval za kancelára, a fotografiu podania ruky medzi Kemmerichom a Höckem.

Zvolenie Kemmericha s podporou AfD vyvolalo spontánne protesty. Ľudia v stredu večer demonštrovali pred centrálami politických strán v Berlíne aj pred budovou durínskeho parlamentu v Erfurte.

Veľkú kritiku si vyslúžila FDP, jej šéf Christian Lindner napokon dotlačil Kemmericha k vyhláseniu, že „odstúpenie je nevyhnutné“. Svojich durínskych spolustraníkov kritizovala aj šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová zato, že šli vyslovene proti odporúčaniu, požiadavke a prosbe straníckej centrály. „Nie je to dobrý deň pre Durínsko, nie je to dobrý deň pre politický systém Nemecka,“ povedala. „Dať sa zvoliť pravicovými extrémistami za premiéra, je nezodpovedné,“ napísal na twitteri šéf nemeckej diplomacie za SPD Heiko Maas.

„Výsledok voľby krajinského premiéra v Durínsku je pre nás potvrdením našich najhorších obáv. Čo sa dnes stalo skutočnosťou, musí sa stať znovu nemysliteľným,“ vyhlásila židovská obec v Durínsku.

Kemmerich, ktorý v stredu po svojom zvolení zložil prísahu ako durínsky premiér, po niekoľkých hodinách oznámil svoju demisiu. Ohlásil tiež zámer vyhlásiť predčasné voľby. Tie však musí dvojtretinovou väčšinou schváliť krajinský parlament, v ktorom je FDP najslabšou stranou. S predčasnými voľbami nesúhlasí CDU.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Durinsko